Trump sürgetésére Izrael nem engedélyezte két amerikai képviselőnő látogatását

2019. augusztus 15. 18:53
A kitiltással elejét akarják venni annak, hogy a két amerikai politikus ártson Izraelnek – közölte Benjamin Netanjahu.

Nem engedélyezte Izrael csütörtökön Donald Trump amerikai elnök sürgetésére, hogy két amerikai kongresszusi képviselő Izraelbe látogathasson. 

Izrael nagy gyengeséget mutatna, ha engedélyezné Ilhan Omar és Rachida Tlaib képviselőnők látogatását” – közölte az amerikai elnök az egyik csütörtöki Twitter-bejegyzésében. Ezzel Donald Trump nyíltan Ilhan Omar minnesotai és Rachida Tlaib michigani demokrata párti képviselőnők kitiltását szorgalmazta. Néhány nappal korábban néhány amerikai és izraeli sajtóértesülés jelezte, hogy az elnök már sugalmazta ezt Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőnek, de akkor e hírt cáfolták. 

Izraelben – nem sokkal Trump Twitter-bejegyzését követően – Cipi Hotovely külügyminiszter-helyettes bejelentette, hogy a kormány döntése értelmében a két amerikai képviselőnő nem kap beutazási vízumot. 

Benjamin Netanjahu közleményében leszögezte: a kitiltással elejét akarják venni annak, hogy a két amerikai politikus ártson Izraelnek.

Nincs a világon még egy olyan ország, amely Izraelnél jobban tisztelné az Egyesült Államokat és az amerikai kongresszust, de a két képviselő útiterve azt mutatja, hogy csak kárt akartak okozni Izraelnek” – fogalmazott az izraeli kormányfő.

Netanjahu hozzátette: ha a palesztin származású Rachida Tlaib humanitárius okokra hivatkozva kérvényezi Ciszjordániában élő rokonainak meglátogatását, akkor Izrael fontolóra fogja venni annak engedélyezését, feltéve, ha a képviselőnő megígéri, hogy nem fog fellépni egy Izrael elleni bojkott támogatása mellett.

Hanan Asravi, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottságának tagja az ügyre reagálva „botrányosnak” nevezte, hogy Izrael úgy döntött, nem ad beutazási vízumot a két amerikai politikusnak. Asravi szerint az eset veszélyes precedenst teremt, és Izrael lépése sérti a palesztin nép jogát arra, hogy párbeszédet folytathasson a világ többi részével.

Ron Dermer, a zsidó állam Egyesült Államokban akkreditált nagykövete ugyan korábban azt jelezte, hogy nem tagadják meg a két képviselőnőtől a vízumot, de az elmúlt napokban Izraelben több egyeztetésre került sor az ügyben. A múlt héten az amerikai Demokrata Párt 41 fős küldöttsége tett látogatást Izraelben, és a demokrata párti politikusok akkor világossá tették, hogy támogatják Rachida Tlaib és Ilhan Omar vízumkérelmét. 

Lapértesülések szerint az elutasító izraeli döntést az motiválta, hogy kiderült, a két amerikai képviselőnő csak a Palesztin Hatóság területeire és Kelet-Jeruzsálembe látogatott volna el. 

Mindkét két képviselő tavaly ősszel került be az amerikai szövetségi törvényhozásba a Demokrata Párt jelöltjeként. Mindketten muszlim vallásúak és annak a mozgalomnak a hívei, amely azt szorgalmazza, hogy bojkottálják és szankcionálják Izraelt a palesztin területek megszállása miatt. Rachida Tlaibnak ma is élnek rokonai a palesztin területeken. Ilhan Omar szomáliai bevándorlóként érkezett az Egyesült Államokba 1992-ben.

(MTI)

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

" Asravi szerint az eset veszélyes precedenst teremt,..."
Izraelnek nem kell precedens ahhoz, hogy azt tegye, amit akar.

Először az arab világba kellene ellenőrizniük a demokrácia állapotát, majd megvizsgálni, hogy miért nincsenek zsidók az arab országokban- kiírtották, elüldözték- illetve, hogy miért gyilkolják, üldözik a keresztényeket napjainkban.

Ha a barbár arabok nem gyilkolták és támadták volna meg a zsidókat, nem lenne fal illetve katonai ellenőrzés. De remélem az eljövendő "Palesztin" Államban néhány százalékos zsidó kisebbségnek, legalább annyi joga lesz, mint az izraeli araboknak és azt is ellenőrzi az ENSZ, az EU, és az USA.

Ez se gyakori hogy Izraelt koll lajkolni itten...

"Hat állam készen áll a menekültek fogadására a blokkolt mentőhajóról:
https://vilagpanorama.hu/2019/.."
A gond az, hogy Románia ezért kérni és kapni fog valamit, méghozzá Erdély, ill. Székelyföldön.
Előbb-utóbb ennek is be kellett következni, Trianon óta nem érhet bennünket meglepetés.
A csehek ki fognak tartani, de a szlovákoktól ugyanerre számíthatunk, Felvidék-magyarság tekintetében.
Sajnos, ezek összefüggésben vannak a Balfour-papírokkal, a zsidó államon keresztül, ami megint csak rossz hír nekünk, magyaroknak.
Ha a két migránsbarát képviselő kitiltása egy hosszú folyamat kezdete, melynek végén akár a Balfour-ígérvény is kritika alá kerül, az maga után vonhatja annak minden leágazását.
Így a Magyarország ellen 1920-ban elkövetett, a világtörténelemben példátlan aljasság felülvizsgálatát is...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés