Balla és Takács ezüst-, Kozák bronzérmes, újabb három tokiói kvóta

2019. augusztus 25. 12:45

A folytatásban még tíz döntőt rendeznek a Maty-éren, mindben lesz magyar hajó.

2019. augusztus 25. 12:45

Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső kenupárosa ezüst-, a kajakos Kozák Danuta pedig egyesben bronzérmet szerzett vasárnap 500 méteren a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. Ez a két dobogós hely egyben két női kenus és egy női kajakos kvótát is jelent Magyarországnak a jövő évi, tokiói játékokra.

A vasárnapi program rögtön magyar éremeséllyel indult, Balla Virág és győri klubtársa, a hozzá hasonlóan 25 éves Devecseriné Takács Kincső favoritnak számított az új olimpiai számban, kenu kettes 500 méteren. A kétszeres címvédő kanadai egység az egyik tagja, Laurence Vincent-Lapointe pozitív doppingtesztje miatt nem indulhatott el a Maty-éren, a magyarok pedig idén már megverték egyszer az észak-amerikai duót, nyertek világkupát, Európa Játékokat, így nem csak titokban beszéltek róluk aranyesélyesként.

 A versenyt a kínaiak kezdték a legjobban, akik valósággal kilőttek a rajtból. Hamar kiderült, hogy az első helyért az ázsiai és a magyar hajó lesz harcban, féltávnál utóbbi követte előbbit. A hajrához közeledve aztán Balláék próbáltak közelebb zárkózni, de Hszü Si-hsziao és Szun Meng-ja nem akart elfáradni, s végül sikerült megtartania előnyét. A magyar duó így – hasonlóan a tavalyi évhez – másodikként zárt, s nem mellesleg szerzett két olimpiai kvótát.  

Balla és Takács Szabó Tünde sportért felelős államtitkártól vehette át az ezüstérmet. 

Még lesz lehetőség a javításra

A következő döntőben az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danutának szurkolhatott a Maty-ér többezres közönsége, aki – hasonlóan a szombati középfutamhoz – ismét összecsapott 500-on a női kajak másik korszakos egyéniségével, a sprinttáv királynőjének számító új-zélandi Lisa Carringtonnal. Az UTE 32 éves versenyzője olimpiai és vb-címvédőként kezdte a versenyt, de utóbbi címét a befutó után kénytelen volt átadni Carringtonnak, aki bombaformában versenyez Szegeden. Az új-zélandi rajt-cél győzelmet aratott, és csak a hátát nézhették a riválisok. Az ezúttal kissé darabosan, erőlködve mozgó Kozák végig harcban volt az éremért, s végül a fehérorosz Volha Hudzenka mögött – aki júniusban a minszki Európa Játékokon is megelőzte őt – harmadikként ért célba, megszerezve ezzel a magyar kajak-kenusport 500. vb-érmét. Az első öt helyezett kapott kvótát, így Magyarországnak is jutott egy.

A háromszoros olimpiai bajnok, 16. vb-jén szereplő Kammerer Zoltántól és nála 16 évvel fiatalabb, 25 esztendős Gál Pétertől újabb bravúrt reméltek a szurkolók K-2 1000 méteren, ahol már az is nagy fegyverténynek számított, hogy a duó bekerült a legjobb kilenc közé. A döntőben az első hat hely ért tokiói indulási jogot, és sokáig úgy tűnt, a magyaroknak talán sikerül odaérniük, de végül nyolcadikként értek célba.

A jövő évi pótkvalifikációs versenyen még lesz lehetőség a javításra.

A délelőtti egyetlen magyar érdekeltségű B döntőben a kenus Kiss Tamás második lett 1000 méter egyesben, így összesítésben 11. a helyen zárta a vb-t.

A folytatásban még tíz döntőt rendeznek a Maty-éren, mindben lesz magyar hajó. 

Később:
    A döntők:
női C-2 200 m (Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső)
férfi C-1 200 m (Hajdu Jonatán)
férfi K-2 200 m (Balaska Márk, Apagyi Levente)
férfi C-4 500 m (Sáfrán Mátyás, Mike Róbert, Korisánszky Dávid, Bakó Tamás)
női K-4 500 m (Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Medveczky Erika, Bodonyi Dóra) – olimpiai szám
férfi K-4 500 m (Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs Kuli István) - olimpiai szám
    A döntők 14.30:
női C-1 5000 m (Lakatos Zsanett)
férfi C-1 5000 m (Adolf Balázs)
női K-1 5000 m (Bodonyi Dóra)
férfi K-1 5000 m (Noé Bálint)

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amarna
2019. augusztus 27. 05:44
KÖSZÖNET LÁNYOK !!!!!
cutcopy
2019. augusztus 25. 13:44
Végül 12 olimpiai kvóta, gratula..!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik