Betiltanák a műanyagzacskókat Németországban

2019. augusztus 11. 17:58

Az egyszer használatos zacskókból évente nagyjából hárommilliárd darab fogy Németországban.

2019. augusztus 11. 17:58

A kiskereskedelemben használatos műanyagzacskók forgalmazásának teljes tiltásra készülnek Németországban, az ügy a törvényhozás mindkét kamarájában napirendre kerülhet – írta a Bild am Sonntag című vasárnapi német lap. A tartományi kormányokat összefogó Bundesratban Bajorország vezetése az egyszer használatos nejlonzacskók forgalmazásának tiltását kezdeményezi, az indítványról szeptember 20-án tárgyalnak.

A szövetségi kormány is dolgozik egy törvénytervezeten, amely a műanyag áruházi szatyrok használatának teljes körű tiltásáról szól. A kereskedelmi ágazattal kötött önkéntes alapú megállapodások igen sikeresek, hatásukra 2016 óta jelentősen visszaszorult a műanyagzacskók használata – mondta a Bild am Sonntagnak Svenja Schulze környezetvédelmi miniszter, kiemelve, hogy ezt a folyamatot egy kötelező érvényű, törvényben előírt tiltással teljesítik ki. A jogaszabálytervezetet a szövetségi parlament (Bundestag) tárgyalja majd.

A tárca becslése szerint a hártyavékony műanyagból gyártott egyszer használatos zacskókból évente nagyjából hárommilliárd darab fogy Németországban. A vastagabb nejlonszatyrok is hozzátartoznak még a német fogyasztók életéhez, az országos kereskedelmi szövetség (HDE) kimutatása szerint 2018-ban mintegy kétmilliárd darab kelt el, vagyis fejenként 20. Ez jelentős előrelépés, három évvel korábban még 68 darab műanyagszatyor jutott egy főre.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
scion
2019. augusztus 12. 13:25
Kína, India mimkor tiltja be? Ők nyomják tele műanyaggal az Óceánokat.
Béna Géza
2019. augusztus 12. 08:55
Na végre nem rajtam tenyeres talpas paraszton kérik számon a klíma változást
zakar zoltán béla
2019. augusztus 11. 22:24
Én Angeia Merkelt is....
Marula
2019. augusztus 11. 22:04
Ne siessenek. Ráérünk még.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik