Bőgnek a bikák Somogyban

2019. augusztus 23. 14:03

Megkezdődött a szarvasbőgés a somogyi erdőkben: a következő hetekben párt kereső gímbikák hangjától zeng majd a rengeteg. Ez az időszak erdőlátogatási korlátozásokkal is jár.

2019. augusztus 23. 14:03

A gímszarvas a hazai erdők királya: az akár három mázsásra is megnövő bikák igazán tekintélyt parancsoló megjelenésűek. Az amúgy csendes és ritkán látható állatok párzási időszaka szeptember elején kezdődik, amikor látványosan megváltozik a viselkedésük. A párzásra kész gímbikák alkonyattól pirkadatig, bőgéssel hívják fel magukra a szarvastehenek figyelmét, vagy éppen a területen lévő konkurens hímeket figyelmeztetik a jellegzetes és változatos hangorkánnal. Ilyenkor a megemelkedett tesztoszteronszint miatt az állatok viselkedése megváltozik. A bikák megvívnak egymással a tehenekért: az erdőjárók hallhatják az egymásnak ütköző agancsok messzire hangzó csattanását.

A szarvasbőgés idején helyenként, például a somogyi állami erdőket gondozó SEFAG Zrt. egyes, a turistautaktól távol eső erdőrészeiben a terület nyugalma érdekében látogatási korlátozásokat léptetnek életbe. Ezek szeptember végéig érvényesek, minden nap 9 és 15 óra között. Mivel ilyenkor van a vadászati főidény, ezért a vadgazdálkodás eredményességét is segíti a terület nyugalmának biztosítása.

A jelzett turistaútvonalakon ebben az időszakban is bátran lehet kirándulni. A túrázás mellett sokféle erdei program is elérhető: Somogyban például a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola szervez erdei futóversenyt és az őszi erdei munkákat bemutató ismeretterjesztő napot, de izgalmas programok lesznek a Mesztegnyői Erdei Vasúton és a Zselici Csillagparkban is. 

A SEFAG Zrt. szakemberei arra kérik a természetbarátokat, hogy az erdőt járva lehetőleg ne zavarják meg a szarvasokat, ne próbálják például a bőgés hangját követve megkeresni őket a sűrűben. Ezzel ugyanis az állatoknak is ártanak és saját magukat is veszélyeztethetik.

Az érvényben lévő erdőlátogatási korlátozásokról a SEFAG Zrt. és a többi erdészet honlapján lehet részletesebben tájékozódni.

(Forrás: SEFAG-közlemény)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vádakat terelő Juhász 2.0
2019. augusztus 26. 12:52
Majd a Semjén Zsolt jól lelövi őket, oszt befogják a pofájukat ezek a vadállatok.
még fokozza
2019. augusztus 24. 09:34
A vadászok csak aberráltak. Betegek. Valahogy gyógyítani kellene őket. Amíg nincs meg a hatékony gyógymód addig is járhatnának pszichológushoz hetente egyszer.
Akitlosz
2019. augusztus 23. 18:45
"a terület nyugalma érdekében látogatási korlátozásokat léptetnek életbe." Mekkora egy álszent kamu duma! "Mivel ilyenkor van a vadászati főidény" Mondom. A puskaropogás és a vérfürdő máris sokkal nagyobb nyugalmat biztosít a területnek.
Akitlosz
2019. augusztus 23. 18:42
"A gímszarvas a hazai erdők királya:" Hja, medvék hiányában könnyű! Ha a vadászokon múlik, akkor a hangya lesz az erdők királya.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik