ENSZ-paktum: a migráció legalizálása a kibocsájtó országok érdeke

2018. február 15. 16:36

Alapjogokért Központ
alapjogokert.hu
Amennyiben az első fordulók alkalmával nem sikerül érdemi eredményeket elérni, megfontolandó lehet a magyar tárgyalási pozíció újragondolása.

„Az Alapjogokért Központ már korábbi elemzésében felhívta a figyelmet az ENSZ globális migrációs paktumainak veszélyeire, a múlt héten nyilvánosságra hozott tervezetek pedig megerősítik a korábban jelzetteket. A dokumentumok szerint ugyanis a migráció valamennyi formája feltartóztathatatlan, de pozitív folyamat, ezért a migránsokat informálni, a folyamatot pedig tervezni és »menedzselni« szükséges, nem pedig feltartóztatni. Hiába különül el formálisan egymástól a menekültekre és a migránsokra vonatkozó szöveg, egységes vezérlő elvük továbbra is a bevándorlók különböző kategóriáinak összemosása, az illegális migráció legalizációja, sőt, megszervezése a migránsok számára. A szövegtervezet minden bevándorló számára megkönnyítené a családegyesítést, ráadásul a jövőben még a menekülteket sem lenne célszerű táborokban elhelyezni, hanem inkább a többségi társadalom által lakott településeken kellene letelepíteni őket.

A tervezetekben több helyütt is hangsúlyos szerepet kapnak a nyílt társadalom eszméi: a szöveg minden eljárás során feltételezi a gender-központúságot és »kultúraérzékeny« egészségügyi szolgáltatás nyújtását irányozza elő a bevándorlók számára. A paktum legkritikusabb eleme azonban az, hogy lényegében ellehetetlenítené a hatékony nemzetállami intézkedéseket: célul fogalmazza meg a jogellenes határsértések dekriminalizálását és önkéntes alapra helyezné a visszaküldés-visszatérés ügyét. A visszaküldés tilalma ezen túlmenően immáron nem csak azokra vonatkozna, akiket valóban üldözés fenyeget hazájukban, hanem valamennyi bevándorlóra, jogi helyzetétől függetlenül.  Az ENSZ azonban nem csak jogi értelemben könnyítené meg a bevándorlást, hanem szinte fizikailag is kikövezné az utat a migránsok előtt. A főbb migrációs útvonalakon fekvő országoknak ugyanis a paktum olyan »állomások« létrehozását irányozza elő, ahol a bevándorlók »egyablakos ügyintézés« keretei között kaphatnának fizikai és jogi segítséget is a célországokba történő eljutáshoz.

A globális migrációs paktum tárgyalása 2018. február 20-án kezdődik. Ezt követően a tervek szerint havonta 3-4 napot szánnának a tárgyalások lebonyolítására egészen júliusig bezárólag. A végleges szöveget pedig 2018. december 10-11-én egy Marokkóban tartandó kormányközi konferencián fogadnák el az ENSZ tagállamai. Hangsúlyozandó, hogy a Közgyűlésben jelentős többségben vannak azon államok, amelyek a migráció szempontjából kibocsájtó országnak minősülnek és ezért elemi érdekük a bevándorlási szabályok globális liberalizációja. Éppen ezért bizonytalan, hogy tárgyalásos úton lehetséges-e változtatni az egyoldalúan bevándorlásbarát koncepción. Mindezek alapján, amennyiben az első fordulók alkalmával nem sikerül érdemi eredményeket elérni, megfontolandó lehet a magyar tárgyalási pozíció újragondolása.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tehát elmondhatjuk, hogy immár a világszervezet vette kézbe nyíltan az illegális migráció segítését. Miközben semmit nem tett akkor, amikor a mai migrációt megalapozó háborúkat az USA, Nagy Britannia és Franciaország elindították.

Az ENSZ nem erre alakult, ezek után már kérdés, hogy érdemes-e bármiben komolyan venni.

Szenzációs éleslátással megírt tanulmány !

Arról van-e valahol szó a tervezetben, hogy a lebegő és ködös tervezet pénzügyi konzekvenciáit ki állja? Csak azért kérdezem, mert Németország és Svédország tavaly a GDP-je 0,5 illetve 1,4%-át költötte az eddigi migránsokra.

hadd javitsam a definiciodat:

"AZ ÁLCIVIL OLYAN SZEMÉLY VAGY SZERVEZET, AMELY LÁTSZÓLAG TÁRSADALMI ÜGYEKRE SZAKOSODOTT IGAZI CIVILKÉNT VISELKEDIK, CSAK ÉPPEN valamely kulfoldi hatalom vagy erdekeltseg MŰKÖDTETI AZÉRT, HOGY FÜGGETLEN PALÁSTBAN PROPAGÁLJA A NÉZETEIT."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés