Orbán: Közép-Európa súlya nő

2019. augusztus 19. 14:01
Elsősorban gazdasági ügyekről tárgyalt Angela Merkel és Orbán Viktor Sopronban. Orbán kijelentette: a hagyományos német-francia tengely kiegészül a közép-európai népek érdekeivel is. A tájékoztatón a német kancellár ismét köszönetet mondott Magyarország lakosságának a határnyitásért.

A magyar-német gazdasági kapcsolatok erősítésének szükségességéről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Sopronban, miután tárgyalt Angela Merkel német kancellárral. Orbán Viktor és Angela Merkel a Páneurópai Piknik 30. évfordulóján ökumenikus istentiszteleten vett részt, majd kétoldalú megbeszélést folytatott, ezt követően közös sajtótájékoztatót tartottak.

Orbán: Közép-Európa súlya nő

„Innen keletről nézve, mi sohasem hittük el, hogy létezhet két Európa” – jelentette ki a miniszterelnök, kiemelve, a soproni piknik Európa újraegyesítésének kulcspillanata volt. A sajtótájékoztatón a miniszterelnök azt mondta: „nem látni olyan eseményeket, amelyek megzavarnák a magyar-német kapcsolatokat, viszont vannak olyan tényezők, amelyek kikényszerítik a gazdasági együttműködés erősítését”. Kiemelte: a gazdasági kérdések álltak a tárgyalások súlypontjában, hiszen Németország elsőszámú kereskedelmi partnere és befektetője Magyarországnak.

Kérdésre a kormányfő elmondta: Közép-Európa most már hozzáad az európai gazdasági teljesítményhez, ezért a hagyományos német-francia tengely kiegészül a közép-európai népek érdekeinek figyelembe vételével. Ez egy új folyamat, amely most teljesedik ki, és Közép-Európa súlya az európai döntéshozatalban folyamatosan nőni fog – tette hozzá. „A hagyományos német-francia tengely kiegészül a közép-európai népek érdekeivel is.”

Hangsúlyozta: Németország érti ezt a folyamatot, ezért a német-közép-európai kapcsolatoknak kitüntetett jelentősége lesz az európai egység fenntartásában.

Orbán: Ugyanazért bontottuk le a falakat harminc éve, amiért ma a határainkat bédjük

A magyar kormányfő Angela Merkel kérdésre válaszolva elmondta, hogy üdvözli a korábbi migrációs politika újragondolását. Az Európai Bizottság segíthet a migrációs politika területén a megoldások megtalálásában. Nagyon fontos a határvédelem biztosítása, és csak így lehet a schengeni övezetet megőrizni – tette hozzá.

Orbán elmondta, mindenképpen biztató és üdvözlendő, hogy az új bizottsági vezetés egy új vágányon indulhat el. „30 évvel ezelőtt azért bontottuk le a falakat, hogy szabadon és biztonságban élhessünk, és most azért védjük a határokat, hogy továbbra is szabadon és biztonságban élhessünk” – jelentette ki.

Merkel: fontos a kereskedelmi együttműködés

A Magyarországgal való kereskedelmi együttműködés fontosságát emelte ki Angela Merkel német kancellár. A sajtótájékoztatón a kancellár ismét köszönetet mondott Magyarország lakosságának a határnyitásért és ezáltal a német egység helyreállításához való hozzájárulásáért.

Angela Merkel elmondta, hogy a megbeszélésen a jövőről, elsősorban az Európai Unió előtt álló kihívásokról esett szó. A kancellár egyetértett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jövőbeli elnöke azon elképzelésével, amely szerint az Európai Unió valamennyi tagállamát még jobban egyesítő politikára, „új startra” van szükség.

Angela Merkel utalt a gazdasági és a védelmi együttműködéssel, valamint a migrációval kapcsolatos kihívásokra, és közös megoldásokat szorgalmazott.

A kereskedelmi kapcsolatokról szólva a kancellár utalt a német vállalatok magyarországi befektetéseinek jelentőségére és eredményeire, amelyek jelentősen hozzájárul a német cégek sikeréhez. A kereskedelmi mérleg kiegyenlített, ami azt jelenti, hogy a két ország rendkívül szoros kapcsolatban áll egymással.

Magyarország jól használja fel az EU-s forrásokat

A kancellár ezzel összefüggésben utalt az uniós kohéziós és strukturális alapokra, amelyek célja a konvergencia erősítése. „Ha Magyarország növekedési rátáját megnézzük, akkor valóban látszik, hogy Magyarország az emberek érdekében jól fekteti be ezt a pénzt” – jelentette ki Angela Merkel, hozzátéve: Németország örül, hogy munkahelyek létesítésével hozzájárulhat ehhez.

A kancellár kijelentette, hogy szeretnék a tudományos, a kutatási és az innovációs együttműködést tovább erősíteni, ennek érdekében az illetékes miniszterek újabb találkozójára kerül sor.

Angela Merkel elmondta, hogy a kétoldalú tárgyalásokon szó esett a hadiipari együttműködésről, amelyet a két ország NATO-tagsága miatt rendkívül fontosnak nevezett. Nagy-Britanniával kapcsolatban érintették a Brexitet, amely a kancellár szerint olyan sajnálatos realitás, amelyet el kell fogadni. A lehető legjobb kapcsolatokat szeretnénk ápolni a jövőben is Nagy-Britanniával – tette hozzá.

A kancellár a Nyugat-Balkánnal kapcsolatban geostratégiai szempontból és Európa jövőbeni egységét tekintve is fontosnak nevezte azt a kilátást, hogy a térség országai az Európai Unióba integrálódjanak.

Világgazdasági kérdéseket érintve Angela Merkel elmondta: a magyar kormányfővel egyetértettek abban, hogy meg kell akadályozni a protekcionista tendenciákat, és a többi között szükség van az Egyesült Államokkal és Kínával való kereskedelmi kapcsolatok erősítésére.

Kérdésekre válaszolva a német kancellár fontosnak nevezte a tagállamok egységes fellépésének szükségességét. Németország szeretne minden tagországgal szoros és bizalmon alapuló együttműködést. Utalt arra, hogy a következő uniós pénzügyi-költségvetési periódusban Magyarország és Közép-Európa érdekeit is képviselni igyekszik.

„Igazságos megoldásokra van szükség” – tette hozzá. Reményét fejezte ki, hogy Magyarország is figyelembe veszi a német érdekeket, és jó együttműködés várható. „Mindig kompromisszumokat kell találnunk, és ezt meg is akarjuk tenni” – jelentette ki.

Migráció: új startra van szükség

A migrációról feltett német újságírói kérdésre válaszolva Angela Merkel megerősítette, hogy helyesnek tartja Ursula von der Leyen megközelítését, amely szerint „új startra” van szükség. Utalt arra, hogy az Európai Bizottság új elnöke erről sok tagállammal már tárgyalt. Kiemelte, hogy a menekülteknek elsősorban ott kell segíteni, ahol a probléma keletkezett.

Ezek közös vonások, de vannak különbségek is – jelentette ki. A probléma megoldását azonban a közös vonásoknál kell kezdeni – mondta, és reményét fejezte ki, hogy az új Európai Bizottsággal meglesznek a lehetőségek erre. Angela Merkel hozzátette, hogy ehhez természetesen hozzátartozik a határvédelem is.

A schengeni szabad mozgást fenn kell tartani, ehhez viszont a külső határokat jobban kell védeni. Ez pedig akkor sikerülhet a legjobban, ha a menekülteket kibocsátó országokkal folytatják a párbeszédet és egyezményeket kötnek velük. A cél az, hogy mindenki maradhasson a hazájában – fogalmazott Angela Merkel.

(MTI)

Összesen 184 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

(Merkel) "kijelentette: Magyarország jól gazdálkodik az Uniós forrásokkal"

Jaaa!
Remek példa erre
a Tyukod faluban épített 11 (tizenegy) kilátó:
https://www.youtube.com/watch?..

(:–))))))

Egyrészt ugye, összesen 1 (egy) darab 40 cm-es kilátó épült 39 millióért (ami egy nagy disznóság),
de azért mégsem vethető össze azzal a 11 (tizenegy) darab kilátóval, ami 264 millióért épült.
Másrészt senki sem állította, hogy bármelyik kilátót is Mészáros építette volna.

De ami ennél sokkal jobban megfontolandó:
aki
elfogadja Merkelnek azt a véleményét, hogy "Magyarország jól használja fel az EU-s forrásokat",
az
ezentúl nem jöhet azzal hogy a 4-es metró építésekor mekkora lopás történt...

(Ami engem illet, nem osztom Merkel véleményét.)

Primitív rágalmazással, elvakult gyűlölködéssel próbálkozol megint.
Egyértelműen cáfolva mindazt, amit másutt az iskoláidról, végzettségedről, beosztásodról állítottál. (Ami egyébként hiszem kérdése, mert aki itt álnéven fórumozik, a többiek számára ismeretlen akar maradni, az ezeket a személyes dolgokat nem bizonyíthatja.)
Egy iskolázott, értelmes ember egyszerűen nem operálhat olyan iszonyú primitív ráolvasásokkal, mint te. Még akkor sem, ha vitában egy számára ellenszenves fórumozóval kerül szembe. A veled számos kérdésben más véleményen lévő hozzászólók iránti gyűlölet benned sajnos, minden értelmet (ha volt is ilyen) elnyom.
Csak szólok.

Mert a jobbosoknak ugye, nem fáj,
ha hasznos dolgok helyett
értelmetlen dolgokra költik az EU pénzét.

Ostoba vagy.

Nem törekszem arra, hogy a fajtád szeressen.
Szeressen benneteket a birkapásztor.

Hozzászólásaimhoz pedig nincs szükség az engedélyedre.

Harmadszor jössz ezzel az "ostorosi" baromságoddal,
pedig már az első próbálkozásod után kénytelen voltál beismerni, hogy nem igaz.

Most is hazudozol, tatuska.
(Mint a rákospalotai fasor esetében is.)

Hazudozás helyett inkább nézz utána,
lehetett-e (amint te állítottad)
Géza idejében KIRÁLYI székhely Fehérvár...

„Merkel: az Orbán kormány jól fekteti be az EU-s pénzeket

A kereskedelmi kapcsolatokról szólva a kancellár utalt a német vállalatok magyarországi befektetéseinek jelentőségére és eredményeire, amelyek jelentősen hozzájárul a német cégek sikeréhez. A kereskedelmi mérleg kiegyenlített, ami azt jelenti, hogy a két ország rendkívül szoros kapcsolatban áll egymással.
A kancellár ezzel összefüggésben utalt az uniós kohéziós és strukturális alapokra, amelyek célja a konvergencia erősítése.
"Ha Magyarország növekedési rátáját megnézzük, akkor valóban látszik, hogy Magyarország az emberek érdekében jól fekteti be ezt a pénzt"
- jelentette ki Angela Merkel, hozzátéve: Németország örül, hogy munkahelyek létesítésével hozzájárulhat ehhez.
A kancellár kijelentette, hogy szeretnék a tudományos, a kutatási és az innovációs együttműködést tovább erősíteni, ennek érdekében az illetékes miniszterek újabb találkozójára kerül sor.”
http://propeller.hu/itthon/344..

Ha szorult volna beléd tehetség, neked is lehetne pénzed, sőt, pénzeid.
De tanulás helyett a heréidet vakargattad és az mint tudjuk, produktív, de kontra...
Így agg korodra már csak a gyűlölködés az üzemanyagod.
Azzal is el lehet zötyögni, hörögni, prüszkölni, csak a jármű így nem versenyképes.
Mint te.

OberEnnsinnen 2019. augusztus 20. 10:57
36

Az EU-támogatások hatalmas részét lopják el nálunk
tovább a kommentre

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés