Milyen Peresz?

Hazudik a Jobbik szóvivője

2017. november 15. 07:33

Mirkóczki Ádám Jobbik-szóvivő állításaival szemben nem igaz, hogy Apáti István jobbikos politikus a volt izraeli államfő, Simon Peresz kijelentései kapcsán beszélt zsidó befolyásról, mint ahogy az sem, hogy a Jobbik sosem beszélt általánosságban a zsidó népről. Apáti maga használta a „kiválasztott nép” kifejezést, valamint „sajátos étkezési és öltözködési szokásokkal rendelkező, nem biztos, hogy keresztény vallású szavazókról” is beszélt. Teljes hanganyag.

Kedden közöltük azokat a 2011-es hangfelvételeket, amelyeken Apáti István jobbikos országgyűlési képviselő arról beszél, hogy a Jobbikon kívül az összes párt a zsidóknak asszisztál, Magyarország pedig az izraeliek szabad prédájává vált.

Cikkünk kapcsán Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője – ahogy az Echo Tv videóján láthatják – kérdésre válaszolva azt állította, hogy Apáti, a volt izraeli államfő, Simon Peresz „Magyarország felvásárlásával” kapcsolatos kijelentése kapcsán beszélt a zsidó gazdasági és politikai befolyás növekedéséről. Mirkóczki a következőket állította: „Amit ön idecitált, ezt az Apáti István-féle kijelentést, itt is egy politikus kijelentéséről van szó, egy politikus személyéről, egy politikus megnyilatkozásáról. Nem a zsidó embereket, nem a zsidó államot ítéli el, hanem Simon Pereszt konkrétan. Csak végig kell hallgatni az egész beszélgetést. Itt nem arról van szó, hogy minden zsidó származású vagy minden cigány származású embert elítélnénk, ilyen soha sem volt. De ha valaki tud ilyen mondatot, ami egységesen elítél mindenkit, azt nagyon megnézem magamnak.”

Nem Simon Pereszt kritizálta Apáti

Mirkóczki azt is hozzátette, hogy ő egyébként személy szerint egyetért azzal, hogy Apáti tiltakozott Peresz kijelentése ellen, és szerinte „a felháborító nem az volt, amit Apáti István mondott. A fölháborító az volt, hogy a Jobbikon kívül más még csak meg sem szólalt, nem is tiltakozott az ellen, ami a diplomácia világában – finoman fogalmazva is – példátlan.”

Mirkóczki Ádám nem mond igazat. Ugyanis Apáti István jobbikos képviselő – ahogy az a Szent Korona Rádió Sin City című, 2011. július 23-i adásának felvételén is hallatszik a műsor 47. percétől – a Képíró-perrel kapcsolatban beszélt a zsidóság befolyásának növekedéséről, és nem Simon Peresz kijelentése kapcsán.

Simon Peresz volt izraeli államfő vitatott kijelentése egyébként a majdnem egyórás műsorban még csak szóba sem került, így már csak ezért sem áll meg Mirkóczki védekezése. Ettől függetlenül is érdekes azonban Mirkóczki magyarázata, aki a tudósítások szerint azt állította, hogy Apáti „frissiben” az izraeli államfő kijelentéseire reagált, az ellen tiltakozott. Simon Peresz elhíresült beszéde ugyanis 2007-ben hangzott el, Apáti mondatai pedig négy évvel később, 2011-ben hangoztak el a Szent Korona Rádióban.

Apáti általánosságban beszélt a zsidó népről

Azt is állította kedden Mirkóczi Ádám szóvivő, hogy a Jobbik sosem általánosságban beszélt a zsidó népről, hanem mindig csak konkrét személyek, politikusok kapcsán. Ehhez képest Apáti István a Szent Korona Rádió ugyanezen adásának 29. percében a következőket mondja: „Tudjuk, hogy miért, hát ő maga (szerk.: Szanyi Tibor) vallotta be Tomcattel folytatott beszélgetése során, hogy kikkel van tele a XIII. kerület és ki, hogy jár, ha esetleg kirohanásokat intéz ellenük. Hát ezekkel a sajátos étkezési és öltözködési szokásokkal rendelkező, nem biztos, hogy keresztény vallású szavazókkal tudta ő megnyerni a választásokat.” 

Ezen kívül Apáti az említett adásban többször is utalt burkoltan a zsidóságra, a „kiválasztott nép”, valamint a „szeretet népe” kifejezést is használva.

A Szent Korona Rádió Sin City című műsorának 2011. július 23-i adását teljes egészében ezen a linken hallgathatják meg.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/120752