Venezuela csaknem egésze sötétségbe borult egy újabb áramkimaradás során

2019. március 26. 17:16
Legutóbb három héttel ezelőtt volt országos áramszünet Venezuelában, amely mintegy száz órán át tartott.

Venezuela csaknem egésze sötétségbe borult egy újabb áramkimaradás során, az ország területének 88 százalékán, 23 államból 18-ban tapasztaltak áramkimaradást – közölte az NTN24 dél-amerikai műsorszolgáltató és a NetBlocks internetes megfigyelő. 

Hétfőn kétszer is áramkimaradás volt, az első kora délután, míg a második este, körülbelül két órával az után, hogy helyreállították a szolgáltatást.

Az országos áramszünetre tekintettel a hatóságok kedden munkaszüneti napot hirdettek, és az iskolákban is oktatási szünetet rendeltek el. Helyszíni beszámolók szerint Caracas utcái elnéptelenedtek, bár a reggeli órákban sokan dolgozni indultak, nem tudván a kormányzat Twitter közösségi portálon is közölt döntéséről.

A nap folyamán a fővárosban az üzletek zárva tartottak, s a caracasi nemzetközi repülőtér is sötétségbe borult, ami miatt az utasok a légi kikötőben rekedtek.

Szemtanúk beszámolói szerint Caracas mellett a nyugati fekvésű városokban, köztük Maracaibóban és Barquisimetóban, de az ország közepén található Valenciában sem volt áramszolgáltatás kedden.

A kormány az előző alkalomhoz hasonlóan az Egyesült Államokat tette felelőssé a történtekért. Televíziós beszédében Delcy Rodríguez venezuelai alelnök Marco Rubio amerikai szenátort, John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadót és Mike Pompeo külügyminisztert bírálta, a „balszerencse, a romlottság és a bűn hármasának” nevezve őket. Rodríguez szerint a szóban forgó amerikai tisztségviselők tervet dolgoztak ki, hogy miképp árthatnának a venezuelaiaknak.

Jorge Rodríguez kommunikációs miniszter azt mondta, hogy a világ legnagyobb vízerőműveinek egyikét, a Venezuelában található Guri-gátat érte támadás. A tárcavezető biztosította a lakosságot: a kormány mindent megtesz, hogy győzzön az áramháborúban, és nyugalmat, illetve bizalmat kért a venezuelaiaktól.

Juan Guaidó, az ellenzéki többségű, hatalmától megfosztott parlament vezetője, aki januárban az ország ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát, Nicolás Maduro államfő rezsimjét okolta a történtekért.

„Hazudnak, hogy ne kelljen elismerniük felelősségüket ebben a gyilkos válságban” – írta a Twitter közösségi portálon Guaidó.

Az ellenzéki vezető szerint az első áramszünet legalább 17 államot és az ország 57 százalékát érintette.

Legutóbb három héttel ezelőtt, március 7-én volt országos áramszünet Venezuelában, amely mintegy 100 órán át tartott. Maduro akkor azzal vádolta az Egyesült Államokat és a támogatását élvező venezuelai ellenzéket, hogy kibertámadást hajtott végre az áramszolgáltatási rendszer ellen. Guaidó és Washington viszont az évek óta tartó rossz gazdálkodást és a korrupciót tette felelőssé az elektromos infrastruktúra összeomlásáért. A súlyos gazdasági válsággal szembesülő Venezuelában az elmúlt években is gyakoriak voltak az áramszünetek.

(MTI)

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés