Alkotmányos válságot emlegetnek az igazságügyi miniszter ügyében az amerikai demokraták

2019. május 9. 8:56
William Barrt a Mueller-jelentéssel kapcsolatban képviselőházi voksolással vonnák felelősségre.

Az Egyesült Államokban egyes demokrata párti politikusok alkotmányos válságot emlegetnek, a képviselőház igazságügyi bizottsága pedig megszavazta, hogy William Barr igazságügyi minisztert vonják felelősségre a Mueller-jelentéssel kapcsolatban.

A képviselőház egésze szavazhat

A voksolás eredménye egyelőre csak azt jelenti, hogy a bizottság a képviselőház egészének szavazását javasolta Barr esetleges felelősségre vonásáról. Ha ez megtörténik, akkor az igazságügyi miniszterre perek sora várhat, amely pénzbüntetéssel vagy akár szabadságvesztéssel érhet véget. Jerrold Nadler, a demokrata többségű képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke ennek hatására szerdán este újságíróknak nyilatkozva azt mondta: Amerika alkotmányos válsággal néz szembe. A képviselőházi szavazásra „nagyon gyorsan sor kerülhet – jelentette ki.

Barr nem adja át a Mueller-jelentés szerkesztetlen változatát a törvényalkotóknak

Az igazságügyi tárca vezetője ugyanis – miután meghallgatta őt a szenátus igazságügyi bizottsága, és ezen heves vita volt – a képviselőházi bizottság előtt már nem akart megjelenni, hogy beszámoljon a Mueller-jelentésről, továbbá a minisztérium közölte azt is, hogy nem adja át a Mueller-jelentés szerkesztetlen teljes változatát a törvényalkotóknak. A jelentés kiadásához a Fehér Ház sem járult hozzá.

A jelentést a Robert Mueller vezette különleges bizottság készítette el csaknem két esztendeig tartó munka után. A bizottság részben azt vizsgálta, hogy a 2016-os elnökválasztási kampány során a később megválasztott Donald Trump és kampánycsapatának munkatársai összejátszottak-e oroszokkal, részben pedig azt, hogy Donald Trump nem akadályozta-e az igazságszolgáltatást. Az első ügyben a bizottság válasza egyértelműen nemleges volt, az igazságszolgáltatás akadályozása kérdésében pedig azt állapította meg, hogy nincs elegendő bizonyíték a feltételezés alátámasztására. A konzekvenciák levonását azonban az igazságügyi miniszterre bízta, aki ezek után megállapította: az elnök nem akadályozta az igazságszolgáltatást.

„Donald Trump személyes ügyvédje”

Jerrold Nadler szerdán – a képviselőházi bizottsági szavazás után – megismételte korábban már többször hangoztatott véleményét, miszerint William Barr „Donald Trump személyes ügyvédje, továbbá „nem őszinte a kongresszussal”. A demokrata párti politikus azzal vádolta meg a minisztériumot és a Fehér Házat egyaránt, hogy ellenzi „a kongresszus kormányzati koordináló szerepét, és „elzárják az információkat az amerikai nép elől.

Képtelenség, hogy a kormány minden információt megtartson a végrehajtó hatalomnál – mondta az újságíróknak Nadler, és azt fejtegette, hogy a kongresszus sem jut azokhoz az információkhoz, amelyek pedig szükségesek lennének a döntéshozatalhoz. Majd így fogalmazott: „Hosszú idő óta beszélünk arról, hogy alkotmányos válsághoz közelítünk. És most, íme, benne vagyunk. Alkotmányos válság van. Az Egyesült Államok azt kockáztatja, hogy zsarnokságba süllyed – tette hozzá.

„Fölösleges politikai színjáték”

Mélyen kiábrándító, hogy az amerikai nép választott képviselői úgy döntöttek, előadnak egy ilyen fölösleges politikai színjátékot – reagált a szavazásra és Nadler kijelentéseire Kerri Kupec, az igazságügyi minisztérium szóvivője. Hangsúlyozta: a minisztériumot senki sem kényszerítheti törvénysértésre azzal, hogy titkosított dokumentumokat szolgáltat ki.

Szerdán a képviselőház hírszerzési bizottsága is beidézte William Barrt, és meghallgatásra szóló idézést küldött Donald Trump idősebb fiának is. Mindkettőjüket a Mueller-vizsgálat Oroszországgal összefüggő részleteiről faggatnák.

(MTI)

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Meglepő érdektelenség a Mandiner-huszárok részéről.
Pedig a 21. sz.-i történelem legfontosabb pillanata ez:
"A jelentést a Robert Mueller vezette bizottság vizsgálta: hogy
Donald Trump és munkatársai összejátszottak-e oroszokkal,
részben pedig azt, hogy
Donald Trump nem akadályozta-e az igazságszolgáltatást."
A teljes jelentés így néz ki, LÁTATLANBAN - a Soros-törzs észjárása alapján nem is lehet másként -
--- az anyag 30%-a az összejátszásra vonatkozó gyanúk, jelek, másodlagos, sokadlagos információk több száz szavak, mondatok tömegét tartalmazza. Majd egy rövid mondatban közli: nem.
--- az igazságszolgáltatás akadályozásával kapcsolatban vonatkozó gyanúk, jelek, másodlagos, sokadlagos információk több száz szavak, mondatok tömegét tartalmazza. Majd egy rövid mondatban közli: nem bizonyítható.
A fennmaradó 40%-a a jelentésnek valamikor, valahol, valakik által már elkövetett bűncselekmények analógiáját felhasználva LEHETŐSÉGKÉNT prezentálja TRUMP ÉS CSAPATÁNAK POTENCIÁLIS BŰNÖZŐI SZEREPÉT.
EZ A SÉMI-SOROS ÉSZJÁRÁS-RAFINÉRIA EGYSZERŰ ÉS NAGYON HATÉKONY.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés