Norvégiában is megnőtt a sugárzás az orosz baleset miatt

2019. augusztus 16. 07:18

Feltételezések szerint a balesetet egy 9M730 típusú atommeghajtású interkontinentális atomrakéta okozta.

2019. augusztus 16. 07:18

A norvég nukleáris biztonsági hivatal munkatársai kismértékű radioaktív jódot találtak a levegőben a norvég-orosz határ egyik mérőállomásán – írja az Euronews. A sugárzást néhány nappal azután mérték, hogy egy rakétakísérlet közben halálos robbanás történt a határ orosz oldalán. A Roszatom szerint néhányan haltak meg a balesetben, de több megbízható információt nem adtak, így civilek próbálják kideríteni, mi történt.

A baleset után azonnal a normális szint húszszorosára emelkedett a háttérsugárzás. A robbanástól 30 kilométerre vettünk mintákat. Alapos okunk van feltételezni, hogy a kísérlet helyszínén ennél magasabb volt. De ez egy elzárt terület, ahova nem léphetünk be. Azonban az a legfontosabb kérdés, hogy mit tettek a hatóságok az emberek védelme érdekében” – mondta az Euronewsnak a Greenpeace orosz aktivistája.


A feltételezések szerint a balesetet egy 9M730 típusú atommeghajtású interkontinentális atomrakéta okozta, mivel a baleset helyszínén, Nyonokszában ezt a típust fejlesztik.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2019. augusztus 21. 05:54
"A sugárzás nem emelkedett számottevően aztán erősen vissza esett" Juszt László 1986 május, az MTV orvvadász ügyvédje.
áfonya
2019. augusztus 18. 03:46
Hazug nyugatnak nem hiszünk ....Jut eszembe a vírusos fertőző betegség hordozó betolakodókról egy szót szól az elhülyült nyugat ..... Oroszokra atomra kenik .
atila68
2019. augusztus 16. 14:42
Ez is egy megoldás a túlnépesedésre.
IV. Fawkes
2019. augusztus 16. 12:54
"kismértékű radioaktív jódot találtak a levegőben a norvég-orosz határ egyik mérőállomásán – írja az Euronews. A sugárzást néhány nappal azután mérték" Ez két különböző dolog, az egyik egy radioizotóp aeroszol koncentrációja, a másik meg a háttér gammasugárzás.. Annál is inkább, mivel a norvég-orosz határon lévő Svanhovd mérőállomáson nem emelkedett meg a gammasugárzás mértéke.. https://redata.jrc.ec.europa.eu/chart/timeseries/daily/NO2005
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik