Kommentpokol tornácán a Mandiner

2017. augusztus 29. 19:35

Puzsér Róbert
Facebook
Mintha egy feneketlen kútba nézne az ember: feltárul egy nullákból és egyesekből fonódó pokol, melynek mélyén egy megválthatatlan proli csürhe tudattalanjának démonai fenik késeiket mindenre, ami kicsit is emberi.

„A mandiner.hu szerkesztői tévedésből vagy virtusból kétszer is kirakták oldalukra a Magyar Nemzetben múlt héten megjelent publicisztikámat. Előbb az írásnak azt a részét emelték ki, ahol hitet teszek az elemi humánum és a nők jogegyenlősége mellett, másodszor a gender-szektával való konfliktusomra vonatkozó részletet ollóztak ki a szövegből, hogy a cikket azzal reprezentálják. Az írás a két esetben szóról szóra megegyezik, egyedül a kiemelt idézetek különböznek. A mandiner.hu közössége az első esetben diszlájkokkal sújtotta az írást, a másik esetben lájkokkal honorálta – ez pedig két jelenséget is megvilágít: 1. a média akár idézetek puszta kiválasztásával is képes manipulálni a felhasználók véleményét, akik a végsőkig kiszolgáltatottak a nyilvánosságot uraló, fülsiketítő hír- és klikkversenyben; 2. a magyar nyelvű web legszennyesebb trollketrecét lakó söpredék legfeljebb két mondat elolvasására hajlandó, mielőtt tetszését vagy elutasítását kinyilvánítja.

A mandiner.hu azért érdekes orgánum, mert szerzőinek és szerkesztőinek nagyobb része mérsékelt, középutas konzervatív – az én ízlésemnek ugyan túlzott mértékű a Reagen és a Thatcher iránti imádat, a piacpropaganda meg a két világháború közti világ idealizálása, de tagadhatatlan, hogy a mandiner.hu szerkesztőségének tagjai európai figurák. Épp ennyire nyilvánvaló ugyanakkor, hogy a kommentmezőkben a hazai internet segglyuka tárul fel: hordába verődő nyilas házmesterek, ideológiailag Szálasi és Csurka közt rekedt, nyugger-mentalitású, szélsőjobbos trollok tömegesen demózzák maguknak, hogy ők Adenauer, de Gaulle és Churchill szellemi örökösei. Olyan benyomást keltenek, mint azok a Slayer- és Metallica-pólós rocker-kinézetű csávók, akik a hatodik whiskey-kóla után máris önfeledten gajdolják, hogy »kék a szeme, arca csupa derű«.

Hasznos lelki gyakorlat időről időre végigolvasni a mandiner.hu cikkeinek címeit, valamint az azokhoz tartozó lájkok és diszlájkok arányait, s mintha egy feneketlen kútba nézne az ember: feltárul egy nullákból és egyesekből fonódó pokol, melynek mélyén egy megválthatatlan proli csürhe tudattalanjának démonai fenik késeiket mindenre, ami kicsit is emberi, s ami ezért számukra nem hozzáférhető.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 123 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Robi, te 0 vagy, vagy 1?

Kedves Róbert!
Arra nem gondolt, hogy talán az ominózus cikk egyik részével egyetértett a kommentelők többsége (ezt okézta), a másikkal meg nem(ezt meg nem)?
Nagyon felszínesen és elhamarkodottan ítélkezik.
P.s: Félreértés ne essék, jómagam is tudom, miféle alakok IS járnak ide, de a totális elítélés minimum nem elegáns.

Gyurcsany is ugy probalta megszerettetni magat, hogy leszolta az emberek nagy reszet.
Sikeret ma is elvezheti, hasonlo jokat Pukkancs Robertonak is!

Az a helyzet, hogy azzal, ami nem erdekel, mert pl. tul "prolis", nem foglalkozunk, nem erdekel minket.
Puzsert erdekli a Mandi, s mert nem tudott bevagodni - ide is -, ezert tonkreirja. Agyonirja.
Jo, hogy masra nincs lehetosege! Pedig be szepen bezaratna, ha tehetne!

Bastya elvtarsnak, Madmexnek, Counternek, Nyuggerisztannak tetszel Roberto, ugyhogy ne csuggedj, bar a jo eg tudja!

Egyetértek, szerintem is túl gyakran szemlézi a Mandiner ezt a hatalmas egóval rendelkező, zavaros fejű tollforgatót.

Mivel a Mandiner egyedülállóan (bár még mindig nem eléggé) széles sávon szemlézi a magyar közírást, és egyedülálló szabadságot nyújt a hozzászólásokra, ideszokott minden frusztrált bunkó fészbukhuszár, akinek a nyomtatott sajtó soha nem adott volna teret és maguknak sem jutott volna eszükbe a kocsmán kívül óbégatni. Az ilyenek régen disznót hizlaltak és hagymaföldet kapáltak, azaz hasznos tevékenységet végeztek, ma meg itt gyűlölködnek és trágárkodnak. Egyik-másik alighanem pénzt is keres ezzel, mert egész nap itt ül és hivatásszerűen provokál minden értelmes hozzászólót.

A Mandiner törzsközönsége az intimebb korszakban többször megvitatta ezt a jelenséget. Ma már a szerkesztőséget is alighanem marketing szempontok, a klikkelések vagy látogatások száma alapján fizetik. Kár érte.

Ugyanakkor az értékelések szóródása még mindig arra utal, hogy az értelmes olvasók jóval többen vannak, mint az úgynevezett trollkodók és az idióták.

Ez a Puzsér nagyon eltévedt.
Ha "vákuumban" létezne a mandiner, még talán lenne is igazságtartalma az írásának, néha még találó is, amit mond.

DE. Ha valaki egyetlen egyszer, de tényleg: egyetlen egyszer bekukkantott mondjuk a 444 kommentmezejébe (és a 444 az trendi, nem?), akkor... a mandineren való nyelvköszörűlés röhejessé válik.

Hah. Szeretném elolvasni, hogy a hírhedt Index Fórumról mit írna, mit írt volna. :)

Jót szórakoztam..... Az iromány és a kommentek felérnek egy tanulmánnyal....:)

A "megválthatatlan proli csürhe" egyik tagjaként kérem Puzsér Róbert szíves elnézését, amiért olykor ellenvéleményt merek kifejteni vele szemben.

Az említett szerző további lelki válságait elkerülendő itt most szent ígéretet teszek arra, hogy a jövőben semmit nem értékelek vagy kommentálok, ami az ő énhozzám képest kiemelkedően értékes, általam meg sem közelíthető színvonalú szövegeket gyártó klaviatúrájából származik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés