Peking szankcionálná a tajvani fegyvereladásban érintett amerikai vállalatokat

2019. augusztus 21. 14:28
Az F-16-osok eladásával kapcsolatos terv tovább fokozta az Egyesült Államok és Kína közötti feszültséget.

Kína a leghatározottabban ellenzi a fegyvereladásokat Tajvannak, és tiltakozását fejezte ki emiatt az Egyesült Államoknak – derül ki a tárca közleményéből. Hozzáfűzték azt is: Kína minden szükséges intézkedést meg fog tenni annak érdekében, hogy megvédje saját érdekeit, akár büntetőintézkedéseket is bevezet az érintett amerikai vállalatokkal szemben.

Tajvan nem sokkal korábban mondott köszönetet az amerikai kormányzatnak egy újabb ajánlatért, amelynek keretében Washington 8 milliárd dollár értékben, összesen hatvanhat F-16-os vadászrepülőgépet adna el a szigetnek. Tajvan úgy értékelte, hogy az Egyesült Államok ezzel az ajánlattal komoly bizalmat szavazott partnerének. Az ügylet segíteni fog fenntartani a békét a Tajvani-szorosban, illetve megvédeni a tajvani demokráciát – közölte Joseph Wu tajvani külügyminiszter.

Az F-16-osok eladásával kapcsolatos terv tovább fokozta az Egyesült Államok és Kína közötti feszültséget. Peking elítélte az amerikai ajánlatot, és felszólította Washingtont, hogy álljon el az üzlettől.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés