Sea-Watch 3

2019. július 16. 9:15

Bauer Tamás
Facebook
A Földközi-tenger észak-afrikai partján csónakokba ülők nem háború vagy terror, hanem a nyomor, a kilátástalanság elől menekülnek.

„Bizony, a dolog bonyolult. Most már nem a szíriai háború vagy az iraki, afganisztáni harcok elől menekülőkről van szó, akik a nemzetközi jog szerint jogosultak menedékjogra. A Földközi-tenger észak-afrikai partján csónakokba ülők nem háború vagy terror, hanem a nyomor, a kilátástalanság elől menekülnek. Menedékjog legfeljebb azoknak járhat, akiknek élete líbiai fogságban kerül veszélybe, de hát elvileg ők is visszatérhetnének hazájukba, ahonnan eljöttek. Nem olyan egyszerű a dolog, mint 2015-ben, a közel-keleti háborúk elől menekülők esetében.

Az a válasz sem nyugtathat meg senkit, hogy a »kibocsátó« országokban, tehát a Szaharától délre kell javítani a helyzeten, hogy ne kényszerüljenek útra kelni onnan az emberek. Merthogy a helyzet javulása nem évek, hanem évtizedek alatt érhető el, ha a külvilág, benne Európa jól átgondolt gazdasági együttműködési programokat dolgoz ki és valósít meg. Ezt szolgálná az a klímapolitika is, amelyet három visegrádi ország éppen megvétózott. A kérdés tehát az, hogy addig mi lesz, amíg ezek a programok eredményt hoznak.

Maas német külügyminiszter nyilatkozata szerint a »hajlandók koalíciójában« kellene megállapodni a tengerből kimentettek elosztásáról, de ezt például Kurz korábbi, és minden bizonnyal leendő osztrák kancellár azonnal elutasította. A nyugat-európai közvélemény egy része támogatja a mentőakciókat és a befogadást, és követeli, hogy az EU indítsa újra a beszüntetett szervezett tengeri mentést. Salvini és Orbán nyilván azt válaszolja erre, hogy ez csak ösztönözné a további menekültáradatot. Az ő álláspontjuk nyilván embertelen és elfogadhatatlan, de az sem könnyen megemészthető, hogy az EU a líbiai parti őrséget támogatja abban, hogy a Fekete-Afrikából érkezőket megakadályozza a tengeri továbbutazásban.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 95 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kétféle ember van. Az egyik menekül a nyomor elől, ezzel behurcolva ezt oda, ahová befogadják.

A másik tesz a nyomor ellen. Hogy a gyerekének már ne kelljen menekülnie.

Nem olyan megoldhatatlan az a dilemma. Talán nyomást kellene gyakorolni az afrikai államokra, hogy ne szüljenek milliárdokat a nyomorba. Ha Kínában működött, akkor máshol is meg lehet találni a módját. Líbiában pedig nem a parti őrséget, hanem a határőrséget kellene megerősíteni. Ha Kadhafi idején működött, most is működne.

Mi lenne ha?
"Ha a külvilág, benne Európa jól átgondolt gazdasági együttműködési programokat dolgoz ki és valósít meg".

Bill Gates, aki sokat tett le az emberiség asztalára nem szélsőjobbos, mégis amikor a német Welt am Sonntagnak adott interjút, többek között azon véleményét ecsetelte, hogy az Afrikában tapasztalható népességrobbanás „hatalmas migrációs nyomást” fog helyezni Európára.
Akkor a kontinens, amely jelenleg hatalmas lehetőségeket kínál mind az 500 millió lakosának és a civilizáció mintájaként szolgál az emberiség számára, akkor
A NEM TÚL TÁVOLI JÖVŐBEN EL FOG MERÜLNI A KÁOSZBAN.

Egy olyan apró régió, mint Európa, nem képes felvenni Afrika teljes népességi többletét.
Veszélyes helyzet kezd kialakulni Afrikában (de nemcsak Afrikában).
Afrika népességrobbanása elképesztő léptékű. Míg 1960-ban a kontinensen még 285 millió ember élt, addig ez mára közel 1,3 milliárdra ugrott és 2050-re az előrejelzések szerint meghaladja a 2,5 milliárdot. A tágabb Száhel-övezetben, a magában 500 millió ember él (annyi, mint most az EU-ban). Szudán például a Száhel-övezetben fekszik.
A Max Planck Intézet felmérése szerint 2060-ra Szudán átlaghőmérséklete 1,1 – 3,1 fokkal emelkedhet és az ország nagy része egyszerűen alkalmatlanná válik mezőgazdasági művelésre.


Nagy kérdés, hogy ha ezek az embertömegek megindulnak Európa felé, nem teremtenek-e káoszt Európában is, ami lehetetlenné teszi nagy embertömegek túlélését Európában is!

Azért kiugrik a szög a zsákból. Mi azt mondjuk, oké, segíteni kell az embereken, de nem úgy, hogy idehozzuk őket, hanem úgy, hogy a segítséget visszük oda. Ha valóban segítség lenne az elsődleges szempont, akkor nem mondanának ilyen sületlenséget, hogy az "odavitel" csak évtizedek alatt megoldható, mert az nem gyors segítség, hogy menekült szállásokon, segélyezetten romboljuk az európai társadalmak békéjét és biztonságát.
Nyugat-Európa ma sem csinál mást, és nem is akar mást csinálni, mint kifosztani, mert ezt csinálta évszázadokon át, elvette a másét. Ti, balliberálisok meg azt remélitek, hogy van még pár évetek hatalomra kerülni a nyomorultak szavazataival, és nem érdekel titeket, hogy a saját jóléteteket a fehér ember kiirtásának árával fizetitek meg. (A bolygó lelakása mellett, természetesen, mert hazug szólamaitok éppen olyanok, mint a "föld azé, aki megműveli" 80-100 éve, egy cseppet sem érdekel titeket sem a Klima, sem a szegénység. Csak ti magatok egyedül!)

Helyesbítsünk: Amire nem akar mondani semmit. mert teljesen védhetetlen az álszent hozzáállás, hogy munkaerő és fogyasztó elszívást végez a nyugat.

Mindig is ezt csinálták, kifosztották, akit tudtak.
Egyébként a pár hülyeség, az éppen a klimaváltozás maga. No nem az, hogy van klimaváltozás, hanem a politikai termék, amit gyárt belőle a progresszió. Mert ez az egész nem az emberek életének jobbá tétele, hanem a kifosztása.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés