Brit külügyminiszter: Donald Trump tiszteletlen kifejezéseket használt

2019. július 9. 19:46
A miniszterelnökségre pályázó Jeremy Hunt kiállt Theresa May és a washingtoni brit nagykövet mellett.

Jeremy Hunt brit külügyminiszter szerint Donald Trump amerikai elnök tiszteletlen kifejezéseket használt Theresa May brit miniszterelnökkel szemben a washingtoni brit nagykövet kiszivárgott diplomáciai táviratait kommentáló keddi Twitter-bejegyzéseiben.

Sir Kim Darroch, az Egyesült Királyság washingtoni nagykövete a londoni külügyminisztériumnak küldött, helyenként súlyosan bíráló hangvételű bizalmas távirataiban - amelyeket valaki eljuttatott a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit tömeglapnak - egyebek mellett azt írta, hogy Trump elnöksége alatt a Fehér Ház „egyedülálló mértékben működésképtelenné vált”, a kormányzati munkát „késhegyig menő” belvillongások jellemzik és az elnök pályafutása „dicstelen véget érhet”.

Darroch a kiszivárgott diplomáciai táviratok tanúsága szerint valószínűtlennek tartja, hogy a Trump-kormányzat a jelenleginél valaha is „számottevően normálisabb, kevésbé működésképtelen, kevésbé kiszámíthatatlan, kevésbé megosztott, diplomáciailag kevésbé kétbalkezes” lesz. Trump szinte azonnal bejelentette, hogy megszakítja a kapcsolattartást a diplomatával, keddi Twitter-bejegyzéseiben pedig „félnótásnak”, „igen ostoba fickónak” nevezte a brit nagykövetet.

„Nem ismerem (a brit) nagykövetet, de azt hallottam róla, hogy egy felfuvalkodott bolond”

– tette hozzá az amerikai elnök.
Trump kitért a Brexit-tárgyalásokra is, azt írva: ő megmondta Theresa Maynek, hogyan kell egyezségre jutni az EU-val, de May „a saját ostoba módján” intézte a tárgyalásokat, és kudarcot is vallott, „az egész egy katasztrófa”.

A külügyminiszter kiállt a nagykövet mellett

Jeremy Hunt kedden, ugyancsak a Twitter portálon közölt reagálásában úgy fogalmazott, hogy „a barátok őszintén beszélnek egymással”, így ő is ezt teszi: az amerikai elnök által a brit kormányfőre tett megjegyzések „tiszteletlenek és nem helyénvalók”.

Hunt - aki a Konzervatív Párt és a kormány éléről távozó Theresa May tisztségéért verseng hivatali elődjével, Boris Johnson volt brit külügyminiszterrel - keddi Twitter-bejegyzésében felhívta az amerikai elnök figyelmét arra, hogy az Egyesült Államok diplomatái is megosztják magánvéleményüket Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel, csakúgy, ahogy a brit diplomaták teszik a brit külügyminiszterrel, vagyis vele.

Jeremy Hunt közölte: egyetért Trump azon véleményével, hogy az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok a történelem legnagyszerűbb szövetségesi viszonyát ápolja egymással, de a szövetségeseknek tiszteletet kell tanúsítaniuk egymás iránt, ahogy azt Theresa May mindig is tette Trumppal szemben.

Hunt hozzátette: a brit nagyköveteket a brit kormány nevezi ki, és

ha ő lesz a brit miniszterelnök, Sir Kim Darroch marad az Egyesült Királyság washingtoni nagykövete.

Theresa May miniszterelnök hivatalának szóvivője keddi tájékoztatóján kötelességtudó, megbecsült kormánytisztviselőnek nevezte a washingtoni brit nagykövetet.

Jeremy Hunt külügyminiszter már előző nap bejelentette, hogy a diplomáciai táviratok kiszivárogtatása ügyében a kormány vizsgálatot indított, és a felelős - ha sikerül megtalálni - súlyos következményekre számíthat.

Voltak előzményei az ügynek

A washingtoni brit diplomáciai képviselet ügyében nem először keveredik vitába a két szövetséges ország.

Elnökké választása után Donald Trump Nagy-Britanniából elsőként Nigel Farage-t, a brit politika radikálisan EU-ellenes táborának zászlóvivőjét fogadta, és rögtön

komoly diplomáciai botrányt is keltett azzal a Twitter-bejegyzésével, hogy Farage lehetne Nagy-Britannia washingtoni nagykövete.

Ezt a felvetést a Downing Street annak idején feltűnően indulatos közleményben utasította vissza, hangsúlyozva, hogy a washingtoni nagyköveti poszton „nincs üresedés”, és a brit nagyköveteket „alapelvszerűen” Londonban nevezik ki.

Trump elnökké választásának idején is már Sir Kim Darroch volt a washingtoni brit nagykövet. A mostani kiszivárogtatási botrány kirobbanása után Nigel Farage volt az egyetlen a brit politikusok közül, aki Darroch azonnali hazahívását követelte.

(MTI)

 

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mégis mit reagáljon az ilyenre Trump, tán meg kéne dicsérnie Szőr Nyálfolyató Lord Húgyaszú Faszkalapot? Mondjuk amilyen debil barmok vagytok mostanában, nem ő az egyetlen gyökér.

Kiszivárgott a véleménye, így Trumpnak is joga volt véleményt formálnia a nagykövet csökkent képességeiről.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés