Nagyot esett a születések száma Magyarországon

2019. március 26. 12:15
Közel ötödével több ember halt meg januárban – közölte a portfolio.hu a KSH adataira hivatkozva.

Mint írják, 2019. januárban 7364 gyermek született, 5,5%-kal kevesebb, mint 2018 első hónapjában. A születésszám csökkenése a 2017-ben induló romló trend folytatását jelenti. Ez szerintük azzal magyarázható, hogy az év első hónapjában a kevesebb született gyerek a szülőképes korú nők számának csökkenése mellett a gyerekvállalási kedv enyhén csökkent.

Erre utal szerintük az is, hogy a teljes termékenységi arányszám 1 nőre számított becsült havi értéke 1,44 volt, az előző év azonos időszakára számított 1,50-hoz képest. Szezonálisan igazított adatok szerint a januári születésszám 2013 óta nem volt ilyen alacsony – állapítja meg az internetes portál.

Szomorú képet fest a halálozások számának alakulása is, ugyanis az év első hónapjában 13 790 fő vesztette életét, ami a Portfolió szerint számottevően, 19%-kal, azaz 2176 fővel több, mint egy évvel korábban. A KSH által kiadott közleményben a statisztikai hivatal megjegyzi, hogy a nagymértékű halálozási növekmény hátterében az idei évben a tavalyinál korábban tetőző influenzajárvány állhatott.

 

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mi lenne ha nem 1 egész hónapot hasonlítana a Portfólió, hanem egy egész napot. Hátha sikerül még rosszabb adatot kiköhögni. Sem születés, sem halál nem viszonyítható 1 hónap alapján.

Válaszok:
emhem | 2019. március 26. 16:23

"Magyarország népességszámának alakulásáról pontos adatokat a tízévente esedékes (1990., 2001. és 2011. évi) népszámlálásból nyerhetünk ki. Ezek szerint 1990-ben 10,375 millió fő élt Magyarországon, 2001-re ez a szám 10,2 millióra csökkent, 2011-ben pedig 9,982 millió volt a létszám. Vagyis 21 év leforgása alatt hazánk népessége közel 400 ezer fővel csökkent, ami közel 4%-os népességcsökkenésnek felel meg. Az azóta eltelt években a népességstatisztikából kinyert adatok alapján további közel 100 ezer fős csökkenés következett be.

A Népességtudományi Intézet szakértői által most készített népesség-előreszámítás (alapforgatókönyve) szerint 2060-ban várhatóan 7,9 millió fő körül alakul Magyarország népessége, vagyis a következő 45 évben 2 millió fővel fogyatkozunk. A legmagasabb várható népességszám 8,69 millió fő, a legalacsonyabb pedig 6,7 millió fő: a két szélső változat között az eltérés csaknem 2 millió fő.

Az elemzés készítője, Földházi Erzsébet kiemeli, hogy a népességszám még a termékenység jelentős növekedését és a számottevő bevándorlást feltételező magas változat esetén sem éri el a 9 millió főt 2060-ban. Az elemzés külön érdekessége, hogy kitér arra: az utóbbi években a nemzetközi vándorlás egyenlege negatívvá vált, pedig még a legutóbbi két népszámlálás közötti időszakban (2001 és 2011 között) a természetes fogyást még enyhítette a nemzetközi vándorlás pozitív egyenlege.

A népesség számának alakulása három tényezőtől függ: élveszületések (ez pedig a szülőképes korú nők számától és gyermekvállalási hajlandóságuktól), halálozások és a nemzetközi vándorlás egyenlege. A kutató az élveszületések kapcsán megállapítja, hogy 2011-ben érte el eddigi mélypontját az éves születésszám, amikor is 88 ezer gyermek született."

Válaszok:
hhonor | 2019. március 26. 13:13

"2050-re a teljes hazai lakosság várhatóan 5,5 százalékkal, a munkaképes korú lakosság pedig 19 százalékkal fog csökkenni. Ez a nyugdíjak jelentős csökkenéséhez és az egy főre jutó államadósság növekedéséhez vezethet."

Ha nem tudjuk pótolni a kiesett aktívak számát, az itt élőknek kell egyre többet dolgozniuk, másokat pótolva. Ez viszont visszahat az életminőségükre és egészségükre s növeli az elhalálozások számát. Az egyik legnagyobb jövőbeni problémánk.

"19%-kal, azaz 2176 fővel több, mint egy évvel korábban"
Egyetlen hónap alatt s mit hoz a következő 11, összesen az egész esztendő? majd 2020, 2021...

"2011-ben érte el eddigi mélypontját az éves születésszám, amikor is 88 ezer gyermek született." A múlt évben a születésszám 88900 volt, előtte 91577, pedig már évek óta működik az adójóváírás, csok, ... intézménye.

Miközben folyamatosan csökken azok száma, akik szülni képes korban vannak.

S közben a jelenlegi támogatások is csak egy szűkebb körre vonatkoznak.

A témakör bonyolultabb, összetettebb annál, hogy legyinthetnénk rá, ha gondolkozunk is.

Válaszok:
hhonor | 2019. március 26. 13:35

(kiegészítés:
elhalálozások száma: "19%-kal, azaz 2176 fővel több, mint egy évvel korábban")

Válaszok:
hhonor | 2019. március 26. 14:00

Kikerülhetetlenül fejekben kellett volna és kellene rendet tenni, folyamatosan rámutatva igazságokra. A gyermeket nem darabszámban kellene mérnünk, a gyermek vállalásokat nem kocsi vételi támogatáshoz kellene kötnünk egészséges helyzetben, nem ez a természet rendje. Azt kellene megértenünk, felfognunk mind többünknek, hogy az életében egy gyermek, egy szerető család mit képez, hol van már a helyesebben értelmezett helyük az ember életében.

Minden ember értéket képez, azonos értéket, azok is, akiknek nincs vagy nem lehet gyermekük, ahogyan azok is, akik gyermeket, gyermekeket nevelnek vagy neveltek.

Sokszor a gyermeknevelést úgy mutajuk be, úgy vázoljuk, mint lemondást, lemondást az élet dolgairól, anyagiakról, amit ezért kompenzálni kell, akár a nyugdíjas években. Igen, gyermeket felnevelni áldozatvállalással jár, de ez nem szokványos, különleges áldozatvállalás. A gyermek, a család orvosság, életelixír, öröm és boldogság forrás, életet meghosszabító gyógyszer. Mert egészséges helyzetben az embernek van kit szeretnie s adott esetben van kitől szeretetet kapnia, különleges minőségben. Mivel lehet kiváltani világunkban a szeretetetet, hogyan lehet beárazni azt, hol lehet megvásárolni?

Nem véletlen, hogy a magány, az egyedüllét, a gyermek, család nélküliség szedi áldozatait. Ezen állapot olyan kockázati tényező, mintha valaki erős bagós lenne, ahol az egyedülélők keresztje egyben az is, hogy átlagban rövidebb ideig élnek, hamarabb mennek el az élők sorából. Ők vannak nehezebb, hátrányosabb helyzetben, mint azok, akik szerető családban élhetnek és közülük távozhatnak.

Válaszok:
hhonor | 2019. március 26. 14:18

"Nagyot esett a születések száma Magyarországon"

Ezek a pihent agyúak nem látnak törekvést abban, hogy a kormány EZT akarja megállítani az új törvényekkel.
vagy ez a csökkenés azóta van mert egy hónapja megszavazták az új családvédelmi törvényt?

"Nagyot esett a születések száma Magyarországon"

Egyébként, világ liberálisai, itthon, és külföldön!
Lehet ünnepeli, hiszen ez a cél! Nem?

(pontosítás: de ez nem szokványos, hanem különleges áldozatvállalás)

senki nem akadályoz meg abban, hogy rákattints a linkre és megnézd a grafikont a hosszútávú adatokkal.
azt fogod látni benne, hogy a válság után visszaesett a születések száma, aztán 2016-ig kicsit nőtt, azóta meg csökken, és majdnem visszaesett ugyanoda.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés