Duterte nemet mondott az amerikai rakétákra

2019. augusztus 7. 12:01
Washington még a kézifegyverekkel kapcsolatos üzletben is megbízhatatlannak bizonyult – hangsúlyozta a Fülöp-szigetek elnöke.

A Fülöp-szigetek soha nem fogja engedni Amerikának, hogy nukleáris fegyvereket telepítsen a szigeteken, csak azért, hogy ellensúlyozza Kína növekvő befolyását a régióban – jelentette ki Rodrigo Duterte. A Fülöp-szigetek elnöke hozzátette, hogy szerinte Washington még a kézi lőfegyverekkel kapcsolatos ügyekben is megmutatta megbízhatatlanságát – írta a rt.com.

Miután az Egyesült államok a múlt héten hivatalosan is kilépett az Oroszországgal kötött közepes hatótávolságú atomfegyverekre vonatkozó szerződésből (INF-szerződés), Washington egyértelművé tette, hogy innentől szabadon telepíthet 500-5500 km hatótávolságú földről indított nukleáris ballisztikus rakétákat a világ bármely pontján – beleértve Ázsiát is –, ellensúlyozva Kína jelenlétét a térségben.

Manila, amely a közelmúltban szorosabb kapcsolatokat épített ki Kínával, soha nem engedi meg, hogy az amerikai tervek megvalósuljanak – hangsúlyozta Rodrigo Duterte.

Ez soha nem fog megtörténni, mert nem engedem meg” – mondta Duterte. „Soha nem engedek ide külföldi csapatokat ... Nem akarok harcolni Kínával.

Kína figyelmeztette Washingtont, hogy minden szükséges ellenintézkedést megtesz, ha a Pentagon folytatja a szárazföldi rakétáknak Kína küszöbén történő telepítésére vonatkozó terveit.

Annak ellenére, hogy a közelmúltban diplomáciailag és kereskedelmileg közelebb került Pekinghez, Duterte egyértelművé tette, hogy a Fülöp-szigetek nem törekszik csatlakozni semmilyen katonai szövetséghez. A Fülöp-szigetek elnöke hozzátette, hogy Manilát arra kényszerítették, hogy szorosabb kapcsolatokat keressen Oroszországgal és Kínával egyaránt, miután az Egyesült Államok 2016-ban megtagadta 26 000 kézifegyver eladását a Fülöp-szigeteknek az emberi jogok megsértésére hivatkozva.

Ti voltatok a felelősek... gyakorlatilag a kínai kormány karjaiba löktetek engem” – mondta Duterte. 

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés