Venezuelai vadászgépek agresszívan kísértek egy amerikai kémrepülőgépet?

2019. július 22. 8:03
Kölcsönösen egymást vádolja az Egyesült Államok és Venezuela az incidens miatt.

Egy venezuelai Szu-30-as vadászgép „agresszíven követett” egy amerikai felderítő repülőgépet a Karib-tenger felett – közölte vasárnap az amerikai hadsereg. A venezuelai kormány reagálása szerint a főváros, Caracas térségében haladó amerikai gépet csak kikísérték az ország légteréből.

Az amerikai fegyveres erők déli parancsnoksága által kiadott Twitter-közlemény szerint a haditengerészet EP-3 Aries II típusú gépét „veszélyesen megközelítették” a pénteken történt incidensben, „veszélybe sodorva ezzel a legénységet és a repülőgépet” is. Amerikai részről azt állították, hogy a repülőgép egy „nemzetközileg elismert és jóváhagyott feladatot hajtott végre nemzetközi légtérben”. Az incidensről fotókat és egy videót is közzétettek, részleteket azonban nem közöltek sem a gép feladatáról, sem arról, hogy hol történt az incidens.

A történtekért ugyanakkor Oroszországot tették felelőssé, azzal vádolva Moszkvát, hogy „felelőtlen katonai támogatást” nyújt Nicolás Maduro venezuelai elnöknek. Moszkva többször cáfolta, hogy olyan támogatásban részesítené a venezuelai kormányt, amilyennel az Egyesült Államok az elmúlt hónapokban őt vádolta. Az Egyesült Államok szorgalmazza a venezuelai elnök eltávolítását a hatalomból, és támogatja az ellenzéket, amely nemrég sikertelenül próbálta szembefordítani az ország hadseregét az elnökkel.

A vasárnap kiadott amerikai nyilatkozat szerint a legutóbbi incidens „jól mutatja Maduro meggondolatlanságát és felelőtlen viselkedését”.  A dél-amerikai ország fegyveres ereje ugyanakkor a kormány által vasárnap közzétett nyilatkozatában arról számolt be, hogy elhárították „egy amerikai felderítő és hírszerző repülőgép behatolását” a főváros Caracast kiszolgáló Simón Bolívar repülőtér légterébe.

Az amerikai gép, amelyet pénteken reggel észleltek Venezuela légterében, nem jelentkezett be a helyi légi irányításnál, veszélyeztetve ezzel a térségben tartózkodó más repülőgépeket. Két vadászgép ezért a levegőben elfogta és kikísérte a venezuelai légtérből – áll a közleményben.

(MTI)

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés