Nem puccsot vagy anarchiát akarunk kirobbantani, hanem azért küzdünk, hogy tanulhassunk

2018. február 27. 10:17

Kálló Dániel
Magyar Narancs
A mostani rendszer arra épül, hogy minél több felesleges ismertet tömjön a diákok fejébe, koncepció nélkül. Interjú.

„A tüntetéseken többször elhangzott, hogy olyan dolgokat tanítanak nektek, amelyeknek semmi hasznát nem veszitek majd az életben. Ez azt jelenti, hogy a lexikális ismeretek tanítását radikálisan csökkentenétek?

A lexikális tudást nem kell teljesen kitörölni, vannak olyan dolgok, amiket meg kell tanulni. Arra is szükség van az életben, hogy az ember meg tudjon jegyezni egy szöveget, de a mostani rendszer nem erre épül, hanem arra, hogy minél több felesleges ismertet tömjön a diákok fejébe, koncepció nélkül.

Mennyivel csökkentenétek a jelenlegi heti óraszámot? Mi lenne az ideális?

Nehéz ezt megmondani, mert attól is függ, hogyan épül fel egy tanóra. A mostani óráknak változniuk kell, mert a jelenlegi 45 perc hosszabb, mint az ideális koncentrációs idő. Az óráknak alapvetően máshogyan kellene kinézniük, sokkal szabadabbak kellene lenniük. Mi egyébként azt mondjuk, a jelenlegi rendszerben az általános iskolában heti 25, míg a középiskolában heti 30 óra az, ami még elviselhető egy fiatal számára.

A tüntetéseket meddig tervezitek folytatni? Ha a kormány mondjuk holnap bejelenti, hogy tárgyal veletek, lemondjátok a következő demonstrációt?

Egy valós tárgyalási lehetőség lenne az, amit eredménynek tekintenénk. Ha annak a tárgyalásnak lenne konstruktív eredménye, és azt tapasztalnánk, hogy valóban meghallgattak minket, akkor szerintem az nagy előrelépés lenne. Ennek egyelőre nincs jele, a miniszterelnök úr sem reagált a vitafelkérésünkre.

Azt komolyan gondoltátok?

Abszolút. Nem láttunk rá nagy esélyt, de nem gondoltuk azt, hogy lehetetlen, mert ez egyébként a miniszterelnöknek is lehetőség lett volna, hogy megmutassa, ő szóba áll a diákokkal, és tárgyal velünk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem arra épül a mostani rendszer, hogy olyanoknak is sokat kelljen tanulnia, akik nem képesek a tanultakat felhasználni?

Anno a HÖK-ben is utáltam ezeket az okostojásokat. Önbizalom az aztán volt nekik, csak azt nem tudom, mire fel. Egyébként segghülye egoisták voltak szinte kivétel nélkül. Mama kedvence.

"azért küzdünk, hogy tanulhassunk"
És mi az, ami megakadályoz a tanulásban? Fogod a korszerű
könyvet és kiolvasod belőle a korszerű ismereteket.
magyarbálint segít, ha elakadsz.

Ha nem így lenne, akkor még véletlenül sem használnád ezeket a szavakat hülyegyerek..

Csökkenteni akarják a tananyagot, de a vitakeszseget meg fejleszteni akarják. Üres buksival hogyan fog érvelni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés