Terv lefújva

Prőhle Gergely: Nincsenek politikai ambícióim

2018. augusztus 22. 22:55
Nem rajongták körbe a kormánykritikus jobboldali közszereplők Márki-Zay Péter ötletét, miszerint soraikból új konzervatív pártot kéne alapítani.

Miután a Klubrádiónak adott nyilatkozatában Márki-Zay Péter felemlítette, egy lehetséges új párt alapításakor a Fideszben csalódottakra, többek között Prőhle Gergelyre is alapozni kellene, az ATV megkereste a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatóját, aki tagadta, hogy politikai ambíciói lennének. Prőhle Gergely a televíziónak elmondta, soha semmilyen párt tagja nem volt, és a jövőben sem lesz.

Márki-Zay rádiós nyilatkozatában egyébként arról beszélt, szerinte szükség van egy pártra, melyre a Fideszben csalódott konzervatívok, mérsékelt jobboldaliak, vagy a keresztény értékrend alapján állók is tudnak majd szavazni. A hódmezővásárhelyi polgármester elmondta: sok olyan ember van az országban – akár a jobboldalon is –, aki elkötelezett a demokrácia iránt, ezek egy része pedig még mindig a Fideszben politizál. Példaként megemlítette Prőhle Gergelyt is, akit a Magyar Idők Szakács Árpád által jegyzett „Kinek a kulturális diktatúrája?” című cikksorozatában többször is kritikával illettek. Emellett Pálinkás József volt MTA-elnök nevét is említette, valamint számítana Bod Péter Ákosra és Jeszenszky Gézára is. Szerinte még ha nem is ők lennének a szervezet megalakításának motorjai, „a nevük többet nyom a latba, mint az enyém”, és komoly poitikai tapasztalattal bírnak.

Márki-Zay felvetésére ugyanakkor egyik említett konzervatív közszereplő sem reagált lelkesen: az ATV megkeresésére Prőhle csak annyit mondott, nem bír politikai ambíciókkal, Bod Péter Ákos pedig azt mondta, még nyaral, ezért erről nem nyilatkozik. Jeszenszky Géza úgy nyilatkozott: jelenleg „Az elveszett presztízs” című könyve angol nyelvű kiadásán, utána pedig a 2016-ban a rendszerváltozás szomszédságpolitikájáról, a „Kísérlet a trianoni trauma orvoslására” megjelent könyve angol változatán dolgozik.

(Borítókép: Földházi Árpád)

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én persze emlékszem még arra, amikor Jeszenszky-vel és Bod Péter Ákossal felálló Antall-kormány volt a "FASISZTA"...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés