Érettségi feladat lett a Mandinerből

2019. május 23. 16:47
Lapunk egyik 2017-es cikke érettségi feladatban bukkan elő az idei mozgóképkultúra és médiaismeret középszintű írásbeli vizsgán.

Az idei mozgóképkultúra és médiaismeret középszintű érettségi javítási útmutatójában találtunk rá arra, hogy az egyik feladat a Mandiner egy 2017-es cikkét idézi.

Akkori cikkünkben a szerző, Sayfo Omar arról írt: „A Facebookot és más közösségi médiumokat használó modern ember olyan személyre szabott virtuális hírkamrában él, melynek falai leginkább az ő és övével egyező véleményeket visszhangozzák. A Buzzfeed és az Ipsos 2016. december elején közölt kutatása szerint az amerikai felnőtteknek 75 százaléka, az elsősorban Facebookról tájékozódóknak pedig 83 százaléka hiszi el az álhíreket”.

A kapcsolódó feladat az volt: „A szövegből kiindulva, s annak első állítását értelmezve, készítsen rövid esszét, amelyben a nem mértékadó hírportálok iránti egyre növekvő érdeklődés okairól és esetleges veszélyeiről értekezik a média társadalmi funkcióinak és az online médiahasználatnak az alapján!”

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"nem mértékadó hírportálok"

Vajon kiket nevezhettek meg a vizsgázók?

?

"Az idei középszintű mozgóképkultúra és médiaismeret érettségin volt egy feladat, ahol a 24.hu, az Origo, a Hírcsárda és a Mindenegyben blog egy-egy címlapja szerepelt a feladatban, írja a 444 .

A diákoknak azt kellett eldönteniük, hogyan próbálják a kattintások számát növelni ezek az oldalak, és meg kellett állapítaniuk, hogy melyik oldal mértékadó, melyik álhírportál és melyik megbízhatatlan.

Az Oktatási Hivatal megoldókulcsában az Origó kapcsán egy állami intézménytől eléggé meglepő állítás olvasható:

Amennyiben a vizsgázó az Origót a megbízhatatlan hírportálok közé sorolja és válaszát azzal indokolja, hogy a tulajdonosi kör erős befolyása miatt a portál ma már nem tekinthető mértékadónak, a válasz elfogadható.

Egyébként az is helyes válasznak számított, ha mértékadónak jelölte meg az érettségiző." [index]

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés