Új magasság

Elemzők: Orbán erős szövetségest szerzett Trump személyében

2019. május 15. 07:25

Jól sikerült a hétfői Trump-Orbán találkozó a Magyar Nemzetnek nyilatkozó politológusok szerint.

A szerdai lapszámban Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője kijelentette, hogy a tárgyalás két jelentős hozadéka a magyar nemzeti érdek képviselete a legmagasabb szinten, valamint a jövőbeni ideológiai szövetségépítés. A találkozóval új magasságba emelték a magyar-amerikai bilaterális kapcsolatokat – tette hozzá.

A Trump-adminisztráció külpolitikai korrekciója bizonyítja: korábban elsősorban a demokrata párti vezetés politikai döntésének volt a következménye, hogy a közép-európai térség kevesebb figyelmet kapott az Egyesült Államoktól. Mostantól azonban az amerikai geopolitikai fókusz egyik sarokköve a Kárpát-medence és közvetlen környezete lehet – fejtette ki a politológus.

Simon János azt mondta, hogy kifejezetten jól sikerült a találkozó. A politológus úgy vélekedett, Orbán Viktor és Donald Trump mindketten azt tartják szem előtt, hogy a saját országuknak mi a hasznos. Az Egyesült Államok számára fontosabbá vált Közép-Európa, amit az is alátámaszt, hogy az amerikai elnök korábban már több térségbeli ország vezetőjével találkozott – jelentette ki Simon János.

Úgy folytatta, hogy Orbán Viktornak is lényeges az amerikai kapcsolat, és nem csupán politikailag: a találkozónak várhatóan gazdasági következményei is lesznek. Befektetők érkezhetnek Magyarországra, és újabb beruházások indulhatnak – mondta a politológus a Magyar Nemzetnek.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/148416

Ajánljuk még a témában