Olaszország: maffiademokrácia újratöltve

2019. szeptember 9. 10:26

Gazdag István
Demokrata
Az Öt Csillag eredetileg antiparlamentáris protestmozgalomként született, de aztán egy év kormányzás után belesimult a rendszerbe.

„Amint azt a legutóbbi európai parlamenti választások is bizonyítják, a Liga Itália messze legerősebb pártja, amely a szavazók 35-40 százalékának támogatására számíthat. Ehhez képest a kormányban a másodhegedűs szerepére volt kárhoztatva a legfeljebb fele ilyen erős Öt Csillaggal szemben, ami erősen behatárolta, sőt a migránskérdés tekintetében gyakorlatilag blokkolta Salvini mozgásterét.

Éppen ott, ahol látványosan teljesítenie kellett volna, hogy megfeleljen a választói elvárásainak. Nem elég ugyanis, hogy a kommunista bírói kar szisztematikusan kontrázta migránselhárító intézkedéseit, de ráadásul koalíciós minisztertársai is csak fanyalogva támogatták, ha éppen nem szabotálták el azokat. Megesett, hogy a hadügyminiszer asszony őnagysegge, akarom mondani, - sága hadihajót küldött az értékes szállítmány olasz kikötőbe kísérésére. Az efféle húzásokat Salvini egyszerűen nem tűrhette tovább.

Ennek az egész történetnek van azonban egy általános érvényű tanulsága is a nyugati parlamentáris demokráciák természetére vonatkozólag. Az Öt Csillag eredetileg ennek a velejéig korrupt, elvtelen és hazug kormányzati rendszernek a nemeziseként, egyfajta antiparlamentáris protestmozgalomként született. Elég volt azonban néhány éves parlamenti bohóckodás és alig egyévnyi kormányzati pozíció, hogy maga is teljesen belesimuljon a parlamentáris rendszerbe, abba a folyosói háttéralkuk, személyi ambíciók és önző intrikák jellemezte kamarillapolitizálásba, amely ellen létrejött.

Azzal, hogy a Renzi-féle szocdemekkel összeállva megakadályozta a választókat akaratuk kinyilvánításában, nemcsak az eredeti létokát és saját támogatói bázisát árulta el, hanem a maga részéről is nyilvánvalóvá tette a parlamentáris demokrácia valóságát, amely sohasem a népre támaszkodik, hanem mindig a fináncoligarchiára, hála a média által manipulált pártpolitika révén megvalósított permanens polgárháború intézményesítésének.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés