Nincs járványveszély, nyugodtan mehetnek a zarándokok a csíksomlyói búcsúba

2017. május 31. 12:13
„Nagyobb az esélye egy lábtörésnek, mint hogy valaki elkapja a kanyarót a csíksomlyói búcsún” – fogalmazott Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke.

Hargita megyében nincs kanyarójárvány-veszély, közölte sajtóközleményében Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke. Az AGERPRES hírügynökséghez is eljuttatott közlemény szerint Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök Tar Gyöngyivel, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetőjével és Urbán Erik ferences szerzetessel, a csíksomlyói búcsú egyik főszervezőjével is egyeztetett a kanyaróveszélyről. A közlemény szerint a közegészségügyi igazgatóság vezetője, Tar Gyöngyi azt mondta: a roma közösségben valóban van egy gócpont, amelyet „tematizál a média”, de „nincs szó járványról, és nincs ok a pánikra”.

Nincs járvány, a lakosság jelentős része be van oltva kanyaró ellen. Ugyanakkor a búcsú szervezésében semmilyen változást nem okoz, és különleges járványtani intézkedésekre sincs szükség” – idézi a közlemény Tar Gyöngyit. A közegészségügyi szakember hozzátette, figyelmeztetést fogalmaztak meg, hogy egy gócpont van Csíksomlyón, de nincs ok a pánikra, hiszen a roma közösségben kialakult gócpontból a 18 fertőzött gyereket kórházban kezelik, a többi gyerek pedig megkapta az oltást. Ugyanakkor a szakember felhívja a figyelmet, hogy a nagy tömegek járványtani szempontból eleve veszélyt rejtenek, de a lakosság nagy része megkapta az oltást. Akik esetében nem lehet biztosra tudni, azoknak javasolt, hogy kerüljék a nagy tömegeket – olvasható a közleményben.

Urbán Erik ferences szerzetes szerint minden évben történnek sajnálatos esetek, és azt javasolják a zarándokoknak, hogy saját felelősségre, de vegyenek részt a búcsún. „Az előkészületek zavartalanul, rendben folynak, a pünkösdi búcsúra zarándokolókat szeretettel várjuk a kegyhelyre, amely elő van készítve az előző évekhez hasonlóan a nagyszámú zarándokcsoport fogadására” – mondta a szerzetes.

Nagyobb az esélye egy lábtörésnek, mint hogy valaki elkapja a kanyarót a csíksomlyói búcsún” – idézi a közlemény Borboly Csaba megyei tanácselnököt. 

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha nem szűnt meg a járvány, akkor nem szabad a közlekedési vagy másmilyen balesetekkel összehasonlítva lekicsinyelni a veszélyt.

Ha nem szűnt meg a járvány, akkor nem szabad a közlekedési vagy másmilyen balesetekkel összehasonlítva lekicsinyelni a veszélyt.

És ha megtalál, akkor se hívsz orvost?

Maradjunk az "Emberek a havason" c. filmben tett megjegyzésnél:
'Isten segítségét csak akkor kérjük, ha az emberi tudomány tehetetlen'.

Járványtani=járványügyi (legalábbis itt, ebben a szövegben). A tisztifőorvos szövegét románból fordították? Magyarul nem hiszem, hogy így mondta volna.

Én a székelyek helyében visszautasítanám, hogy ilyen minőségű hozzászólások dicsérjenek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés