Nagycsaládosok Országos Egyesülete: A több gyermek boldogabb országot jelent

2019. február 14. 6:49
A gyermekvállalás a legjobb és legszerethetőbb válasz mind Magyarország, mind Európa kihívásaira – mondja a Mandinernek Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, aki szerint a családvédelmi akciótervvel megvalósul az, amiért a NOE harminc éve küzd: a család a kormányzás középpontjába kerül.

Július elsejétől indul a kormány családpolitikai akcióterve Orbán Viktor miniszterelnök és Novák Katalin családügyi államtitkár vasárnapi és hétfői bejelentései szerint. A Mandiner nagycsaládos nőket, családszervezeteket, szakembereket keres meg, hogy megkérdezze őket, mit gondolnak az intézkedéscsomagról. Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke válaszol.

Jó lépéseknek gondolja-e a NOE az Orbán Viktor és Novák Katalin által bejelentett családvédelmi akciótervet?

A NOE megalakulásának egyik oka az akkor – 1987-ben – bevezetett személyi jövedelemadó rendszere volt, amely nem vette figyelembe a nevelt gyermekek számát, s így nagyon hátrányosan hatott a családokra, különösen a nagycsaládosokra. Szimbolikusnak érzem, hogy most egy olyan szja-változtatást hirdetett meg a kormány a családvédelmi akcióterv részeként, amely kifejezetten támogatja az édesanyákat. Ez alapvető változást, alapvető és pozitív szemlétbeli fordulatot jelent.

Harminc éve azért küzdünk, hogy a családok a mindenkori kormány társadalompolitikájának centrumába kerüljenek – most ez történik.

Az akcióterv hét pontja külön-külön és együttesen is a házasság, a gyermekvállalás és a gyermeknevelés támogatását jelenti. Mivel minden korosztályt és a gyermekneveléshez köthető élethelyzetet érintenek, egyfajta családi életpályamodellé állnak össze.  A kérdésben használt „jó” jelző helyett a családvédelmi akciótervet inkább korszakos jelentőségűnek nevezném. 

Hatékony lehet az anyagi segítség?

Az anyagi korlátok a házasság, a családalapítás előtt ezeknek, és a korábban bevezetett intézkedéseknek köszönhetően megszűntek, hiszen a fiatalok számára megnyílt a lehetőség az önálló életvitel megteremtéséhez, azok esetében is, akiknek nem állt rendelkezésre ehhez elegendő családi támogatás. Tudjuk, hogy a családalapításkor az anyagiak csak az egyik szempontot jelentik, de egy igen fontos szempontot. Gondoljunk csak arra, hogy sok fiatal albérletet fizet, napi tíz órát dolgozik, hogy kifizethesse, azt, ami nem is a sajátja. Ilyen helyzetben mennyi idejük marad egymásra, a közös élményekre? Az ilyen támogatások terhet vesznek le a leendő szülők válláról, több idő marad önmagukra, s egymásra, ami a kapcsolatok, és a gyermeknevelés minőségének javulását eredményezheti, hiszen nem az alapvető életfeltételek megteremtésére kell energiáikat fordítani. Öröm számunkra, hogy több témakörben végzett kutatásainkkal, felméréseinkkel, szakértői munkánkkal, a tagjainktól érkező visszajelzésekkel talán mi is segíthettük egy ilyen program megvalósulását. 

A családtámogatási rendszer Orbán Viktor évértékelőn elmondott beszéde alapján újabb hét ponttal bővül:
1. Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden negyven alatti nő, aki első házasságában szül gyereket, tízmillió forintos kedvezményes hitelben részesülhet.
2. A két-és többgyermekes családok a CSOK-ot ezentúl használt lakásokra is felhasználhatják.
3. A második és minden további gyermek születése esetén átvállal a családok jelzáloghiteléből.
4. Azok a nők, akik négy vagy több gyereket vállaltak, életük végéig mentesülnek a SZJA fizetése alól.
5. Elindítják a nagycsaládosok autóvásárlási programját.
6. Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást – 2022-re minden gyereknek lesz lehetősége bölcsődébe járni.
7. Bevezetik a nagyszülői GYED-et.

Egyáltalán egy kormány tudja jelentősen növelni a születésszámot?

A gyermekvállalás ösztönzése, a demográfiai helyzet kezelése, a kormány, a társadalom részéről nem csupán legitim és értelmes, de pozitív szándék is. Nem a demográfiai helyzet javítása miatt vállalnak gyermeket a családok, de az ennek érdekében tett intézkedések segíthetik őket ennek a döntésnek a meghozatalában, előbbre hozásában, vagy további gyermekek vállalásában, abban, hogy többen és többször mondjanak igent az életre. Végső soron arra, hogy örömtelibb életet élhessenek a gyermekeikkel. Azt gondolom, hogy

a gyermekvállalás a legjobb és legszerethetőbb válasz mind Magyarország, mind pedig kontinensünk népesedési és munkaerőpiaci kihívásaira.

Ennek a gyermekeket, a gyermekek megszületését, a családokat támogató programnak csak nyertese lehet a magyar társadalom, s így az európai is. 

Mit gondoltok az ilyen intézkedések kritikáiról? Elsősorban arról, hogy a kormány szülőgépnek tekinti a nőket, illetve hogy az ilyen lépések diszkriminálják az egyedülálló nőket, valamint a gyermeket vállalni nem akarókat?

Az állam például támogatja könyvek, irodalmi alkotások megjelentetését is, akkor ez azt jelenti, hogy azt szeretné, hogy mindenki író vagy költő legyen? Komolyan azt gondoljuk, hogy ez diszkriminálja a festőket, szobrászokat, pékeket, autószerelőket? Számtalan ilyen példát lehet hozni, ami mutatja ennek a „szülőgépes kritikának” a komolyságát. Ugyanakkor szeretném hangsúlyozni, hogy

a családvédelmi akcióterv hét pontja senkitől nem vesz el, mindenkinek megmaradnak ugyanazok a jogosultságai,

lehetőségei, mint előtte. Arról se feledkezzünk el, hogy mi, nagycsaládosok is először egyedülállók és gyermektelenek voltunk, később lettünk sokgyermekesek. Mi a kezdetektől azt mondjuk, hogy a házasság és a gyermekvállalás nagyon felelős döntés, ezért mi nem sürgetünk senkit. Ez az akcióterv is így tesz: lehetőséget kínál fel. Az ember változik, ezek a lehetőségek azok számára is adottak, akik most nem tudnak, vagy nem akarnak családot vagy gyermeket, de a későbbiekben meggondolják magukat. Ebben a hét pontban senki számára semmilyen kényszer sincs, teljesen az egyén, a pár döntésén múlik minden, ha úgy tetszik, önkéntes alapon működik. Ezt hívják családbarát országnak.

Hogyan segíti a NOE ezt a családbarát országot?

Amikor egy életre szóló döntést hozunk, akár a házasságról, akár a gyermekvállalásról legyen szó, az mindig nagyon nehéz, mindkettő két ember legintimebb magánügye. Sokan látnak maguk előtt rossz példát – elég, ha csak a 2008-as devizaválság idején szétesett családokra gondolunk, hogy távolabbra most ne tekintsünk vissza –, vagy egykeként felnőve, egyszülős családban nevelkedve nem rendelkeznek tapasztalatokkal a több gyermekes családok életéről, azok működéséről. Mi épp ezt  a sokgyermekes életformát szeretnénk megmutatni mindenki számára, mert ez nem csupán egy boldog életforma, de azok számára is megvalósítható, akik ezt nem is gondolnák magukról. Én is egykeként nőttem fel, nehéz volt megélnem, amikor a szüleim elváltak, de eldöntöttem, hogy én másként fogok élni: most öt gyermek meglehetősen fáradt, de boldog édesanyja vagyok, s férjemmel együtt nem cserélnénk fel ezt az életet másra. Mi hisszük, hogy

a családok boldogsága, a több gyermekek jobb, boldogabb országot eredményez.

 

(Fotó: Vadócz Dávid, NOE)

Összesen 80 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy társadalom csak akkor lehet boldog, ha gyerekek vannak benne. Nem tesz boldoggá az autó, nem tesz boldoggá az épület Nélkülük semmi sincs. Se jövő, se boldogság.

Mindenkinek mondom. Gyerekek nélkül nincs élet, nincs boldogság. Semmi, de semmi nem helyettesíti a gyerekeket. Semmi, de semmi nem tesz boldoggá. Az autó fél évesen már nem okoz örömet. A ház 1-2 év múlva veszti el örömszerző képességét. De a gyereked életed végéig örömet és boldogságot jelent. Nem cserélnék senkivel, semmiért.

Elolvasva az összehordott, ellentmondó szövegét két feltételezést és ennek együttesét vélelmezem.

1. Ön nem 4 gyermekes apa és soha nem szavazott a Fideszre.
2. Ön egoista és irigy.
3. 1-2 együtt.

Milyen hatástanulmány kellene?
A jogszabályi környezetet azután kell kidolgozni, amikor döntés született.
Aki nem akarja nem veszi igénybe. A lányomék sem veszik igénybe.
A támogatás az induláshoz nyújt segítséget.
A családi pótlék a fenntartást segíti.
Ez nem szociálpolitika, hanem elismerése annak, hogy a gyermekes családok többet vállalnak, mint a gyermektelenek.

Ráadásul nemzetközileg:-))))

Oké a 7 pont. De picit javítanék rajta úgy, hogy az sem kerülne többe.
Igazságosabb lenne, és valószínűleg javítaná az intézkedés eredményességét is, ha egy populáció fennmaradása nem csak a nők áldozatvállalásán múlna. Ezért lehetővé tenném a választást, hogy az anya vagy az apa vehesse igénybe a gyest/gyedet; illetve a gyes/gyed ideje megosztható legyen a két szülő között.

Köszönöm a felvilágosítást. De akkor észrevehetetlen mértékben élnek vele, ha senkiről nem tudok a széles környezetben, aki élt volna vele.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés