Vasárnapi nyitvatartás: önszabályozó megoldás körvonalazódik

2019. június 26. 9:22
A Magyar Nemzet szerint a kereskedelmi és a dolgozói érdekképviseletek álláspontja között áttörés következett be kedden, ez pedig azt jelenti, még idén változhat a kiskereskedelmi egységek vasárnapi nyitvatartása.

Szerdai cikkükben arról írnak: a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának keddi ülésén a munkaadói oldalt képviselő szervezetek egyhangúlag támogatták, hogy a piac szereplőinek ideje tárgyalniuk az áruházak vasárnapi nyitvatartásának rövidítéséről, amit mind a három szakszervezeti konföderáció egységesen jegyez, a Munkástanácsok vezetésével. Mint írják, ezt azt jelenti, hogy egységes álláspontra jutottak a felek arról, hogy a hét utolsó napján szükséges megváltoztatni a nyitvatartást.

Ismertetik, hogy a vkf-en a munkaadói oldalt képviselő Áfeosz-COOP Szövetség, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, továbbá a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége egyhangúlag támogatta azt a munkavállalói oldalról nemrégiben felvetett javaslatot, amely szerint a kiskereskedők a jövőben önszabályozó módon korlátoznák esti nyitvatartásukat vasárnaponként. Miután erről döntés született, érdemi tárgyalások kezdődnek a magyar és külföldi áruházláncokat, önálló kis boltokat, szaküzleteket jegyző szakmai szervezeteknél. A javaslat nyomán még az év vége előtt változhat a jelenlegi gyakorlat – értesült a Magyar Nemzet.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége, illetve egyik tagja, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete által a munkaerőhiány megoldására felvetett kezdeményezésben a Liga Szakszervezetek, illetve a Magyar Szakszervezeti Szövetség is teljeskörűen együttműködik a munkavállalói oldalon.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke a napilapnak elmondta: „A lakosságot is bevonó ágazati összefogással, körültekintő egyeztetéseket követően a jövőben a piaci önszabályozás alapján módosulhatnak Magyarországon a hétvégi vásárlás körülményei.”

Hozzátette: azért, hogy a lakosság számára a lehető legjobb megoldást találják ki, egy széleskörű felmérést fognak készíteni, ezt a XXI. Század Intézet fogja lebonyolítani.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Angliában a Tesco vasárnap 9-16 óráig van nyitva.

Szokás szerint osztod az észt úgy, hogy a való világtól már teljesen elszakadtál:

"...Rogán Antal szerint megosztó kérdés lett a boltzár, nem sikerült meggyőzniük az embereket az intézkedés helyességéről, főleg a nők maradtak kritikusak az intézkedéssel szemben, magyarázta a miniszter. "Amikor az elmúlt egy évet kell értékelni, akkor nemcsak a gazdasági mutatókat kell nézni, hanem az emberek véleményét is" – érvelt a miniszter..."

Az a sok bolsevik nő...

Jobbikosok voltak, a DK/MSZP küldte őket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés