Gulyás Gergely: Fontos érték Magyarország politikai stabilitása

2019. május 10. 13:00
A Nézőpont Intézet jó kormányzás indexe szerint Magyarország Ausztria és Csehország mögött a harmadik helyen végzett a régiós összesítésben.

„Szegény miniszter úrnak arról kell majd beszélnie, hogy miért sikeres a kormány” – kezdte a jelenlévő Gulyás Gergelyre utalva „A közép-európai országok jó kormányzás indexe 2018” című tanulmányt bemutató beszédét csütörtökön a Nézőpont Intézet vezetője. Mráz Ágoston Sámuel elmondta, hogy a közép-európai országok teljesítményét vizsgáló kutatásuk eredményei alapján Magyarország régiós szinten is kitűnik a jó kormányzásával. Ez azt jelenti, hogy Ausztria és Csehország mögött a harmadik helyen végeztünk összesítésben – közölte.

A kutatásban Ausztria és Csehország mellett a Visegrádi négyek, Szlovénia, Horvátország Szerbia, Románia és Bulgária teljesítményét hasonlították össze. Hatvan indikátor, negyvenöt statisztikai- és közvélemény-kutatási adat alapján tizenöt szakértő értékelte részletesen az országok eredményeit.

A három legfontosabb faktor a gazdasági növekedés, az úgynevezett „társadalmi jóllét”, és a politikai stabilitás volt

– jegyezte meg a Nézőpont vezetője.

A gazdasági növekedést tekintve – nem meglepő módon – Ausztria nyerte meg a versenyt, a második Csehország lett, Magyarország pedig az előkelő harmadik helyen végzett. Ebben szerepet játszik a költségvetési fegyelem, a termelékenység, a kereskedelmi többlet, és a munkaerőpiac kiváló helyzete Magyarországon – hangsúlyozta.

„társadalmi jóllét” azt jelenti, hogy az emberek milyen körülmények között élik az életüket, biztosítva van-e számukra a közbiztonság, az anyagi és egzisztenciális biztonság, milyen állapotban van az oktatás, az egészségügy (szubjektív és objektív adatok alapján) és a környezetvédelem. Ebből a szempontból Magyarország, Ausztriát, Csehországot és Szlovéniát követve, jelenleg a negyedik helyen áll – ismertette.

A harmadik kategória a politikai stabilitás, ami azt vizsgálja, hogy mennyire tekintik a választópolgárok cselekvőképesnek és legitimnek a kormányt, mennyire gondolják azt, hogy van jövőképe az ország vezetésének, illetve mennyire érzik kiszámíthatónak a politikai környezetet az adott országban (megbukik-e esetleg a kormány, lesz-e előrehozott választás).

Ebben a kategóriában Magyarország győzött,

és ezért a „társadalmi jóllét”- és a kimagasló gazdasági növekedési adatával valamint a politikai stabilitásával Ausztria és Csehország mögött a harmadik helyen végzett – tette hozzá.

Kvantitatív statisztikai adatokkal és kvalitatív szakértői véleményekkel, sokrétűen vizsgálva a jó kormányzás adottságait és eredményét, egyértelműen elismerésre érdemes Magyarország teljesítménye. Ez a teljesítmény magyarázhatja, hogy minek köszönheti a Fidesz-KDNP és a kormány azt a népszerűséget, amely 2018-ban a harmadik alkalommal is kétharmadhoz vezetett, és ami lehetséges, hogy két hét múlva, az EP-választáson is fényes győzelmet eredményez – fogalmazott Mráz Ágoston Sámuel.

Gazdasági sikerek

A politikában általában ideák, jövőképek csapnak össze, de van olyan számszerűsíthető terület, ahol évről-évre össze lehet vetni a különböző országok, kormányzati ciklusok eredményeit – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely szerint Magyarország 2010 óta egyértelműen jó irányba fordult, és az Európai Unió növekedésének motorját jelentő V4-ek között is helytáll.

A tavalyi, majdnem öt százalékos növekedés a rendszerváltás óta az egyik legjobb eredmény, amivel Európában is a dobogón vagyunk. Büszkék lehetünk arra, hogy az elmúlt évek kormányzati politikájának köszönhetően az életszínvonal területén tapasztalható különbségek csökkennek, és jó okkal mondhatjuk, hogy a következő lesz az utolsó uniós költségvetés, amelyben Magyarország még nem nettó befizető, tehát még többet kap az uniós forrásokból, mint amennyit befizet.

Hangsúlyozta, hogy már

a jelenlegi helyzet is egyaránt nyertes szituáció mind hazánk, mind a nyugat-európai tagállamok számára,

hiszen, míg Magyarország a GDP-jének négy százaléka az unióból érkező forrás, a nyugat-európai befektetők nyereségként a magyar GDP hét százalékának megfelelő összeget visznek ki az országból.

Magyarország jól használja fel az uniós forrásokat, de gazdasági növekedése alapját távolról sem csak ezek jelentik. A legnagyobb sikert a foglalkoztatottság területén értük el, hiszen egy tízmilliós országban az, hogy ma nyolcszázezerrel több ember dolgozik, mint 2010 ben, óriási eredmény – emelte ki Gulyás Gergely.

A kormány politikai sikerében szerinte valóban szerepet játszott a migrációs válság kezelése; az, hogy a kerítés építésével, a határok védelmével, a kvóta elutasításával biztonságot tudott teremteni, de a munkanélküliség felszámolása legalább ilyen nagy jelentőséggel bírt ebből a szempontból.

Az elmúlt három évben ráadásul tíz százalék körüli átlagos béremelkedést regisztráltak, ez is bizonyítja, hogy Magyarország rendszerváltozás utáni történetének legsikeresebb öt éve van mögöttünk. 

Az a feladat, hogy ez a sikeres időszak minél hosszabb ideig tartson,

ehhez pedig arra van szükség, hogy 2010 óta folytatott konzervatív költségvetési politikát továbbra is érvényesítsük, és az uniós forrásokat jól hasznosítsuk – hangsúlyozta.

Emellett nagyon fontos érték az a politikai stabilitás, amely Magyarországot jellemzi 1990- és különösen 2010 óta. Az elmúlt három ciklusban szinte folyamatosan kétharmados, vagy nagyon jelentős többséggel kormányoztunk, és világos volt, hogy aki ebben az országban a kormánnyal egyezséget köt, az számíthat rá, hogy a kormány lesz olyan helyzetben, hogy betartsa az általa tett ígéreteket – közölte a tárcavezető.

Gulyás Gergely szerint ennek köszönhető, hogy a beáramló tőkeberuházások évről-évre rekordokat döntenek, számtalan nagy cég befektet hazánkban, a magyar külgazdaság folyamatosan erősödik, és a külkereskedelem majdnem nyolcvan százalékát uniós tagállamokkal bonyolítja Magyarország.

A magyar érdek erős képviselete a tét

Németország és Magyarország kapcsolata a Berlin és München részéről néha tapasztalt barátságtalan gesztusok ellenére mind a politikában, mind a gazdaságban kulcsfontosságú, ahogy a Fidesz és a CDU-CSU pártszövetség kapcsolata is hosszútávon megőrzendő érték számunkra – közölte.

Az európai viták egyre távolabb kerülnek a valóságtól; ma nem hallunk olyan megszólalásokat, nem olvasunk olyan cikkeket a nyugat-európai sajtóban, amelyek elismerik Magyarország teljesítményét. Azt a teljesítményt, amelynek köszönhetően

Magyarország nem tehertétel az Európai Unió gazdasága számára, hanem egy lehetőség, hogy jó üzleteket kössenek,

jó befektetéseket hozzanak ide és egy olyan együttműködés jöhessen létre, amelyből az Európai Unió minden tagállama profitálhat – mondta.

Ezeket a véleményeket sehol nem halljuk. A közép- és nyugat-európai országok között értékviták vannak, de mi úgy gondoljuk, hogy Európának mindig is értéke volt a sokszínűség, aminek része a véleménykülönbség is. Nem hiszem, hogy belátható időn belül eljuthatunk oda, hogy ugyanazt gondoljuk a migrációról, az integráció esélyeiről, a párhuzamos társadalmakról, a család fogalmáról, vagy a családtámogatásáról, amit Nyugat-Európában gondolni divat – mondta.

Mi sem akartunk soha más országok belügyeibe beleszólni, és ragaszkodunk ahhoz, hogy Magyarország jövőjéről kizárólag a magyaroknak van joga dönteni. Ebből a szempontból a május 26-i választás kulcsfontosságú – tette hozzá.

Gulyás szerint az elmúlt években nem csupán Magyarországnak volt a Fidesz-KDNP képviselői személyében erős képviselete az EP-ben, hanem Brüsszelnek is erős képviselete volt a magyar belpolitikában, az ellenzéki pártok képviselőin keresztül. Az EP-választás nagy tétje, hogy minél erősebb legyen a magyar képviselet Brüsszelben és Strasbourgban, azok nyerjenek el megbízatást, akik Magyarországot képesek Európában képviselni.

Az előttünk álló európai vitákban a kormány erős társadalmi támogatottsága még talán a képviselői helyek számánál is fontosabb, ezért bíztatok mindenkit, hogy vegyen részt az EP-választáson, és olyanokat támogasson, akik Magyarország érdekeit képviselik! – zárta szavait.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Róna Péter szerint ez mindegy, OV hamarosan megbukik:-)))))

Ja. Azért buktok újra és újra hatalmasat, mert még mindig nem értitek az embereket, és azt, hogy nekik mi a fontos. Tetszik nekik a sok stadion? Az, hogy rengeteg tendert kormányközeli cégek nyernek? Aligha. De messze eltörpül e felett érzett elégedetlenségük a stabilitás, érezhető növekedés, kiszámítható jövőkép nyújtotta biztonságérzet mellett.
Biztos k.rva fontosak a fékek és egyensúlyok, az LMBTQWEET jogok, a hatalmi ágak még szigorúbb szétválasztása stb., de haverjaid ezt hangoztatva csődbe vitték az országot, és vagy kb. 3.000.000 embert, és erre még mindenki jól emlékszik.
Annyira kínos már a vergődésetek, hogy segítek:
1. Ki kell lépni a mikrokozmoszból, és elfogadni, amit a közvéleménykutatások mondanak.
2. Meg kell ismerni, mi fontos az embereknek, és mit is várnak egy jó kormányzástól.
3. Az előzőelben gyűjtött információk alapján hiteles programot alkotni.
Nyilván ezt ti is tudjátok, de a háttérben álló érdekeiteket nem tudjátok összehangolni az egyszerű választópolár érdekeivel.

Ami az embereket közvetlenül érinti, az bizony kiszámítható. Vállalhatnak gyereket? Lesz CSOK? Lesz pár év múlva is családi adókedvezmény? Meg fog tenni mindet a kormány, hogy egy újabb világgazdasági válság esetén ne előként zuhanjunk a tengerbe mentőöv nélkül? 20-30 év múlva sem kell csadorban járnia lányainknak? Marad az emberi szabadságjogok alkotmányos védelme a sharía helyett?

Ami az embereket közvetlenül érinti, az bizony kiszámítható. Vállalhatnak gyereket? Lesz CSOK? Lesz pár év múlva is családi adókedvezmény? Meg fog tenni mindet a kormány, hogy egy újabb világgazdasági válság esetén ne előként zuhanjunk a tengerbe mentőöv nélkül? 20-30 év múlva sem kell csadorban járnia lányainknak? Marad az emberi szabadságjogok alkotmányos védelme a sharía helyett?

Csakhogy ez a stabilitas az, ami a ballibek agyara megy, nekik most az anarchia hianyzik, az, hogy ne legyen nyugi- ahogy a jo Heller anyo mondta volt.

Ne hogy elhiggyétek! Mindenki utálja a zorbánt, meg különbenis lopik éjjel meg nappal. Aztán megint jön egy szép nagy pofáraesés.

Ha összemosod egy alkotmányos demokráciában nyújtott stabilitást egy diktatúra stabilitásával, akkor csak a szokásos libsi technikát alkalmazod. Pedig hozzászólásaid alapján nem azon a pályán focizol.

Érzékeny pontra tapintottam? :-)
Ugy te sem gondolod komolyan, hogy a 20. nickel írt sokezres bejegyzésed után még bárki elhiszi, hogy egy nagyonfüggetlen, Németországban egy konyhán kisegítő, a diktatúra elől menekült fiatal vagy? :-D

Más, csak a pontosság kedvéért: A műfelháborodásod oka nem a személyes névmások használata (nem sokat látsz a szövegben), hanem az igei személyragoké.

Így igaz, eddig OV megfelelően vezeti Magyarországot.
EGY RENDKÍVÜL NEHÉZ, MÁR-MÁR TRIANON-KÖZELI HELYZETBEN VETTE ÁT, KILENC ÉVE, így a "megfelelő" reálisan KIVÁLÓT jelent.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés