Orbán Arnold Schwarzeneggerrel érkezett Andy Vajna temetésére

2019. január 31. 11:44
Csütörtökön délelőtt temetik Andy Vajnát a Fiumei úti temetőben. A temetésre többek között Arnold Schwarzenegger is hivatalos, aki Orbán Viktorral együtt lépett be a temetőbe.

Az RTL riporterének sikerült elcsípnie Schwarzeneggert a repülőtéren, mikor megérkezett hazánkba, aki így emlékezett Vajnára: 

„Andy Vajna nagyon jó barátom volt. Az ő élete egy bevándorló nagyszerű története az Egyesült Államokban. Megérkezett és megvalósította magának az amerikai álmot. Ezt csak úgy tudta megtenni, hogy rendkívül bátor volt, okos és szeretett rengeteget dolgozni. Őrülten sokat dolgozott, nem hallgatott senkire, neki egyszerűen volt egy álma. Ezt aztán valóra váltotta és ő lett a világ legnagyobb független filmes producere.

Ahogy említettem már, rendkívül bátor volt, intelligens, jó meglátásai voltak és egy igazán tökös férfi volt. Ezt úgy értem, hogy a bátorságával mindent elért. Ha azt mondták neki, hogy ez vagy az lehetetlen, ő akkor is megcsinálta. Nagyobb filmeket készített Hollywoodban, mint a nagy stúdiók. Emellett pedig nagy szíve is volt, és ezért szerettem őt.”

Családja kérésére zárt körben búcsúztatják Andy Vajna filmproducert, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost.

Andy Vajna 1944-ben született Budapesten. 1956-ban 12 évesen egyedül menekült el Magyarországról és a Vöröskereszt segítségével Kanadába emigrált, a család végül Los Angelesben talált ismét egymásra. A Kaliforniai Egyetemen (UCLA) tanult, majd az egyetem mozgókép tanszékén kezdett el dolgozni. Később fotós vállalkozásba kezdett, majd Hongkongban parókakészítő vállalatot alapított és mozit üzemeltetett.

Andy Vajna a világ egyik legnagyobb tekintélyű producere volt. Producerként 59 film fűződik a nevéhez, köztük olyan világszerte ismert és elismert alkotások, mint a Rambo-filmek, az Angyalszív, a Terminátor, az Evita, a Zenedoboz (Music Box) vagy a Jákob lajtorjája. Az 1997 és 2019 között gyártott magyar filmek közül a legmagasabb nézőszámot Andy Vajna filmje, A miniszter félrelép érte el.

Olyan rendezőkkel dolgozott, mint Oliver Stone, Paul Verhoven, James Cameron vagy Roland Joffé, és olyan színészekkel, mint Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Anthony Hopkins, Gary Oldman, Michael Douglas, Robert de Niro, Antonio Banderas, Sharon Stone és Scarlett Johansson.

Társtulajdonosa volt az etyeki Korda Filmstúdiónak, tulajdonosa a Tv2-nek és a Rádió 1-nek, valamint a Las Vegas kaszinónak.

A nevéhez fűződik a filmtámogatási rendszer konszolidációját követően a Magyar Nemzeti Filmalap létrehozása. Kormánybiztosi időszakában olyan nagy magyar filmsikerek születtek, mint a Saul fia, A nagy füzet, a Kincsem, a Testről és lélekről, az 1945 és a BÚÉK, a filmalap által támogatott magyar filmek pedig több száz nemzetközi díjat nyertek el, köztük az Oscart, a Golden Globe-ot és az Arany Medvét.

Andy Vajnát saját halottjának tekinti a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Filmalap is.

Összesen 94 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem érted a kegyelet logikáját. Ha valakit egy intézmény a saját halottjának nyilvánít, a hozzátartozók ettől nem veszítik el a temetés részletei felett való döntési jogaikat, ez pusztán annyit jelent, hogy a temetés egyes költségeit bizonyos változó kereteken belül az itézmény magára vállalja. (Sajnos saját tapasztalatból beszélek... ) Amúgy 300 ember bőven elég egy temetéshez...

Mert a családja így rendelkezett! Válasz a provokatív kérdésedre.

Ez nekem is eszembe jutott, de tudom, hogy nyugaton nem ennyire általános a feketébe öltözés temetéseken sem.

Aki maga is migráns, ha nem tudtad volna.

Senki nem szólt neked, hogy ő is bevándórló?

21 évesen 3000 embert foglalkoztatott Kínában.
Amerikában az indiánokon kívül, mindenki bevándorló.

Jé, nem! Juhé, végre kirakták! :)
Majd ezt a nevét is le fogja tagadni.

Orbán Viktor Lévai Anikóval ment a temetésre, és jött a temetésről.

Már kettőt! :)
Palika 1952, mert 1948 már volt

Láttam a hvg-n, és be is linkeltem.
Írták is és kép valamint videó felvétel van róla.

Tegnap 13:25-kor be is linkeltem a hvg cikkét, kép és film anyaggal.

Minden bulvárt elolvas, beidéz, csak pont egy olyan újság képanyagát nem, ami óráról, órára tudósít az eseményekről.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés