Enyveskezű főmuzeológus ellen emeltek vádat

2019. augusztus 29. 12:41
A vádlott kisplasztikákat, metszeteket és festményeket lopott, körülbelül 30 millió forint értékben.

Jelentős értékre folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás miatt emelt vádat egy 64 éves egykori főmuzeológus ellen a Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség – írja az Index. A főmuzeológus egy budapesti múzeum raktárából 2016 őszétől közel egy éven át 20 darab kisplasztikát,73 darab metszetet és 56 darab festményt lopott el a rábízott gyűjteményből.

Az ellopott műtárgyak 20. századi művészek alkotásai, de voltak köztük ismert és ismeretlen művészek 18. és 19. századi festményei, rézkarcai, litográfiái is. A vádirat szerint a vádlott a műtárgyakat egy budapesti régiségboltnak adta el, ezzel legalább 3,1 millió forintot keresve.

Az ellopott, körülbelül 30 millió forintot érő alkotásokat – Pátzay Pál Kádár Jánosról készült kisplasztikája kivételével – a rendőrség megtalálta, házkutatások útján lefoglalta, és visszaadta a múzeumnak.

A büntetlen előéletű volt főmuzeológus már a nyomozás alatt beismerte tettét.

Az ügyészség arra az esetre, ha továbbra is beismeri a tettét, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, 2 év, végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabását, valamint az eladási összeg erejéig vagyonelkobzást indítványozott a bíróságnál.

Frissítés: a Híradó információja szerint a Magyar Nemzeti Múzeum az érintett intézmény; felidézik, hogy akkori sajtóinformáció szerint a Magyar Nemzeti Múzeumból tűnt el több műtárgy 2016-2017-ben, és az intézmény 2017 novemberében tett feljelentést.

hirado.hu úgy tudja, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum az érintett intézmény; felidézik, hogy akkori sajtóinformáció szerint a Magyar Nemzeti Múzeumból tűnt el több műtárgy 2016-2017-ben, és az intézmény 2017 novemberében tett feljelentést.

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés