Washington: Kína tartsa tiszteletben Hongkong autonómiáját!

2019. augusztus 14. 19:56
Az amerikai kormányt aggodalommal töltik el Kína akciói.

A hongkongi autonómia tiszteletben tartására szólította fel Kínát szerdán kiadott közleményében az amerikai külügyminisztérium. Az amerikai kormány „rendkívül aggódik” a hongkongi határnál tapasztalható „kínai paramilitáris mozgások” miatt – fogalmazott a külügyi szóvivő, Morgan Ortagus által aláírt közlemény.

Elítéljük az erőszakot és valamennyi érintett felet önmérsékletre intünk, egyben továbbra is határozottan támogatjuk a szólásszabadságot és a békés gyülekezés szabadságát” – fogalmazott a State Department (külügyminisztérium) közleménye. A dokumentumban háromszor fordul elő a „magas szintű” hongkongi autonómia tiszteletben tartásának követelése. Ortagus hangsúlyozta: az autonómia „folyamatos rombolása” kockáztatja Hongkong különleges státuszát a nemzetközi politikában. A külügyminisztérium határozottan visszautasította azokat a vádakat, melyek szerint külföldi erők állnának a hongkongi zavargások hátterében.

A tárca egyúttal „fokozott óvatosságra” figyelmeztette a Hongkongba utazókat. Donald Trump amerikai elnök kedden Twitter-bejegyzésében arról írt, hogy az amerikai hírszerzéstől kapott információi szerint Peking csapatokat küld a kínai-hongkongi határhoz. Később az elnök újságíróknak azt fejtegette, hogy „nagyon bonyolult a helyzet”, de reményei szerint sikerül olyan megoldást találni, amely mindenki, Kína számára is megfelelő.

Később Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter közleményében felszólította a hongkongi hatóságokat: újítsák fel a párbeszédet a tüntetőkkel annak érdekében, hogy békés megoldást találjanak a jelenlegi válságra, és véget vessenek az erőszak fokozódásának.

A Hongkongban hónapok óta tartó tüntetéshullámot a kiadatási törvény módosítását célzó, felfüggesztett, de véglegesen vissza nem vont törvénytervezet váltotta ki. Ez ugyanis lehetővé tette volna, hogy Hongkong olyan feleknek egyebek között Tajvannak és Kínának  adjon ki szökevényeket, akikkel korábban nem volt kiadatási egyezménye. A tervezet ellenzői attól tartanak, hogy Peking visszaélne a lehetőséggel, és a politikai menekültek ellen használná fel. Sokan Peking növekvő befolyását és ezzel párhuzamosan Hongkong demokratikus jellegének további csorbítását látják a törvénytervezetben. A megmozdulás fokozatosan általános kormányellenes tiltakozássá vált. A demonstrálók a törvénytervezet végleges visszavonása mellett már egyebek között Carrie Lam hongkongi kormányzó lemondását, valamint a tüntetőkkel szembeni rendőrségi akciók kivizsgálását követelik.

(MTI)

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés