Lavrov: katasztrofális következményekkel járna az amerikai katonai beavatkozás Venezuelában

2019. május 6. 19:54
Az orosz külügyminiszter szerint az amerikaiak értik, hogy a venezuelai válságnak nem lehet katonai megoldása.

 Az Egyesült Államok esetleges katonai beavatkozása Venezuelában nemcsak, hogy nem lenne igazolható, de katasztrofális következményekkel is járna – figyelmeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az amerikai hivatali partnerével, Mike Pompeóval folytatott hétfői tanácskozását követően a finnországi Rovaniemi városában, ahol a két tárcavezető az Északi-sarkvidéki Tanács ülésén egyeztetett.

Lavrov szerint az Egyesült Államok tisztségviselői értik, hogy a venezuelai válságnak nem lehet katonai megoldása.

„Amerikai, európai és latin-amerikai kollégáimmal folytatott egyeztetéseim alapján nem látom, hogy bárki is támogatna egy megfontolatlan katonai megoldást. Remélem, hogy ezt a mindenkinél meglévő felfogást átültetik gyakorlati politikává, hogy nem lesz katonai megoldás, mert az katasztrofális lenne” – fogalmazott az orosz tárcavezető.

Lavrov újságíróknak azt mondta, hogy a megbeszélés konstruktív légkörben zajlott, és apró előrelépéseket sikerült elérni a stratégiai nukleáris stabilitás kérdésében is. Hangsúlyozta: a több mint egyórás megbeszélésen a reálpolitikára összpontosítottak, nem pedig a sajtóban megjelent nyilatkozatokra. Úgy vélte, előrelépést sikerült elérni Vlagyimir Putyin orosz államfő és Donald Trump amerikai elnök néhány napja lezajlott telefonbeszélgetésén felvetett kérdések további megvitatásában.

„Regionális helyzetek egész sorát vitattuk meg, amik nemcsak az ENSZ, de általában is a nemzetközi kapcsolatok napirendjén szerepel, és szót ejtettünk a stratégiai stabilitással kapcsolatos kérdésekről is” – mondta Lavrov.

Az orosz diplomácia vezetője elmondta: biztos abban, hogy Putyin és Trump a tavalyi helsinki csúcsot követően ismét találkozni fog. „Az elnökök megállapodtak abban, hogy találkozni fognak, amikor lesz rá lehetőségük. Biztos vagyok abban, lesz rá lehetőség, ezt majd a Kremlben fogják bejelenteni” - fűzte hozzá Lavrov.

Lavrov nyilatkozatára reagálva Pompeo újságírók előtt elmondta: „jó beszélgetést” folytatott Lavrovval, sokféle kérdésről szó esett, így bízik abban, hogy sikerül Oroszországgal azokon a területeken előrelépést elérniük, melyek mindkét országnak közös érdeke. 

Az amerikai külügyminiszter arról is beszélt, hogy a két országnak vannak meglehetősen különböző érdekeik, ugyanakkor szándékukban áll, hogy megpróbáljanak új utakat találni, ahol valódi fejlődést tudnak elérni olyan területeken, ahol „egymást fedő érdekeik vannak, bármilyen csekélyek is azok”.

Pompeo szót ejtett továbbá Iránról is, elmondta: az Egyesült Államok Irán részéről olyan tevékenységeket észlelt, melyek „lehetséges eszkalációt” jelezhetnek. Emiatt megtesznek minden megfelelő lépést, mind biztonsági szempontból, mind az elnök lehetőségei szempontjából; azért, hogy ha valami tényleg történne, az amerikai elnöknek többféle választási lehetősége legyen.

Mindez egy nappal azután hangzott el, hogy az Egyesült Államok közölte, az amerikai kormányzat repülőgép-hordozót és bombázó alakulatot küldhet a térségbe, hogy ezzel ellensúlyozzák az iráni kormányerők jelentette fenyegetését. 

Május 3-án Trump és Putyin telefonbeszélgetést folytatott. Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője szerint a két elnök egyebek mellett megvitatta a venezuelai helyzetet, a kelet-ukrajnai konfliktust és Észak-Korea atomfegyver-mentesítésének ügyét, valamint egy lehetséges új nukleáris egyezményről is egyeztettek.

(MTI)

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak az mint Koszovoval..

Ennek a gócnak nem lesz békés megoldása.
Túl sok a gyúanyag Dél-Amerikában, ill. az egész amerikai kontinensen.
Mára úgy tűnik, a felszabadító gerillamozgalmak is elvesztették küldetésüket, ha volt egyáltalán realitása, úgyhogy sakk és matt Európa után-mellett, Amerikának is.
A problémahegyek egyre magasabbak, és kezelhetetlenebbek, "hála" a liberális világrendnek, élén a New York-i pénzmaffiának.
Érdekes, sehol, egyetlen mainstream média nem veti fel ezt a nyilvánvaló ellentmondást, hogy ti., akik a bajokat okozták, azok akarják a dolgokat helyes irányba terelni migránskaravánokkal, genderizmussal, nekrofília-pedofília törvényesítésével estébé.
Persze, ezek a pénzmaffia gyermekeire, családtagjaira NEM vonatkoznak, őket négyméteres kerítések védik a modern liberális időktől..., nem így a keresztényeket, akikre ráküldték, -uszították a Soros-NGO-k százait, ezreit, a médiájukat, a film"művészetüket" és mindent, ami él és mozog...!

Szerinted mi történt?
A Majdan puccsal hatalomra jutottak intézkedései nyelvtörvény eltörlése és egyéb oroszellenes megnyilvánulásai váltották ki a több mint 60 % krími oroszok függetlenségi törekvését.
Népszavasztak.
Az eredmény ismeretében mit tehetett volna Oroszország?
Talán visszautasított volna a krími ukránok által is támogatott kérés?

Csak az történt, hogy az oroszok biztonságba helyezték a szevasztopoli támaszpontot. Még szükségük van rá.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés