Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb földrengése rázta meg Albániát

2019. szeptember 22. 10:44

Szombat délután és éjszaka többször is megmozdult a föld a balkáni országban.

2019. szeptember 22. 10:44

Földrengések rázták meg Albániát szombat délután és éjszaka. A földmozgásban száznál is többen sérültek meg, az okozott anyagi kár is jelentős. A sérültek többsége csak könnyű sérüléseket szenvedett. 

A legerősebb földrengés az albán védelmi minisztérium szerint 5,8-as erősségű volt, és délután négy óra környékén következett be. Ezt további kettő (5,1-es és 4,7-es erősségű) rengés követte, a rengés epicentruma a tengerparti Durrës-tól északra lehetett. A minisztérium szerint ez volt az elmúlt évtizedek legsúlyosabb földrengése Albániában, amely 293 ház megrongálódását eredményezte. 

Az éjszaki utórengés 4,8-as erősségű volt, földcsuszamlásokról nem érkezett jelentés. Az éjszakai földrengés nagy pánikot okozott a lakosság körében (elsősorban Durrës-ban és Tiranában), de Montenegróban és Észak-Macedóniában is érezni lehetett. 

Tiranában a megrongálódott épületekről lehulló darabok és kövek autókat rongáltak meg, egy többemeletes épület falán tíz méternél is hosszabb repedés jelent meg. 

Edi Rama albán miniszterelnök lemondta a részvételét a New Yorkban tartandó ENSZ-gyűlésen. A kormányfő egyébként elégedett volt a mentőalakulatok munkájával. 

A Földközi-tenger térségében történik az egyik legtöbb földrengés Európában, de a szombatihoz hasonló hevességű földmozgások Albániában sem túl gyakoriak. Az országban legutóbb július elején volt példa földrengésre, az akkori 5,2-es erősségű rengés nem okozott súlyosabb károkat. 

A nyitóképen: megsemmisült autók Tirana belvárosában. (MTI/AP)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
IV. Fawkes
2019. szeptember 23. 10:54
Ezaz! Amikor a két hérosz, Gubó bácsi és Tunyacsáp összefognak! :-DDDDDD
még fokozza
2019. szeptember 22. 13:13
Több ilyen földregés kutyát kellene fejlesztenünk mint Mancs is volt. Sose lehet tudni.
3M..
2019. szeptember 22. 11:40
Ez is nyilván a klímaváltozás áldatlan hatása, amely Albániát sem kímélte. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik