Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb földrengése rázta meg Albániát

2019. szeptember 22. 10:44
Szombat délután és éjszaka többször is megmozdult a föld a balkáni országban.

Földrengések rázták meg Albániát szombat délután és éjszaka. A földmozgásban száznál is többen sérültek meg, az okozott anyagi kár is jelentős. A sérültek többsége csak könnyű sérüléseket szenvedett. 

A legerősebb földrengés az albán védelmi minisztérium szerint 5,8-as erősségű volt, és délután négy óra környékén következett be. Ezt további kettő (5,1-es és 4,7-es erősségű) rengés követte, a rengés epicentruma a tengerparti Durrës-tól északra lehetett. A minisztérium szerint ez volt az elmúlt évtizedek legsúlyosabb földrengése Albániában, amely 293 ház megrongálódását eredményezte. 

Az éjszaki utórengés 4,8-as erősségű volt, földcsuszamlásokról nem érkezett jelentés. Az éjszakai földrengés nagy pánikot okozott a lakosság körében (elsősorban Durrës-ban és Tiranában), de Montenegróban és Észak-Macedóniában is érezni lehetett. 

Tiranában a megrongálódott épületekről lehulló darabok és kövek autókat rongáltak meg, egy többemeletes épület falán tíz méternél is hosszabb repedés jelent meg. 

Edi Rama albán miniszterelnök lemondta a részvételét a New Yorkban tartandó ENSZ-gyűlésen. A kormányfő egyébként elégedett volt a mentőalakulatok munkájával. 

A Földközi-tenger térségében történik az egyik legtöbb földrengés Európában, de a szombatihoz hasonló hevességű földmozgások Albániában sem túl gyakoriak. Az országban legutóbb július elején volt példa földrengésre, az akkori 5,2-es erősségű rengés nem okozott súlyosabb károkat. 

A nyitóképen: megsemmisült autók Tirana belvárosában. (MTI/AP)

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés