Az egyetlen női huszárra emlékeztek

2019. március 14. 12:26

Lebstück Mária részt vett a branyiszkói, a komáromi és a kápolnai csatában.

2019. március 14. 12:26

„Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc során a szebbik nem képviselői is harcoltak a magyarok oldalán. Közülük is kiemelkedett hősiességével Lebstück Mária főhadnagy” – hangzott el az egyetlen női huszár síremlékénél tartott megemlékezésen, az újpesti Megyeri temetőben.

Lebstück Mária Horvátországban született, gazdag kereskedőcsaládba, és anyai ágon Jellasics horvát bánnal is rokonságban állt. 13 éves korától Bécsben, nagybátyja, báró Simunich Boldizsár császári brigadéros házában nevelkedett. A bécsi forradalom alatt Lebstück Károly néven csatlakozott a Nemzetőrséghez, majd az egyetemi légióhoz. A bécsi forradalom leverése után női ruhában menekült Magyarországra, ahol 1848 novemberében a honvédsereghez csatlakozott. Sok más csata mellett részt vett a branyiszkói, a komáromi és a kápolnai csatában. Utóbbi ütközetben megsebesült, hősiességéért fővadásszá, majd hadnaggyá léptették elő. „Egy olyan szabadságharc katonája volt, egy olyan ország függetlenségéért harcolt, amelynek nyelvét nem értett, hiszen horvátul, németül és franciául beszélt. Inkább a kalandvágy, a férfiúi virtus megmutatása vezette” – mondta el ünnepi beszédében Kaló József. 

Kép: Szilágyi Dánes

Kapcsolódó cikkek

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Korrupt Kornél
2019. március 15. 21:10
igen, a hazaszeretet volt a legfőbb érték. Pár áruló mellett. Most sápítozó asszonykórus van, és árulók örökösei készülnek továbbárulni "hazájukat". Nagypapi Moszkvába szaladt árulkodni, unoka már Brüsszelbe. Moszkvában már nem árulkodhat, amúgy is értelmetlen lenne, marad az Európát eláruló, elveszejtő brüsszeli kommunista banda. De a vér hajt...
Természetes Orbánizmus
2019. március 15. 18:36
Gender árnyalat melyet hordoz hagyjuk sűlyedni!
IV. Fawkes
2019. március 15. 13:52
Kedves esdé most talán lesz egy kis időm, rögzítem Lebstück Mária két férje, és leszármazottai családfáját, annyi bizonyos, hogy a XX. század harmadik harmadában éltek leszármazottai, Jónák Antal újpesti városi pénztárnok 88 évesen 1968-ban halt meg, gyászjelentésében három lánya, és több unokája is megemlíttetik. A Family Search oldal kezelői néhány éve beszkennelték az OSZK gyászjelentés-gyűjteményét, de ott csak regisztráció után tekinthetők meg ezek, ám ha jól emlékszem, az OSZK-nak van egy lapja, ahol név szerint lehet ezek között a gyászjelentések között keresni. A XIX.-XX. század szokásai szerint ezekben a gyászjelentésekben rendre felsorolták az elhunyt összes, még élő oldal- és egyenesági leszármazottját, így kis sakkozással nagyszerű képet lehet kapni egy.egy család esetleg rejtve maradt rokonairól, akiket aztán a levéltári anyakönyvi másolatok alapján ki lehet keresni. Érdekes módon nekem gyermekkorom óta nem volt ismeretlen Lebstück Mária személye, nagyszüleim mesélhettek talán róla, mint az egyetlen huszárnőről, így hogy most előkerült az emlékeimből, igyekszem a fent említett módon minden neten elérhető forrást a családfájához csatolni.
bloki
2019. március 15. 11:13
Bányai Júlia?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik