Közeledik egymáshoz Caracas és Washington

2019. augusztus 21. 20:01
A Trump-adminisztrációban továbbra sem kérdés: Madurónak mennie kell.

Magas szintű kapcsolatfelvétel van folyamatban Washington és Caracas között – jelentette be kedden Donald Trump amerikai elnök. Az információt Nicolás Maduro venezuelai elnök is megerősítette. „Venezuela több képviselőjével tárgyalunk, s tőlünk telhetően segítjük Venezuelát” – fogalmazott az amerikai elnök újságíróknak. Kiemelte, hogy a dél-amerikai ország 15 esztendővel ezelőtt még a leggazdagabb országok egyike volt, mára pedig a legszegényebb országok egyike lett. Trump nem akarta felfedni, hogy Washingtonnak kik a tárgyalópartnerei Venezuelában, csupán annyit mondott: köztük van „egy nagyon magas szintű” személyiség is.

Washingtoni idő szerint kedden éjjel Caracasban Nicolás Maduro elnök is megerősítette a tárgyalások tényét. „Megerősítem, hogy hónapok óta magas szintű kapcsolatok vannak az Egyesült Államok és Donald Trump tisztségviselői és az általam elnökölt bolívári kormány között, az én kifejezett felhatalmazásommal” – fogalmazott közleményében Maduro elnök.

John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerdán azt írta Twitteren, hogy e magas szintű kapcsolatok Maduro elnök távozását szolgálják. „Mint az elnök több ízben is elmondta, hogy véget kell vetni a venezuelai nép erőforrásai ellopásának és a folyamatos elnyomásnak, s ennek érdekében Madurónak mennie kell” – írta mikroblogjában Bolton. Leszögezte azt is, hogy akikkel az Egyesült Államok kapcsolatban áll Venezuelában, „másról sem beszélnek, mint Maduro távozásáról és szabad választásokról”.

Az Axios című hírportál még vasárnap arról adott hírt, hogy Maduro egyik bizalmasa, Diosdado Cabello – a nemzetgyűlés korábbi elnöke – vette fel a kapcsolatot az elmúlt hónapokban, közvetítők révén, a Fehér Házzal, pontosabban a Nemzetbiztonsági Tanács egyik munkatársával. Hétfőn az Egyesült Államok Déli Főparancsnokságának vezetője, Craig Faller admirális azt nyilatkozta, hogy az amerikai haditengerészet készen áll „a szükséges lépésekre” Venezuelában. Faller azt követően nyilatkozott így, hogy Donald Trump vasárnap igennel válaszolt egy újságírónak, amikor azt firtatta, hogy az amerikai kormányzat készen állna-e egy Venezuela elleni esetleges tengeri blokádra.

(MTI)

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A már januárban megpendített/felajánlott "szabad elvonulás" lenne Maduroéknak szerintem a járható út.

Guaido kínálta fel ezt a lehetőséget: Maduro és társai menjenek Kubába. Maduro biztosan ne tudja tartani magát, mert a szegénység mára már országos nyomorrá változott. Lásd: a hozzánk emigrált/visszatelepült kb. 800 venezuelai magyar beszámolója.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés