Az egyetlen női huszárra emlékeztek

2019. március 14. 12:26
Lebstück Mária részt vett a branyiszkói, a komáromi és a kápolnai csatában.

„Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc során a szebbik nem képviselői is harcoltak a magyarok oldalán. Közülük is kiemelkedett hősiességével Lebstück Mária főhadnagy” – hangzott el az egyetlen női huszár síremlékénél tartott megemlékezésen, az újpesti Megyeri temetőben.

Lebstück Mária Horvátországban született, gazdag kereskedőcsaládba, és anyai ágon Jellasics horvát bánnal is rokonságban állt. 13 éves korától Bécsben, nagybátyja, báró Simunich Boldizsár császári brigadéros házában nevelkedett. A bécsi forradalom alatt Lebstück Károly néven csatlakozott a Nemzetőrséghez, majd az egyetemi légióhoz. A bécsi forradalom leverése után női ruhában menekült Magyarországra, ahol 1848 novemberében a honvédsereghez csatlakozott. Sok más csata mellett részt vett a branyiszkói, a komáromi és a kápolnai csatában. Utóbbi ütközetben megsebesült, hősiességéért fővadásszá, majd hadnaggyá léptették elő. „Egy olyan szabadságharc katonája volt, egy olyan ország függetlenségéért harcolt, amelynek nyelvét nem értett, hiszen horvátul, németül és franciául beszélt. Inkább a kalandvágy, a férfiúi virtus megmutatása vezette” – mondta el ünnepi beszédében Kaló József. 

Kép: Szilágyi Dánes

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát, nem tudom... Jó, hogy egy ilyen korszakban élünk, de biztos, hogy egy női kalandor története az emlékezés legfontosabb dimenziója?

A méltató beszédre utaltam. Ezzel dicsérték meg a posztban: "Inkább a kalandvágy, a férfiúi virtus megmutatása vezette". Ha valakit így dicsérnek meg, mit jelent bírálni?

OK, köszi, ez tényleg érdekes. Amúgy eddig soha nem hallottam a hölgyről. De Jellasics is más színben tűnik föl a visszaemlékezésben, mint általában.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés