Esterházy vagy Jókai születésnapján legyen a magyar próza napja?

2018. január 20. 17:55

Vita robbant ki írókörökben.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete (MKKE) a tavalyi könyvhéten kezdeményezte, hogy a 2016-ban elhunyt Esterházy Péter születésnapja, április 14. legyen a magyar próza napja. A Magyar Írószövetség ugyanakkor múlt novemberben felvetette, hogy február 18-án, Jókai Mór születésnapján ünnepeljék a magyar próza napját, az utóbbi javaslatot a Magyar Művészeti Akadémia is felkarolta. A kérdés körül polémia bontakozott ki, ennek kapcsán szólaltatta meg a Magyar Nemzet a fontosabb szereplőket.

Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója szerint nem érdemes ebben az ügyben vitatkozni, inkább annak kellene örülni, hogy ilyen sok alkalmunk van, hogy ünnepelhessük a magyar prózát. Prőhle hozzátette: elképzelhetőnek tartja, hogy a választásban az is közrejátszott, hogy a dátum az év melyik időszakára esik: Esterházy születésnapja ugyanis igen közel van a magyar költészet napjához, április 11-hez.

Szentmártoni János, az Írószövetség elnöke szerint az MKKE javaslatát nem előzték meg szakmai egyeztetések, és ő már akkor jelezte, hogy nem ért egyet a felvetéssel, inkább Móricz, Jókai vagy Mikszáth születésnapját javasolta. A Magyar Idők később többeket – így Mezey Katalint, Szőcs Gézát és Orbán János Dénest – megkérdezett, ekkor konszenzus alakult ki Krúdy Gyula születésnapját (október 21.) illetően, ezt azonban elvetették az ötvenhatos forradalom ünnepnapjához való közelsége miatt. Szentmártoni szerint olyan írót kell választani, akinek a születésnapja minden más ünneptől viszonylag messze esik, hogy egy évben minél többször hívhassák fel a figyelmet a magyar irodalom értékeire. Esterházy születésnapjával nem az irodalmi örökség, hanem a költészet napja és a próza napja egybekapcsolása volt a gondjuk. Szentmártoni rámutat: ők a magyar széppróza napjaként hivatkoznak az ünnepre.

Mezey Katalin szerint is Jókai a jó választás, mivel életműve a magyar irodalom egyik legnagyobb teljesítménye, és a magyar szerzők közül valószínűleg az ő könyvei fogytak a legnagyobb példányszámban. Ő is hangsúlyozza, hogy az MKKE nem egyeztetett az Írószövetséggel, és felelőtlenség lenne a magyar líra ünnepét megfejelni a magyar széppróza napjával.

Péterfy Gergely, az MKKE igazgatója úgy véli, önmagában örvendetes, ha az eddiginél jobban ünneplik Jókai születésnapját, ám a magyar próza napja elnevezést és annak dátumát már levédették, ez Esterházy születésnapjára esik. Péterfy szerint rosszízű dolog lenne, ha Jókai születésnapjához kapcsolódva a magyar széppróza napjának keresztelnék el az emléknapot. A kezdeményezés mögötti az Esterházyval szembeni, esztétikai köntösbe bújtatott ellenállást látja. Márpedig Péterfy szerint Esterházy életműve a magyar és a világirodalom állócsillaga, a költészet és a próza napjának közelsége pedig praktikus.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/123933