Lobbi

Axios: Netanjahu az elmúlt évben Orbán érdekében lobbizhatott Trumpnál

2018. július 18. 21:41

Egy izraeli újságíró hivatalos forrásokból úgy tudja: tavaly Orbán maga kérte meg a Trumppal jó viszonyban levő izraeli kormányfőt, hogy segítsen a magyar-amerikai kapcsolatok felmelegítésében.

Az Axios izraeli kormányzati forrásokból arról ír, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az elmúlt egy évben azért lobbizott, hogy „ajtót nyisson” Orbán Viktor előtt a Trump-adminisztrációhoz.

A portál arról ír, hogy hiába Donald Trump elnökké választása, az Orbán alatt hűvössé váló magyar-amerikai viszony a Trump-kormányzat első évében is változatlan maradt. Izraeli hivatalos források azonban most Barak Ravidnak, az izraeli Channel 10 hírcsatorna újságírójának azt mondták, hogy a Trumppal szoros kapcsolatot fenntartó Netanjahut Orbán az izraeli kormányfő budapesti látogatása idején kérte meg arra, hogy lobbizzon a kapcsolatok jobbítása érdekében.

További izraeli tisztségviselők Ravidnak úgy nyilatkoztak, a fagyos viszony fennmaradásának számos oka volt: egyrészt, Magyarország az USA kérése ellenére akadályozza Ukrajna és a NATO együttműködését, másrészt, Orbán szoros kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is, harmadrészt, a CEU és Soros György elleni kampány is szúrhatta az amerikai diplomácia szemét.

Ugyanakkor Orbán kérése után Ron Dermer washingtoni izraeli nagykövet és további izraeli diplomaták a Trump-adminisztráció tagjait többször is azzal keresték meg, hogy kezdjenek tiszta lapot Orbánnal. „Mindenkinek, aki hajlandó volt minket meghallgatni, azt mondtuk, hogy a Magyarországgal való kapcsolat nagyon fontos számunkra, és Izrael szorosabb USA-Magyarország viszonyt szeretne látni” – mondta az Axiosnak egy tisztségviselő.

Végül úgy tűnik, a próbálkozások kezdenek beérni: májusban Szijjártó Péter Washingtonban találkozott Mike Pompeo külügyminiszterrel, néhány héttel később pedig John Bolton, Trump nemzetbiztonsági tanácsadója tárgyalt Orbán egyik tanácsadójával.

Benjamin Netanjahu irodája tagadta, hogy a miniszterelnök lobbizott volna Orbán érdekében Washingtonban. Egy azonban biztos: a tavaly júniusi budapesti vizit után most Orbán látogatott Izraelbe, ahol többek között Netanjahuval is találkozik. A látogatás napirendjéről itt olvashatnak.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/132895