Gulyásmarci az új Gyurcsány

2017. május 3. 13:52

Bódis András
Válasz.hu
Az az ellenzéki alakulat, amely erőt lát a „gulyásmarcikban”, illetve integrálni próbálja őket, bukásra van ítélve.

„Rossz hírt kell közölnünk: noha Gulyás Márton mozgalmár-aktivistának volt néhány jó hete a médiában, ő és a többi emberjogi »gulyásmarci« politikai értelemben egyenértékű Gyurcsánnyal. Nem kell helyeselni a kormány menekültellenes propagandáját, ám aki a déli határzár létjogosultságát is vitatja – mint Gulyás –, az a 2014 utáni Orbán-kormány legsikerültebb művét kezdi ki. A kerítés, bármily szomorú látvány, egy valóságos problémára adott valóságos, mi több: hatékony válasz. Ha valami miatt gyűlölni lehet a modern politikát, az éppen az, hogy »valóságkezelés« helyett nem (vagy alig) létező problémákat akar teátrálisan megoldani. Többnyire a Fidesz is így működik, volna hát mit lelepleznie a »gulyásmarciknak«. Ők mégis inkább nekiesnek a kerítésnek, amely valóban szerethetetlen, de jóval több, mint egy szokványos, a pillanat uralását szolgáló politikai termék.

És mindeközben ugyanezek a mozgalmár-aktivisták festéklufikat dobálnak középületekre, majd arányos választási rendszert követelnek a kormánytól, amely – a parlamenti erőviszonyok miatt – ma éppen annyira reális, mint, hogy Gyurcsányt királlyá koronázzák a Duna jegén.

Rezümé: az az ellenzéki alakulat, amely erőt lát a »gulyásmarcikban«, illetve integrálni próbálja őket, bukásra van ítélve. És az az ellenzéki formáció, amely nem teszi nyilvánvalóvá, hogy hatalomra kerülvén meghagyja a határkerítést, szintén a vesztébe rohan.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A baloldal még saját kábulatában él. Németh Miklósnak 2009-ben elmondottak ma is érvényesek.

Kiemelve: "Olyanokat mondasz nekünk, amire még nem vagyunk készen. Most sincsenek készen, sose lesznek." Ez pedig igaz a teljes baloldalra.

„A 2000 novemberi MSZP-kongresszuson tartottam egy rövid beszámolót az országjárás tapasztalatairól. Akinek füle volt, az hallhatta, én ott elbúcsúztam. Hisz tudtam, lehet szembe menni a dolgokkal, csak értelmetlen.

A párt egyik akkori, s egyben mai vezetője azt mondta: tudod, Miklós, az a baj, hogy te 10 évvel hamarabb jöttél, mint kellene. Olyanokat mondasz nekünk, amire még nem vagyunk készen. Most sincsenek készen, sose lesznek.

- Napi politikai ügyekről van véleményem, de nem nyilatkozom. Annak ugyanis folytatása kell legyen, és én ezt nem akarom. Azt persze elmondhatom, hogy szerintem a demokráciát nem lehet ostorcsattogtatással megvalósítani.

Látszik a hatalmas csalódottság szegénységbe süllyedt emberek hatalmas csoportján. Az anyagiak mellett ez is ott van a kiábrándultságukban.

Az 1989 óta eltelt húsz évben az ország belépett a 21. századba. Lezajlott egy újabb hatalmas, az életünket átszabó ipari forradalom - nevezzük így a globalizációt -, tagjai lettünk a NATO-nak, az Európai Uniónak, bekerültünk a schengeni övezetbe, kopogtatunk az eurós szoba ajtaján, és hadd ne soroljam mind azt a sok tényezőt, ami miatt önmagában egy olyan új alkotmánnyal kellene rendelkeznünk, amelyik megfelelő alapot ad ahhoz, hogy az új kihívásokra reagáljunk.

Esély sincs rá. Amikor az Alkotmánybíróságot kritikák érik, tudni kell, hogy sok esetben nem tehetnek semmit, mert köti a kezüket egy olyan alkotmány, amelyik már betöltötte a funkcióját. Kinevettem volna azt, aki '89-ben azt mondja nekem, hogy húsz évvel később még ugyanaz az alkotmány lesz.”
https://veol.hu/cimlapon/exklu..

A gulyásmarcik hasznos idióták. Csak nem az ellenzék, hanem a kormány számára.

Gulyás Marci, Fekete-Győr a politikai élet Rékakingái.

Nem akarom Gyurcsányt felértékelni, de a maga módján azért lekörözi G.M.-et.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés