Az alkotmányvédelem az ország védelme

Orbán: Szüksége van védelemre a modern Magyarországnak

2019. szeptember 19. 10:34
Összeköltözött az alkotmányvédelem a TIBEK-kel.

A modern magyar államnak szüksége van titkosszolgálatra, alkotmányvédelemre, nemzetbiztonsági szolgálatokra, és minden hasonló tevékenységre – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) új, XI. kerületi épületének átadási ünnepségén. A kormányfő azt mondta, védeni kell Magyarország szuverenitását, amelyet elsősorban az alkotmányos szervek és intézmények garantálnak. Az új épület csaknem 30 milliárd forintba került – közölte.

Van erőnk erre

A magyar államnak rég nem volt annyi ereje, képessége – a kormányzatnak annyi elszántsága, a gazdaságnak pedig olyan jó teljesítménye –, hogy ekkora összeget előteremtsen alkotmányvédelmi intézmények „összegyűjtésére” egy helyre. Most azonban ez megtörténhetett, és az új ingatlannak köszönhetően az AH már nem négy különböző helyszínen fog működni – hangsúlyozta Orbán Viktor.

 Az AH új épületének egyenes vonalai világosságot, következetességet, fegyelmezettséget sugároznak - értékelt, hozzáfűzve: a kialakítás jól adja vissza azokat a tulajdonságokat, amelyeket a kormány és a belügyminiszter elvár az intézménytől. Bár az ingatlan is fontos, az alkotmányvédelem ereje nem az épületekben rejlik, hanem azokban az emberekben, akik vállalják, hogy a titkosszolgálatnál végzik a munkájukat - hangoztatta.

Orbán Viktor kiemelte, hogy amióta szervezett társadalom létezik, alkotmányvédelem és titkosszolgálat is van. A különböző országok versenyeznek egymással, eltérő és ütköző érdekeik vannak, ezeket érvényesíteni próbálják. Az érdekérvényesítésnek vannak kitaposott, jogilag szabályozott mezsgyéi, de vannak olyan határterületek, ahol a szabályok nem vagy nem úgy érvényesek.

E területeken az ellenfeleink is dolgoznak, mi sem tehetjük meg, hogy (...) nem dolgozunk, erre valók a titkosszolgálatok – fogalmazott a miniszterelnök. Kitért a modern idők újabb kihívásaira, így a kibervédelemre, az információszerzés új eszközeire, továbbá a közösségi médiára, amely – mint mondta – kontrollálatlan, nehezen áttekinthető.

Kijelentette: az Alkotmányvédelmi Hivatalban (AH) dolgozók munkájának értelme a magyar nemzet szolgálata. Úgy fogalmazott: „amit önök tesznek, és ami ilyen különlegesen, titokzatosan hangzik, az nem különbözik lényegét tekintve attól a munkától, mint amit mi végzünk”.

Az AH különlegessége nem a küldetésében rejlik, hanem az eszközeiben – hangsúlyozta Orbán Viktor. Kijelentette: Magyarország erősödik, és így az iránta táplált érdeklődés is nő. Az országnak egyre nagyobb a befolyása Közép-Európában, valamint az Európai Unióban, és ennek vannak következményei a rivális államokra nézve is. A fokozott érdeklődésről „tudnunk kell, ezt szabályoznunk kell, és ott, ahol kell, el kell hárítanunk” azt – tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt mondta, hogy a titkosszolgálatok minden mérhető szempontból jól, sőt kiválóan teljesítettek az elmúlt kilenc évben, és ez nem csupán az ő véleménye, hanem a belügyminiszteré is.

Védett tárgyalók segítik Magyarország védelmét

Kiss Zoltán, az AH főigazgatója emlékeztetett: a kormány 2016 májusában döntött arról, hogy egységes elhelyezést kell biztosítani az AH-nak, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központnak, valamint a Kormányzati Adatközpontnak. A döntést azért volt indokolt meghozni, hogy még hatékonyabb legyen a rendvédelmi szervek működése – jelentette ki, megjegyezve: az Alkotmányvédelmi Hivatal korábban Budapest négy, egymástól távoli pontján működött, ami gyengítette az információáramlást, és így a teljesítményt.

A kivitelező kiváló munkát végzett – értékelt Kiss Zoltán. Közölte, hogy a műszaki átadás-átvételt áprilisban zárták le, ezt követően az épületet alkalmassá tették a nemzetbiztonsági feladatokra. Az ingatlan megfelel mindazon követelményeknek, amelyeket a kor kihívásai támasztanak, valamint a magyar és NATO-s jogszabályok, rendelkezések előírnak – hangoztatta a főigazgató.

Az új épület hatszintes, mintegy 35 ezer négyzetméter alapterületű. Az informatikai rendszer kialakításához 1200 kilométernyi kábelt használtak fel. Megtalálható benne egy 300 fős befogadóképességű konferenciaterem. Több mint ötven védett helyiséget alakítottak ki, és kiemelten védett tárgyalókat is építettek – sorolta Kiss Zoltán.

Az AH főigazgatója köszönetét fejezte ki, amiért az intézmény lehetőséget kapott modern, korszerű ingatlanba költözni.

(MTI)
 

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A német Alkotmányvédelmi Hivatal, akinek vezetőjét leváltották, mert a kormány narratívájától eltérően jogosnak mondta a lipcsei migráns ellenes tüntetést, a te logikád alapján kit véd? Merkelt, vagy Németországot?

Tőled nem is vártam többet, bár azt hittem azt mondod, hogy múúúúú!

Az élet hasonló nagyban, mint a foci kicsiben.
Itt is, ott is, támadni kell és védekezni.
Fontos, hogy Fekete Jánosok ne kapjanak labdát a pályán, sem Bajnaik, Gyurcsányok, Karácsonyok, Fekete Győrök, Csehkatkák estébék.
Ők ugyanis nem a mi csapatunkért küzdenek, bár ezt naponta 1000-rel eljátsszák...

Te tudod, hogy pozíciójából adódóan Hans-Georg Maassen milyen információk birtokában volt? Csak egy biztos, ezek nem egyeztek a Merkelék által vázolt képpel.

Ne bizony, abból csak baj baj hátán... no meg jó sok hitel-visszafizetés...

""Egyszerre lehet akár kiiktatni a teljes magyar védelmet"
Erre én is felfigyeltem, és ha ennyire szimpla a dolog, azt meg kellene okolni.
Már azt, hogy miért ennyire koncentráltan?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés