Mit várunk a nemsemleges oktatástól?

2019. július 25. 14:16
Az oké, hogy a spanyol fiúk vasalni és főzni tanulnak, de a lányoknak mikor lesz hegesztésórája?

Spanyolországban egy iskolában háztartásvezetésre tanítják a fiúkat: órákat vesznek vasalásból, főzésből, takarításból. Üdvözlendő döntés – legalábbis a feminista véleményformálók egy jó része szerint, hiszen a férfiak így sokkal nagyobb részt vállalhatnak majd a házimunkából.

Elsődlegesen leszögezném, hogy szerintem

nem ördögtől való a felvetés, hogy kicsi háziasságot tanuljanak a fiúk.

Nem rossz az, ha egy férfi is képes elvégezni a házimunkákat, amik mindennapi életéhez szükségesek – így például nem hal éhen vagy éppen jár koszos vagy gyűrött ruhában, ha nő nélkül tölt néhány napot.  (Egyébként tényleg itt tartunk? Ilyen képünk van a férfiakról?)

Nő vagyok, reménybeli feleség és fiús anyuka – abszolút tetszik az elgondolás, hogy otthon nem áll meg az élet nélkülem, avagy nem azért kellek majd a családomnak, hogy főzzek, mossak, takarítsak. Szuper elgondolás, hogy a család minden tagja képes legyen ellátni magát –

kérdés, hogy ezt valóban az iskolában kell-e megtanulni.

Ezzel együtt erős kétségeim vannak, hogy egy-egy háztartástan-óra (ami egyébként sok évvel a gender-viták előtt is létezett!) keretein belül van-e ennek helye. Ha a válaszunk az, hogy igen, akkor miért csak a fiúk vesznek részt ezeken az órákon Spanyolországban? Vajon minden lány tud főzni, mert ők otthon megtanulták?

Ha az egész oktatásnak az a lényege, hogy nemsemleges legyen az otthoni munkavégzés, akkor miért csak a fiúk tanulnak lányos dolgokat?

Vajon azt is üdvözölné a feminista közösség, ha a lányokat elkezdenék hegeszteni, fúrni és meszelni tanítani?

Ha a gyerekeket segítésre kell nevelni, vajon az iskola erre a megfelelő terep? Ha a fiatalságban nincs hajlandóság otthon segíteni, vajon mennyi foganatja lesz az oktatásnak? Mi a szülők szerepe mindebben? Mi az iskola vezetőségének célja mindezzel?

Tegyük fel, hogy az itt érettségiző fiúk képesek főzni, mosni, vasalni magukra. Úgy hiszem, hogy ez önmagában semmilyen változást nem szül. A legtöbb esetben a családokban nem a tudás, hanem az akarat hiányzik, mikor nem segítünk. Ahogyan a legtöbb konfliktus gyökere is – legalábbis a nők részről vallva – a nemakarás, nem pedig a nemtudás.

Vajon azt is megtanulják a fiúk, hogy mit jelent egy családban valóban segítségnek lenni – ami jóval több, mint egy életen át élre vasalt ingek sora?

Összesen 107 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És? Tanítják a spanyol lányoknak? Amúgy itt a keleti végeken láttam egy lányoknak kiadott bicikliszerelési kézikönyvet. Meg is vettem, mert praktikus. A csajok a fotókon direkt dobnak rajta.

Így még kevésbé lesz szükségük nőkre.

A lányok készítettek kisszeket, pingpong ütőt, villanyszerelő táblán soros-parhuzamos kapcsolást. A fiúk nem csináltak lányos feladatokat

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés