Elemzők: Orbán erős szövetségest szerzett Trump személyében

2019. május 15. 7:25
Jól sikerült a hétfői Trump-Orbán találkozó a Magyar Nemzetnek nyilatkozó politológusok szerint.

A szerdai lapszámban Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője kijelentette, hogy a tárgyalás két jelentős hozadéka a magyar nemzeti érdek képviselete a legmagasabb szinten, valamint a jövőbeni ideológiai szövetségépítés. A találkozóval új magasságba emelték a magyar-amerikai bilaterális kapcsolatokat – tette hozzá.

A Trump-adminisztráció külpolitikai korrekciója bizonyítja: korábban elsősorban a demokrata párti vezetés politikai döntésének volt a következménye, hogy a közép-európai térség kevesebb figyelmet kapott az Egyesült Államoktól. Mostantól azonban az amerikai geopolitikai fókusz egyik sarokköve a Kárpát-medence és közvetlen környezete lehet – fejtette ki a politológus.

Simon János azt mondta, hogy kifejezetten jól sikerült a találkozó. A politológus úgy vélekedett, Orbán Viktor és Donald Trump mindketten azt tartják szem előtt, hogy a saját országuknak mi a hasznos. Az Egyesült Államok számára fontosabbá vált Közép-Európa, amit az is alátámaszt, hogy az amerikai elnök korábban már több térségbeli ország vezetőjével találkozott – jelentette ki Simon János.

Úgy folytatta, hogy Orbán Viktornak is lényeges az amerikai kapcsolat, és nem csupán politikailag: a találkozónak várhatóan gazdasági következményei is lesznek. Befektetők érkezhetnek Magyarországra, és újabb beruházások indulhatnak – mondta a politológus a Magyar Nemzetnek.

(MTI)

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Van vonyitás rendesen még ma is.
Nem tudják megemészteni, mindkettőjüket gyalázzák.

Ha a momentum és az LMP nem jutna be, valamint lesz 14 helyünk ( kétharmad) akkor remek lenne.

Szerintem van realitása, hogy nem jut be a kis SZDSZ. Az sem válik előnyüket, hogy összefogtak a ballibbel, pedig induláskor mást igertek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés