Donald Trump megfenyegette Párizst

2019. július 26. 22:53
Az amerikai cégekre kivetett digitális adó miatt. „Rövid időn belül lényegi kölcsönös lépést teszünk Macron őrülete ellen” – fogalmazott az Egyesült Államok elnöke.

Válaszlépést ígért Párizsnak az amerikai cégekre kivetett digitális adó miatt Donald Trump amerikai elnök pénteken.

Twitter-bejegyzésében a politikus „lényegi ellenlépést” említett, miután Emmanuel Macron francia államfő aláírta és ezzel törvényerőre emelte a francia nemzetgyűlés döntése a digitális adó kivetéséről. A francia adó a nagy amerikai tech-vállalatokat érinti, köztük az Alphabet leányvállalatát, a Google-t, vagy az Amazon internetes kereskedőcéget.

„Franciaország éppen most vezetett be digitális adót a mi nagyszerű technológiai cégeinkre. Ha van valaki, aki megadóztathatja őket, az a saját országuk, az Egyesült Államok. Rövid időn belül lényegi kölcsönös lépést teszünk Macron őrülete ellen” – fogalmazott mikroblogjában az Egyesült Államok elnöke. Hozzáfűzte: „én mindig mondtam, hogy az amerikai bor jobb, mint a francia”.

E megjegyzését elemzők úgy értelmezték, hogy az amerikai elnök esetleg a francia borokra kivetendő büntetővámon gondolkodik. Az elnök Twitter-bejegyzése után a Fehér Ház részletesebben reagált a francia döntésre.

„Franciaország egyoldalú intézkedése láthatóan a gazdaság meghatározott ágazataiban szolgáltatást nyújtó, élenjáró amerikai technológiai vállalatokat veszi célba" – mondta Judd Deere szóvivő. Egyben leszögezte: az Egyesült Államokat mélyen megdöbbenti" a francia döntés, amelyet szerinte az amerikai vállalatok és dolgozók kárára hoztak. 

A francia törvényhozás július elején fogadta el az új adónemet. A párizsi szavazás előtt Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója közölte: a francia adó hátrányosan különbözteti meg az amerikai cégeket, ezért a hivatala behatóan megvizsgálja majd, hogy milyen válaszlépésre lesz szükség. Lighthizer akkor érzékeltette, hogy Washington esetleg a Kína ellen foganatosított büntetővámokhoz hasonló intézkedéseket hozhat Párizs ellen is.

(MTI)

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Idejekorán hazament.
( Milyh szépek is az Wilson-i elvek egyébként. )
Egyébként Wilson másik passzív "műve"
1913.december 23.:A FED act.

(naésha jóltudod? :-)) )

Mondd nem vagy te egy trombitás-féle :)
hogy esetleg kifejtsd ezt a nagyfranciaforradalom kritikát egy nagy blogposztban??

A ner oszlop Bogár kritizálásának messzelátszó Csomolungmája a te okos stílusod, comrade Counter :-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés