Moszkva szerint a békét veszélyeztetheti Ciszjordánia annektálása

2019. szeptember 12. 7:55
Az ENSZ főtitkára szerint súlyosan sértené a nemzetközi jogot egy ilyen lépés.

Növelheti a feszültségeket a Közel-Keleten Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő terve, miszerint választási győzelme esetén a zsidó állam annektálni fogja Ciszjordánia egy részét – foglalt állást a kérdésben szerda este az orosz külügyminisztérium. A tárca tájékoztatása szerint az orosz diplomáciát aggasztják az izraeli kormányfő kijelentései, és Moszkvában úgy vélik, hogy az ígéret beváltása árthat az Izrael és arab szomszédai közötti, régóta várt békekötés reményének.

Netanjahu csütörtökön találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Megszólalt az ügyben António Guterres ENSZ-főtitkár is: szerint Ciszjordánia egy részének annektálása súlyosan sértené a nemzetközi jogot. Guterrest aggasztja Netanjahu kijelentése, mert ez a lépés pusztító hatással lenne az arab-izraeli béketárgyalások újraindításának kilátásaira, a térség békéjére, és aláásná a kétállami megoldást, amely mellett az ENSZ továbbra is elkötelezett.

Az izraeli kormányfő a hét elején arról beszélt: ha győz a szeptember 17-i előre hozott választásokon, akkor izraeli fennhatóság alá vonja a Jordán völgyét és a Holt-tenger északi részét. Ez nagyjából Ciszjordánia területének 30 százalékát teszi ki. Ezeket a területeket Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el, és a nemzetközi jog szerint nem képezik Izrael részét, hanem megszállt területek.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés