Német szocdem: Németország felelős a migrációs problémáért

2018. szeptember 19. 9:39
Sigmar Gabriel volt német külügyminiszter szerint nem a menekültek befogadását elutasító „elmaradott” kelet-európaiak okozták Európának a problémát, hanem a németek felelősek érte. Úgy látja: a németek annyira hisznek a saját jóságukban, hogy meg sem kérdezik szomszédjaikat, és még le is nézik őket, mert a vágyak birodalma helyett az itt és most cudar valóságához ragaszkodnak.

Cikket írt Sigmar Gabriel német szocdem politikus, volt alkancellár és külügyminiszter a Tagesspiegelbe „A német kérkedést be kell fejezni” címmel.

Gabriel szerint Németország úgy tekint magára, mint a jó, a humánus és a helyes európai védelmezőjére, de anélkül, hogy más európaiak véleményét kikérné. Úgy látja: a német hozzáállás a partnerországokban frusztrációt vált ki.

A migráció kapcsán Sigmar Gabriel azt írja: nem a menekültek befogadását elutasító „elmaradott” kelet-európaiak okozták Európának a problémát, hanem a németek felelősek érte. Amikor 2015 őszén a németek túlnyomó többsége azt gondolta, hogy egy nagyszerű gesztussal bizonyítják az emberségüket, a legtöbb európai tagország megzsarolva érezte magát. A  szocdem politikus önkritikusan elismeri, ezt akkor ő sem látta. Steinmeier külügyminiszterrel együtt Gabriel is támogatta Merkel kancellár javaslatát, hogy a Budapesten feltorlódott menekülteket Ausztrián keresztül Németországba engedjék.

Arrogancia

Gabriel úgy látja: a németek túláradó segítőkészsége a német kormányt is meglepte, úgy látszódott, hogy a nacionalista és embertelen Németország végleg a múlté. Ugyanakkor miközben a németek a saját erkölcsiségüket ünnepelték, a szomszédok azt látták: Németország jelentős biztonsági kockázatokat vesz a nyakába, és hiányzik mindenféle egyeztetés a szomszédokkal. Ami a németeknél a humanitárius impulzust követte, azt Európa nagy részében arroganciaként fogták fel: „Ti hívtátok meg a menekülteket, és most mi vegyük át őket?” – hangzott Gabriel szerint a politikusok szemrehányása a kikapcsolt mikrofonok mögött.

A volt miniszter most úgy látja: hamar világossá vált: nem a menekültek befogadását elutasító „elmaradott” kelet-európaiak okozták Európának a problémát, hanem a németek felelősek érte. A németek a külső szabadság árát a belső szabadság elvesztésével fizették meg. Ennek azonban nem voltak tudatában, „kormányzati cselekvésünk inkább tűnik intuitívnak, mint politikailag mérlegeltnek”.

A szocdem politikus szerint a németek számára a saját cselekvésük szinte érdek nélkülinek tűnik fel: úgy látják, hogy amit tettek, azt nem a német érdekeket követve tették, hanem abból a meggyőződésből, hogy a jó, a humánus és a helyes, valamint Európa érdekében cselekednek – de anélkül, hogy megkérdeznék erről a többi európait. 

Cudar valóság

Szerinte a németek gyakran beérik azzal, hogy a vágyak birodalmában tartózkodjanak, és ennek során még fölényben is érzik magukat azokkal szemben, akik az itt és most cudar valóságához ragaszkodnak. Úgy látja: a partnerországok úgy tekintenek Németországra, amelyik annyira hisz a saját jó küldetésében, hogy a körülötte lévőket már nem érti meg, sőt ignorálja, és lenéz rájuk.

Sigmar Gabriel kifejtette: a kelet-európaiak azt érzik, hogy a németek elsősorban a számukra kifizetődőt tartják szem előtt, és ezt a rossz érzésüket nem olyan könnyű megszüntetni. Gabriel szerint vissza kell térni ahhoz a német egyesülés előtti NSZK-időkhöz, amikor az európai szomszédokra, különösen a kisebb tagállamokra, mindig egyanrangú partnerként tekintettek, és nem törekedtek Európa morális vezetésére.

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem akarok hinni a szememnek, de kénytelen vagyok.
Kérdés, hogy meggyőződésből, vagy taktikából nyilatkozik így.

"Az ideológia valóban az, ezt nem vitatja senki, de a modus operandi távolról sem - sőt."

Lefordítva magyarra; Az ideológia valóban az, ezt nem vitatja senki, de az eljárási mód távolról sem - sőt.

Csak ebben az esetben az ideológia és az eljárási mód összhangban van, már ami a merkeli politikát, ideológiát illeti.
Az ideológia egyik része az amiről Sigmar Gabriel szól - erről Hamvastól később idézek - a másik része, Merkel úgy gondolta, hogy a migránsokkal megoldható a demográfia probléma és olcsó, képzett munkaerőt biztosítanak.
Az eljárási mód is ehhez passzolt, mely szerint; engedjük be szabadon a migránsokat. Röviden meghívta őket. Ennek láttuk mi lett a következménye. A magyar kormány időben kapcsolt és a sokat vitatott - még ma is vitatott - határzárral drasztikusan csökkentette a migrációt.
Egy másik téma lehetnek, hogy ez a migráció, amelyet Merkel beindított, milyen káros következménnyel jár.

Mivel hivatkoztál Hamvas Bélára, akkor álljon itt egy tőle vett ídézet.

„Ezúttal azonban a tömegesen együtt élő emberek közös eltorzulásának olyan fajtájáról van szó, amely a nemzet, vagy a faj kollektív kategóriájának segítségével maradéktalanul nem érthet. A németség mindig egy kicsit zavaros, végső gondolataiban megalapozatlan, nem végiggondolt volt, amely igaz, hogy állandóan keres önmagát, de nem találta még a szüntelen keresésben sem. Ez a talajtalan és bizonytalan labilitás önmagát túlvéglegességgel fedezte. A németség, mondják, a rendről ismerhető fel, nem valódi rend, inkább csak pedantéria. Mert a pedantéria túlrend, alapja nem az értelem, hanem a rögeszme.„
https://tinyurl.hu/6RU3

Egyébként érdemes elolvasni a linken található írásokat, mert napjaink sok aktuális történései megérthetők belőle.

Sigmar Gabriel az SPD tagja, és tagja volt a koaliciós kormánynak. Kérdés, hogy ez egy önkritika, vagy az SPD álláspontja is.

Nagyon sokban hasonlít Gyurcsány Ferenc öszödi beszédéhez, kivéve a stilust, amely Sigmar Gabriel kulturált. Szerintem ez a megnyilatkozása elsősorban a német választóknak szólt és nem nekünk közép európai választóknak. Az SPD támogatottsága lejtőn van és egyre jobban közeleg az EP választás. Így szerintem ez nem több, mint egy piár fogás, függetlenül attól, hogy van benne igazság.
Érdekes lenne tudni, hogy miképpen reagálnak erre a német választók.

Lehet őszinte, őt már nem lehet leváltani....

Nem ő mondja, csak mások véleményét említi meg.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés