Amanda Lind

Rasztalány lett a svéd kulturális miniszter

2019. január 23. 10:16

Az új svéd kormányban a zöldpárti Amanda Lind lett a kultúráért és demokráciáért felelős miniszter. Lind a szerepjátékok, a képregények és a középkor nagy rajongója, szeret fákat ölelgetni, és fellépne a nemzeti kisebbségek, így a lappok érdekében is.

Megalakult az új, kisebbségi svéd kormány az eddigi kormányfő Stefan Löfven vezetésével. A kulturális miniszteri és demokráciaügyi miniszteri posztot Amanda Lind kapta. 

Az 1980-as születésű Lind pszichológus végzettségű. Apja lelkész, anyja gyógyszerész volt, 1999 óta a Zöldek tagja. Férje Björn Ola Lind filmrendező, két gyermekük van.

Lind az észak-svédországi Härnösand kisváros tanácsnokaként dolgozott korábban. A politikus közölte: megtisztelőnek tartja a miniszteri felkérést. Elmondta: minisztersége idején erősíteni akarja a kultúra szerepét az országban, biztosítaná a gyerekek és a fiatalok egyenlő jogait a kultúra elérésére. Erősítené a demokráciát, a média függetlenségét, az oknyomozó újságírást, valamint a nemzeti kisebbségeket és a számi (lapp) kisebbség ügyét is.

A Hallandsposten lap arról is ír: Amanda Lind pár éve arról nyilatkozott, régóta szeret szerepjátékozni, kedveli a képregényeket, és nagyon érdeklődik a középkor világa iránt. Elmondta azt is: szerinte a kultúra nagy társadalmi erő és motor, ami nagyon fontos egy szabad és demokratikus társadalom számára.

Amanda Lind arról is megnyilatkozott: spirituálisan fogja fel az életet, úgy érzi, minden mindennel összeköttetésben áll. Szeret fákat is ölelgetni.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/141944

Ajánljuk még a témában