Nemzeti gyásznapot tartanak Lengyelországban

2018. december 23. 11:40
Vasárnap a csehországi bányakatasztrófára emlékezve nemzeti gyásznapot hirdettek Lengyelországban. Kövér László gyásztáviratban nyilvánított részvétet és biztosította a lengyeleket és cseheket szolidaritásunkról.

Nemzeti gyásznapot tartanak vasárnap Lengyelországban a csehországi Karvinában bekövetkezett, 13 bányász – köztük 12 lengyel – életét követelő bányaszerencsétlenség miatt. A gyásznap alkalmából a középületeken félárbócra engedik a gyászszalaggal ellátott lengyel nemzeti zászlókat, és nem tartanak meg nagyobb részvételű kulturális és sportrendezvényeket. A külföldi lengyel külképviseleteken részvétkönyveket nyitnak.

A cseh-lengyel határhoz közel üzemelő CSM bányában csütörtök késő délután történt sújtólégrobbanás. A 800 méter mélyen dolgozó 23 vájár közül 10 sérültet mentettek ki. Emellett egy bányász élettelen testét is felszínre hozták, a többi 12 áldozat továbbá is a bánya mélyén van. A 10 sérült közül ketten kórházban vannak súlyos égési sérülésekkel, mindkettő lengyel. Egyikük állapotát az orvosok válságosnak minősítették. Mintegy 200 cseh és lengyel bányamentő próbálja eloltani a robbanás okozta tüzet, négyórás műszakokban váltják egymást.

Csehországban az áldozatok emlékére szombat délben országszerte megszólaltak a szirénák. A CSM bányánál emberek gyertyákat gyújtanak, virágokat helyeznek el. A hozzátartozók megsegítésére két gyűjtés is indult Csehországban.

Kövér László házelnök már részvétét nyilvánította cseh és lengyel kollégáinak a csehországi bányaszerencsétlenség miatt – tájékoztatta Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke vasárnap az MTI-t.

„Sajnálattal gondolok a cseh és lengyel áldozatokra, valamint gyászoló szeretteikre. Kérem, fogadja együttérzésem!” – olvasható a Jaroslav Kubera cseh szenátusi és Radek Vondrácek képviselőházi elnöknek írott gyásztáviratban. „Osztozunk a gyász fájdalmában. Ebben a tragikus pillanatban is szolidárisak vagyunk Lengyelországgal és Csehországgal” – áll a Stanislaw Karczewskinek, a lengyel szenátus és Marek Kuchcinskinek, a szejm elnökének küldött gyásztáviratban.

 (MTI)

 

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés