Esterházy vagy Jókai születésnapján legyen a magyar próza napja?

2018. január 20. 17:55
Vita robbant ki írókörökben.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete (MKKE) a tavalyi könyvhéten kezdeményezte, hogy a 2016-ban elhunyt Esterházy Péter születésnapja, április 14. legyen a magyar próza napja. A Magyar Írószövetség ugyanakkor múlt novemberben felvetette, hogy február 18-án, Jókai Mór születésnapján ünnepeljék a magyar próza napját, az utóbbi javaslatot a Magyar Művészeti Akadémia is felkarolta. A kérdés körül polémia bontakozott ki, ennek kapcsán szólaltatta meg a Magyar Nemzet a fontosabb szereplőket.

Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója szerint nem érdemes ebben az ügyben vitatkozni, inkább annak kellene örülni, hogy ilyen sok alkalmunk van, hogy ünnepelhessük a magyar prózát. Prőhle hozzátette: elképzelhetőnek tartja, hogy a választásban az is közrejátszott, hogy a dátum az év melyik időszakára esik: Esterházy születésnapja ugyanis igen közel van a magyar költészet napjához, április 11-hez.

Szentmártoni János, az Írószövetség elnöke szerint az MKKE javaslatát nem előzték meg szakmai egyeztetések, és ő már akkor jelezte, hogy nem ért egyet a felvetéssel, inkább Móricz, Jókai vagy Mikszáth születésnapját javasolta. A Magyar Idők később többeket – így Mezey Katalint, Szőcs Gézát és Orbán János Dénest – megkérdezett, ekkor konszenzus alakult ki Krúdy Gyula születésnapját (október 21.) illetően, ezt azonban elvetették az ötvenhatos forradalom ünnepnapjához való közelsége miatt. Szentmártoni szerint olyan írót kell választani, akinek a születésnapja minden más ünneptől viszonylag messze esik, hogy egy évben minél többször hívhassák fel a figyelmet a magyar irodalom értékeire. Esterházy születésnapjával nem az irodalmi örökség, hanem a költészet napja és a próza napja egybekapcsolása volt a gondjuk. Szentmártoni rámutat: ők a magyar széppróza napjaként hivatkoznak az ünnepre.

Mezey Katalin szerint is Jókai a jó választás, mivel életműve a magyar irodalom egyik legnagyobb teljesítménye, és a magyar szerzők közül valószínűleg az ő könyvei fogytak a legnagyobb példányszámban. Ő is hangsúlyozza, hogy az MKKE nem egyeztetett az Írószövetséggel, és felelőtlenség lenne a magyar líra ünnepét megfejelni a magyar széppróza napjával.

Péterfy Gergely, az MKKE igazgatója úgy véli, önmagában örvendetes, ha az eddiginél jobban ünneplik Jókai születésnapját, ám a magyar próza napja elnevezést és annak dátumát már levédették, ez Esterházy születésnapjára esik. Péterfy szerint rosszízű dolog lenne, ha Jókai születésnapjához kapcsolódva a magyar széppróza napjának keresztelnék el az emléknapot. A kezdeményezés mögötti az Esterházyval szembeni, esztétikai köntösbe bújtatott ellenállást látja. Márpedig Péterfy szerint Esterházy életműve a magyar és a világirodalom állócsillaga, a költészet és a próza napjának közelsége pedig praktikus.

Összesen 156 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Esterházy Péter: Így gondozd a magyarodat!
A csokorba kötött magyart szétbontjuk, és éles késsel ferdén visszavágjuk.
Kivétel a fásszárúak, mert azokat törjük vagy kalapáccsal zúzzuk. Nehogy megrohadjon a magyar.
Az összement magyart a savó leöntése után túrónak használhatjuk…
A magyar emlős. Egy magyar nem csinál nyarat. A magyar a sötét, ahová Európa ugrik. Ki tartson magyart?
Kezdő magyarbarát inkább kanmagyart tartson, ne szukát!
Tanácsosabb fajtiszta magyart beszerezni, mint valami bizonytalan származású magyart.
Öreg magyart ne vegyünk!
A magyart következetesen dicsérjük vagy dorgáljuk!
Lágy, barátságos hang: jól van, jó magyar, illetve keményen, határozottan: pfuj, magyar, helyedre!
A magyar a tartós fogyasztási cikkek kategóriájába tartozik.
Olcsó magyarnak híg a leve!
A magyartartás csak akkor gazdaságos, ha a törzsállományunktól szaporulatot nyerünk, és azt fölneveljük.
Az erogén zónákat piros-fehér-zölddel jeleztük…
Hogyan öltöztessük a magyarokat?
Ami a pelenkázást illeti, legjobb a magyart minden étkezés előtt tisztába tenni. Szoptatás 3 óránként. Levegõt minden magyar igényel, de nem huzat formájában.
A Kárpát-medence huzatos…
A rágalmaktól magyarod minősége alig változik, az esetleges vizeletfoltokkal ne törődj, bazmeg.
(hangjáték – 1991)

Válaszok:
Agnieszka | 2018. január 21. 10:23

Ha már kell magyar próza napja, akkor választani Jókai és Móricz Zsigmond között kellene. Jókaitól tudjuk, milyen lehetett a XIX. század, Móricztól meg a XX.-ból ismerhetünk meg valamit.

Ez egyértelműen , közmegelégedésre aligha eldönthető vita , mert sok szempontot kellene harmonizálni . Amúgy pedig minden döntés bizonyos fokig elvileg önkényes , mert csak az Isten léte hiánytalan , csak a Szentháromság létével szemben lehetetlen alternatíva .

Az első, nagy és maradandó életművet az utókorra hagyó írónk Jókai volt, megérdemli, hogy az Ő születésnapját ünnepeljük. A későbbieknél például a három M betűsnél ( Mikszáth, Móricz, Márai) már elindulhat az eldönthetetlen vita, hogy ki volt a nagyobb. Szerintem nincsen abszolút skála, ahogy az élő kortársainknál vagy a nemrég elhunytaknál sem.

Ki ez az Esterházy?
Valaki?
Van aki olvasott is tőle?
Már tanítják is?

Mikszáth, Gárdonyi, Fekete István, ha már Jókai nem lehet.
Nem egy nímand.

Akkor már két provokátor is van. A Hollóidő fantasztikus csoda, 2-3 évenként lehet újraolvasni..

Viszont Szilágyi, Gion is még túl közel van.

Jókait kevesen olvasnak már, a nyelv nehézkes, a történetek terjengősek. Valamikor nem is régen, nekifogtam újraolvasni a Kőszívű ember fiait, nem sikerült, pedig micsoda remek történet, nagyszerű karakterek! Még humor is van benne, mégsem.

Esterházy az Igy gondozd a magyaroddal kizárta saját magát, nem beszélve a többi "alkotás" vitatható értékével.

Ami kiállta az idők próbáját, az fura módon egy ifjúsági regény, az Egri Csillagok.

Lehet, h. nem kéne személyhez kötni, de ha mégis, akkor Móricz talán nekem jobban tetszene, van ott szociográfiától kezdve történelmi nagyregény és a Légy jó mindhalálig.

A művek nyelve, üzenete, a minőség, mind szintén kiállta az idők próbáját és időben sem távol, sem nagyon közel..

Nem kell ahhoz szerintem 3 nemzedék, elég lesz néhány, mondjuk kettő évtized.

A politika futtatta föl. Az Így gondozd a magyarodat felejthetetlen.

Hát, ez lemoshatatlan. Nem tudom, hogyan van ennyi elmeroggyant, aki úgy gondolja, h. Esterházy menni fog. Nem fog menni, mert részben mi vagyunk többen és főleg ilyet NEM lehet csinálni következmények nélkül, mint amit ez az íróutánzat elkövetett.

Van amit a járdán is át szoktam lépni.
És nem lennék büszke rá, hogy beleléptem.

Ez egyáltalán, hogy lehet kérdés, ennyire becsüljük Jókait?

Ez a kendteknek annyira aranyos!
Bizony boldog lennék, ha még eljuthatnék ilyen kendtes helyre, de már nem nagyon fog összejönni, sajnos.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés