Kipontozódtak

Közzétették az egyetemi felvételik eredményét

2017. július 26. 20:54
Kihirdették a felsőoktatásba való bejutáshoz szükséges ponthatárokat szerda este. A Corvinus és az ELTE egyes szakjaihoz 460 pont feletti teljesítmény volt szükséges.

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási ponthatárokat szerda este a fővárosban, ezzel eldőlt, hogy a közel 106 ezer jelentkező közül hányan kerülnek be az általános eljárásban egyetemre, főiskolára. 

Az idén is több szakon kiemelten magas pontszám kellett a felvételin: a Budapesti Corvinus Egyetemen a nemzetközi tanulmányok szakon 465 pontra volt szükség, kommunikáció-médiatudomány szakon pedig 460 pontra. Jogász képzésben a Pécsi Tudományegyetemen 465 pontot határoztak meg. Az ELTE-n matematika-latintanár osztatlan szakon azonban 480 pontot kellett teljesíteni a bekerüléshez. (A maximum 500 pont volt).

Most is előzetesen meghatároztak állami ösztöndíjas minimumpontszámokat alapképzési, valamint osztatlan mesterképzési szakoknál. Ezeken a szakokon ennél alacsonyabb ponttal nem lehetett bekerülni.

A ponthatárok kivetítését Budapesten szimbolikus gombnyomással Horváth Zita felsőoktatási helyettes államtitkár, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár és Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke indította el.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény a 2017-es felvételi eljárásban: 8776 hallgató kezdi meg tanulmányait szeptemberben, köztük több mint 2300-an pedagógusképzésben. Az ELTE-n a legmagasabb ponthatár 480 volt, ezt matematika-latintanár szakon kellett elérni. 

Az ELTE-n idén szükséges legmagasabb ponthatár 480 volt, ezt annak kellett elérnie, aki matematika-latintanárnak kíván tanulni. Az átlagponthatár a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon (396), az ÁJK-n (382) és a Társadalomtudományi Karon (TáTK, 377) volt a legmagasabb.

A ponthatárok kihirdetésével egyidőben megkezdődtek a szakkolégiumi felvételik, így a Mathias Corvinus Collegium (MCC) is megnyitja kapuit a leendő elsőévesek előtt. Ahogy az intézmény szerkesztőségünknek eljutatott közleményében hangsúlyozta, az MCC interdiszciplináris kollégium, több képzési területet kínál a collegistáknak, és számos felsőoktatási intézményből vár hallgatókat egyedülálló kézpéseire. Az intézmény lakhatási lehetőséget is biztosít a bekerülteknek, a felvételihez szükséges pályázati anyagot pedig augusztus 6-ig lehet benyújtani.

(MTI)

Összesen 106 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért tudni kell, ezekre a szakokra úgy 5 embert vesznek fel és a legutolsó pontjainak száma a felvételi ponthatár.

Valószínűleg a latin szakos tanár azért matekból sem hülye, középfokon megírta 90% fölött az érettségijét.

Mennyiben hazugság ez?

Nekem most szeptemberben az 5. gyerekem megy egyetemre egyik sem fizet a tanulmányaiért!

Persze nem jogásznak mennek, ő lesz a 4. mérnök a családban.

Nézz meg egy energetikai mérnök ponthatárt és csodálkozz.
Jobban megfingatják őket, mint az orvosjelölteket.

A műszaki képzésekre igen jól fel kell készülni, általában 370
pont fölött kell teljesíteni. Ez nyelvvizsga és emeltszintűzés
nélkül nem nagyon teljesíthető. Sokat vesznek föl és sokat
szórnak ki első év után.

Nem. Bár megjegyzem, a legnagyobb fiam, ilyen. Mindenből kiváló volt, bármi lehetett volna. Csak nem tudta eldönteni, hogy mit akar. Ő találta meg legnehezebben, mesterszakra, hogy mi legyen. Most sem vagyok benne biztos, hogy jó helyen van.
A 400 pont körüli gyerekeim nem bizonytalanok, tudják, hogy mit akarnak és hajtanak is érte. Ez sokkal megnyugtatóbb nekem, mint anyának.

az állam 12 félévet minden diáknak kifizet.

miről beszélsz? Minden egyetemnek megvan a feltétele, amelyik teljesítése esetén igaz ez. Aki nem íratkozik be, nem teljesíti a követelményeket, annak nincs.

Köszönöm, a család nevében is!

Nagyon köszönöm, a te családodat és téged is áldjon az Isten!

Képzeld, vannak olyan szakok, ahol a költségtérítéses formák drágábbak, mint az állami képzés!

Nagyon valószínű, hogy a te lányod, a végzettségével nem Magyarországon fog dolgozni. Miért is fizesse a magyar állam a tanulmányait?

Az én itthon tanuló és dolgozó gyerekeim fogják - nagy valószínűséggel - megtermelni a te nyugdíjadat, míg a te lányod, angol vagy francia nyuggerek megélhetését biztosítja majd!

Azért nem számolták bele, mert a két emelt szintű a száz pontjával elérte a max. 100 pontot.

Nem hazudik!

Színkettes érettségivel nem tölthetsz el másfél évet az orvosi egyetem padsoraiban ücsörögve, mire kiderül, hogy nem is vagy odavaló. a milliós tandíj kidobott pénz lenne, ha ezt bárki alanyi jogon megcsinálhatná! Ezt ostobaságnak nevezik!

El tudom képzelni, hogy az álmaid omlottak össze, imádott lánykád nem teljesítette a feltételeket, ennyi történt, semmi más, nyilván van ma olyan emberhalmaz, akinek mindenről Orbán jut az eszébe, de józanul nézve ez nevetséges!

Hazudozik az öreganyád!

Pontosan így van, Nagy Ricsikének, aki sikeres szakács szakmunkás vizsgát tett, nem fizet a két szép szeméért 4 millió 50 ezer forint tagdíjat, bemondásra,míg kiderül, hogy Nagy Ricsike édesanyja minden ravaszsága ellenére képtelen elvégezni egy orvosi egyetemet. Sőt, a másik 3 egyetemen sem tölthet el további 9 félévet, egyenként 1 millió 350 ft-ért.

Ezt csak a hülye Kovácsok várják el és nevezik hazudozásnak!

Ja, a repülés se lett ingyenes, hiába ígérte Gyuszi, annak idején!

Sőt Lendvai is ígérte nem lesz gázáremelés- és lett, a politikusok haudnak, hülye Kovács!

Akkor hatalmas tisztelet neked!

Az állam pedig gondolkodjon ésszerűen! Ami pedig a jogászképzést illeti, egy árva állami helyet sem adnék nekik. Az országunk a nagyszámú jogászsereg miatt élhetetlen!

Nem. A két emelt szintű kiütközteti az ilyen-olyan alapon beszámítható pontokat. Semmit sem tudsz mellette elszámolni mert az 2x50 pont.
Kétszáz a középiskolai eredmények, kétszáz az érettségi. a felmaradó 100-ba lehet beszámolni HH-t, gyereket, nyelvvizsgát és emelt szintű plusz pontot.

Ha nem jelölte volna meg a költségtérítéses formát, akkor nem jutott volna be!
Szóval: nem jutott be!

Így nem fizeti meg az állam. Egyszerű!

Ő jelölte be, hogy úgy is el akarja végezni, hogy fizet érte. Megkapta.

Ha nem jelölte volna be jelentkezésnél, hogy költségtérítésesre is jelentkezik, akkor két eset lett volna:

1. felvették volna olyan szakra, aminek a követelményeit teljesítette,

2. nem vették volna fel.

Ő vagy ha kiskorú volt, akkor te vállaltad, hogy fizetsz érte.

Vagyis igen, nem vették fel a gyerekedet arra a helyre, ahová járni akart.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés