Mémek miatt ítélhetnek hat évre egy orosz nőt

2018. július 25. 16:17
„Sértő”, szatirikus tartalmat osztott meg közösségi oldalán.

Egy szibériai nőt sajtóhírek szerint hat év börtönbüntetésre ítélhet egy orosz bíróság szélsőségesség vádjával – írja a Moscow Times. A vád szerint a nő „sértő” mémeket osztott meg közösségi oldalán, ezért pedig jár a börtönbüntetés.

Mindezt a hatóságoknak a büntető törvénykönyv gyűlöletbeszédről szóló, 232. cikkelye teszi lehetővé. Az oroszországi Legfelsőbb Bíróság úgy saccol, a cikkely alapján elítéltek száma 2012 és 2017 között megháromszorozódott.

A 23 éves Marija Motuznaja még hétfőn tweetelte, hogy május elején lakásába egy csapat nyomozó rontott be, elkobozták a számítógépét, a telefonját. Emellett azzal gyanúsították, hogy sértő, szatirikus tartalmakat osztott meg papok és Jézus Krisztus képeivel a VKontaktye közösségi oldalon.

A hatóságok odáig merészkedtek, hogy azzal érveltek, a nő egyik képaláírásában „olyan nyelvi jeleket használt, mely a fehér rassz felsőbbrendűségét hirdeti a feketék fölött”.

„Azt mondták, embereket sértek meg ezeknek a képeknek a tárolásával, ezért be kéne vallanom a bűnömet” – írta Motuznaja.

A gyűlöletbeszéddel és extremizmussal vádolt nő tárgyalása augusztus 6-án lesz a tweet-jéhez csatolt bírósági idézés szövegezése szerint. Motuznaját akár hat évre is ítélhetik.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés