Aranyérem és nyolc tokiói kvóta a négyes döntőkben

2019. augusztus 25. 15:06

Ezzel női kajakban a megszerezhető hatból öt kvótát begyűjtöttek a magyarok Szegeden.

2019. augusztus 25. 15:06

A Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Medveczky Erika, Bodonyi Dóra összeállítású női kajaknégyes aranyérmet szerzett, a férfi kajaknégyes pedig ötödik lett 500 méteren a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon, s ez újabb négy plusz négy kvótát jelent Magyarországnak a jövő évi, tokiói játékokra.

A kvótaszerzés szempontjából ez a két szám volt a legfontosabb a vb-n, mert  négy-négy versenyzői olimpiai indulási jogot lehetett bennük szerezni, másrészt a kvartettek számára nincs pótkvalifikáció.

A magyar női négyes 2017-ben és 2018-ban is megnyerte ezt a számot a vb-n – 1978 óta egy kivétellel csak a magyarok és a németek diadalmaskodtak benne –, és nem mellesleg olimpiai címvédő is. Ezúttal a mindössze 19 éves, ifjúsági világbajnok Gazsó Alida Dóra sztrókolta a hajót, mögötte a rutinos Csipes Tamara, Medveczky Erika és Bodonyi Dóra alkotta a képzeletbeli motort.

Hatból öt kvóta a magyaroké

A rajt – szokás szerint – nem sikerült jól a magyaroknak, de aztán méterről méterre jöttek előre, féltávnál már megelőzték az addig elöl lévő fehéroroszokat. A táv második fele is remekül sikerült Csipeséknek, a lelátó elé már tisztán vezetve érkeztek, végül sikerült ismét megszerezniük a világbajnoki címet.

Ezzel női kajakban a megszerezhető hatból öt kvótát begyűjtöttek a magyarok Szegeden. 

A férfiaknál csak európai nemzetek kerültek a kilenc közé, így a magyaroknak mindenképpen a legjobb hét között kellett zárniuk az olimpiai kvóták megszerzéséhez – a kvartettek kvótaelosztásánál alapelv, hogy ha kevesebb mint négy kontinens versenyzői végeznek az 1-10. helyen, a tizedik, a kilencedik és ha szükséges, mint ezúttal is, még a nyolcadik helyezettek kvótáit is újraosztják, amíg meg nem lesz a négy részt vevő földrész. 

A férfiaknál is hasonlóan jó eredmények

Jól rajtolt Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs és Kuli István, de hamar leszakadt az élen lapátoló, címvédő németektől és a tavaly második spanyoloktól. Az aranyért ezúttal is ez a két hajó csatázott – német címvédés lett a vége –, mögöttük azonban óriási harc alakult ki a bronzért és a további kvótás helyekért. A magyarok jól tartották a pozíciójukat, végül szoros befutó után az ötödik helyen végeztek. 

A női kajakhoz hasonlóan férfi kajakban is a megszerezhető hatból öt kvótát gyűjtöttek a vb-n a magyarok, akik így 12 olimpiai indulási joghoz –  öt-öt férfi és női kajakoshoz, valamint két női kenushoz – jutottak Szegeden.

A vb-programba tavaly visszakerült kenu négyes 500 méteres számban a magyar egység – Korisánszky Dávid, Bakó Tamás, Sáfrán Mátyás és Mike Róbert – az ötödik helyet szerezte meg. Ez nem olimpiai szám.

A vb a délutáni 5000 méteres döntőkkel zárul, ezek a számok nem szerepelnek az olimpiai programban.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amarna
2019. augusztus 27. 05:42
SZÍVBŐL GRATULÁLOK !!!!!
states
2019. augusztus 26. 00:31
Majd ha Karácsony lesz Budapest miniszterelnöke, akkor női négyes helyett a szivárványszínű négyes minden kvótát begyűjt.
anegy_
2019. augusztus 25. 23:06
A büszkeség-hormonjaimat az egekig emeltétek fiúk, lányok! Gratulálok minden versenyzőnek, aki a magyar színekben indult.
Newman
2019. augusztus 25. 17:14
KÖSZÖNJÜK!!!:))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik