Romagyilkosságok: a bűnösök bűnhődnek, a kérdőjelek velünk maradnak

2019. február 24. 10:47

Rajcsányi Gellért
Mandiner
A romagyilkosság-sorozat leleplezte a magyar államrend széthullását és a társadalom szövetének végleges szétfeslését a végeken.

A romagyilkosságok tíz évvel ezelőtti tragikus évadára emlékezve az első szó az együttérzésé: ártatlan emberek, gyermekek haltak meg. Nyugodjanak békében az áldozatok és találjanak békét önmagukban a túlélők, a hozzátartozók.

A második szó az elvetemültség elítéléséé: előre kitervelten, aljas szándékból, mindent megfontolva vadászta le áldozatait a gyilkos banda. Lelketlen gonoszságukért tényleges életfogytiglant kapva – egyelőre – a földi bíróság előtt feleltek.

A harmadik szó az értetlenségé: hiába zajlott sok éven át a per és hiába zárult le jogerősen és kellően kemény ítélettel az ügy, teljesen jogos sokak bizonytalansága az ügy eredetével kapcsolatban, teljesen jogos a kérdőjelek további fenntartása.

Egyszerűen nem áll össze,

hogy egy civilizált országban miért és hogyan áll össze egy gyilkos banda egy ilyen bűncselekmény-sorozat elkövetésére, legyenek bármennyire is elvetemültek; és hogyan nem tudták az illetékes szervek legkésőbb az első ilyen súlyú bűncselekmény után megtalálni és elfogni őket. A kereszténydemokrata Barankovics Alapítvány egykori írása sorra veszi ezeket a kérdőjeleket, a nemzetbiztonsági szolgálatok működésétől a rendőrség hanyagságáig. Nem tudjuk, hogy egyszer megtudunk-e még többet arról, mi is volt egészen pontosan az elkövetők eredeti motivációja. Csak azt tudjuk, hogy a gyilkosságok megtörténtek, a jogerős – és eddig nem megkérdőjelezett – ítélettel elítélt bűnösök pedig bűnhődhetnek halálukig. A kérdőjelek viszont továbbra is velünk maradnak.

A negyedik szó a szolidaritásé: a magyar és magyar cigány társadalom békés együttélésének, közös munkálkodásának, az ekörül kialakult sok évtizedes problémák megoldása a nemzet legfontosabb ügye.

A romák felemelkedése és felemelése nélkül nem képzelhető el 

a csökkenő népességű és több leszakadó régióval küszködő Magyarország sikeres jövőbeli útja.

A roma-magyar viszonyok egy évtizeddel ezelőtt voltak a legmélyebb ponton. A romagyilkosságok és az ekkoriban történt lincselések kölcsönösen izzó, gyűlölködő légkört teremtettek. Erre akkoriban rárepült és aljas módon, meglévő társadalmi feszültségeket tovább mélyítve és kihasználva felépítette magát egy ma már önmagának szebb múltat és kimosakodott jelent hazudni akaró radikális párt. 

A romagyilkosság-sorozat a rendszerváltás utáni sok magyar mélypont közül talán a legmélyebb volt: egy olyan történet, ami leleplezte a magyar államrend széthullását és a társadalom szövetének végleges szétfeslését a végeken.

Soha többé ilyet. Soha többé ide vissza.

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nincsen. Olyan is csak kevés, ahol 80 átlagintellektusú lakossággal élhető az adott ország. Az olajsejkségek ugranak be rögtön.

Oldják fel a 80 éves titkosítást.

Hámondjuk őket útálják a legjobban. A híres cigány összetartás addig működik, amíg valaki meg nem próbál kitörni a cigánysorról.

Le vagy maradva egy brossúrával: a közmunkát igencsak vezetik kifelé Magyarországon. Az a helyzet, hogy a közel teljes foglalkoztatás megteremtésével eddig a FIDESZ tett a legtöbbet a cigányokért a rendszerváltás óta.

Ez egy szép cikk volt, és a maga nemében szükséges is, Szögi Lajost, Marián Kozmát, Bándy Katát, a szerencsétlen öregeket egy ország dolgozó, dolgos, adózó többsége gyászolta, a cigány áldozatok esetében ez NEM annyira van így. Sajnos, a cigányokkal teli börtönök NEM sugároznak szimpátiát közösségükre, bármi, amit az ember tesz, az családjára, szűkebb közösségére, az ártatlanokra is, visszaüt, az élet így működik, bár ez helytelen és igazságtalan.

Ez egy szép cikk, szép volt, bár az itteni éppen érthető kétségeket vetette föl az is, mikor az evangélikus egyház annak idején külön istentiszteleten emlékezett meg a cigány áldozatokról.

Valamiféle egyensúlyt keresünk, de a bűn bűn, a gyilkosság megengedhetetlen, a kiengesztelődés cél, mert bosszúvággyal nem lehet élni.

Magyarország jövője részben és nem kevéssé azon múlik, lesz-e cigány integrálódás. Az Orbán kormány ebben is jobban teljesít. Nem a reprodukciót, hanem a fölnevelést, a tanulást kell támogatni.

Ez egyike a jogos kérdéseknek, az egész bűncselekmény sorozat mögött érezhető külső szervezettségnek és tervezettségnek.

Egyszer vetítették a tárgyalást. A Ripacs és hű hívei is ott ültek a tárgyaló teremben, valahol hátul.

Adjon a Jó Isten békét a mi időnkben, minden áldozat családjának megynyugvást.

A korrupt székesfehérvári APEH-osok (Mesterházi Sándor és 65 társa) ügyében a balassagyarmati törvényszéken a 2019 február 26-án 9.00-kor kezdődő újabb tárgyaláson hirdetik ki az elsőfokú ítéletet. A legnagyobb tárgyalóban nem férnek el egyszerre a vádlottak és a védőik, ha valakit a bíró kiszólít, akkor az egész sor feláll, a vádlott az egyik ajtón kimegy a folyosóra, majd egy másik ajtón újra belép a terembe, immár a bíró elé.
A 9.éve, 2010 óta csigalassúsággal folydogáló ügyben eljárási hibák miatt fellebbezés majd ismételt eljárás várható. Majd ismét másodfok, majd a Kúria.

Ez nem igaz. A cigányok nagy többsége felemelkedik, ha hagyjuk.

Sokáig tudnám sorolni azokat a cigány asszonyokat, akik vért izzadva, több-kevesebb sikerrel, de küzdöttek/küzdenek a gyerekeik felemelkedéséért. Mondom ezt úgy, hogy van olyan fiam, aki egyedül volt nem cigány az osztályában. (ez nagy hiba volt, mert elszenvedte a rasszizmus minden következményét, csak nem a diákoktól, hanem a tiszta magyar, törtető pedagógustól, ez is az oka, hogy többé nem járnak az önkormányzati iskolába) Szóval, ha valaki én ismerem a cigányokat. Még mindig van kiemelhető tartalék a legrosszabbul élő rétegben is. Ezt meg már, mint velük dolgozó mondom.

Ez egyszerű hazugság, egyrészről, másrészről, meg valódi szólásszabadság, amely szónak ti balliberális idióták , már régen elvettétek az értelmét.

Mert nektek a szólásszabadság csak annyit jelent, hogy mindenki szabadon elmondhatja, amit ti gondoltok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés