Trump nélkül is egyeztetnek a világ vezető hatalmai

2018. június 8. 8:55
Az amerikai elnök nem lesz ott végig a világ hét legfejlettebb ipari országának csúcsértekezletén Kanadában.

Donald Trump amerikai elnök nem lesz ott végig a világ hét legfejlettebb ipari országának (G7) pénteken kezdődő csúcsértekezletén Kanadában - jelentette be csütörtök esete közleményben a Fehér Ház szóvivője.

Sarah Huckabee Sanders közölte: az elnök szombaton, helyi idő szerint kora délelőtt távozik a csúcsértekezletről, mert Szingapúrba indul a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel tartandó jövő heti csúcstalálkozóra.

A Fehér Ház közleménye előtt nem sokkal Donald Trump a Twitteren heves vitába keveredett Emmanuel Macron francia elnökkel és Justin Trudeau kanadai kormányfővel. Mindkét politikus ígéretet tett arra mikroblogján, hogy a csúcsértekezleten vitába száll Trumppal a szövetségeseire kivetett vámtarifák miatt.

Az amerikai elnök így válaszolt: "Kérem, mondják meg Trudeau miniszterelnöknek és Macron elnöknek, hogy ők azok, akik megrohamozzák az Egyesült Államokat hatalmas vámtarifákkal és teremtenek neki nem pénzügyi akadályokat." Hozzátette: "Az EU-nak 151 milliárd dolláros kereskedelmi többlete van az Egyesült Államokkal szemben, és Kanada távol tartja (a piacaitól) a mi farmereinket és másokat is. Várom a holnapi találkozót". Később, újabb bejegyzésben, a kanadai kormányfőről azt írta, hogy ebben az ügyben "nagyon méltatlan".

Az Egyesült Államok és szövetségesei között az elmúlt napokban felerősödött a feszültség az amerikai kormány által az Európai Unióra, Kanadára és Mexikóra kivetett védővámok miatt. Washington az import acélárura 25 százalékos, az import alumínium-termékekre 10 százalékos védővámot vetett ki.

A francia államfő csütörtökön arra szólította fel a G7-es országcsoport vezetőit, hogy a kétnapos csúcsértekezleten szálljanak vitába Donald Trumppal, és a hagyománytól eltérően ne adjanak ki közös közleményt a találkozó végén.

"Talán az amerikai elnököt nem izgatja, hogy elszigetelődik, de minket sem zavar, ha esetleg csak hatan vagyunk" - idézte a Politico című lap Emmanuel Macront. A kanadai kormányfő ismét "nevetségesnek" minősítette a védővámokat, és a kanadai Radio Canada International tudósítása szerint azt mondta: "Mindannyian tudjuk, hogy Trump elnök szeret kiszámíthatatlan lenni".

(MTI)

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az MTI "arculatát" még a régi szellemiség uralja, ideje lenne már ott is rendet csinálni.

Több rádió központilag - MTI által szerkesztett - híranyagában olyan fontos kérdések szerepelnek, mint például, hogy egy török együttest megbüntettek azért, mert macska szaladt a pályára.

Még jó, hogy a mandiner nem ezt vette át. Különben meg csak jót tenne a mandiner hitelességének, ha saját, jól megválasztott tudósítókkal dolgozna, s azoktól venne át híranyagot. persze ennek biztosan financiális okai is vannak.

A G7 találkozó anyagát az MTI foghíjasan hozta le. A külföldi elemzések hangsúlyosan szólnak arról, hogy Trump megfutamodik, indokolatlanul két nappal a koreai vezetővel való találkozó előtt utazik el, nem véletlenül szombaton.

Akkor kerül ugyanis napirendre a klíma-környezetvédelem kérdésköre. A párizsi megállapodásból való amerikai kifarolást macron különösen sérelmezi.

S ami még kimaradt, mint lényegi pont. Az elemzések rávilágítanak, Macron abban a hitben ringatta magát, hogy megkülönböztetett kapcsolatot alakított ki az amerikai elnökkel, de a tények azt mutatják, hogy semmit sem ért el, maradt egy a többi EU-s vezető közül.

S az is fontos, hogy Trump irányvonalát a japánok, az angolok és az olaszok jóval mérsékeltebben bírálják, a G7 is megosztott.

A témához tartozik, Merkel május 11-én azt nyilatkozta, hogy az USA többé nem tudja megvédeni Európát, a saját kezünkbe kell vennünk a sorsunkat. Merkel június 6-án: " ...lehetséges az oroszok visszavétele a G8-ba /Bild/."

Vagyis helyes a magyar kormány diverzifikációs külpolitikai-és külgazdasági politikája. Komoly országokban a nemzeti érdekek dominanciája vált meghatározóvá, s nem a szervilizmus, amit a magyar balliberális kormányok is tanúsítottak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés