Fidelitas-belvita egy videó nyomán

2017. március 14. 18:07

Írta: Bakó Beáta
Nyíregyházáról utazott fel a Fidelitas Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke a a XII. kerületi Gesztenyéskertbe, hogy leforgasson egy március 15-i megemlékező videót, aminek a végén a Hegyvidéki Fidelitas neve szerepel. Az országos elnökség által elismert hegyvidéki szervezet elnöke viszont elhatárolódott a videótól és kérte, hogy vegyük azt le. Az ellenérdekeltek azonban nem kívánnak a nyilvánosság előtt megszólalni. Betekintésünk a fiatal jobboldali politika világába.

A Mandinerre is kikerült hétfőn az a videó, amelyben Petneházy Dávid, a Fidelitas Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke mond egy megemlékező beszédet a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából. A videót a budapesti, XII. kerületi Gesztenyés kertben vették fel és a beszédet mondó Petneházyn kívül 20-30 fiatal szerepel rajta. A videó végén „Hegyvidéki Fidelitas” felirat díszlik.

Kedden e-mailt kaptunk N. Szász Adriántól, a Hegyvidéki Fidelitas elnökétől, aki jogi érvekkel azt kérte, hogy távolítsuk el a videót az oldalról. A videót a címlapunkról levettük és kiegészítettük a helyreigazításukkal.

A Mandiner a nehezen értelmezhető ügyben megkereste a videó készítőit, hogy megtudjuk, miért is írták oda a Hegyvidéki Fidelitast a videó végére. Ők azzal érveltek: ennek az az oka, hogy a helyszín a XII. kerületben van.

Felvetettük, hogy ha mondjuk mi forgatunk egy videót a VIII. kerületben és odaírjuk a végére, hogy Józsefvárosi Societas, az helyénvaló-e.

Erre azt a választ kaptuk, hogy nem csak a helyszín a kapocs, hanem az is, hogy a Hegyvidéki Fidelitas tagjai közül többen szerepelnek a videón; és az ő meghívásukra érkezett a többi szereplő, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnök, Petneházy Dávid a Gesztenyés kertbe forgatni.

Ez azért is furcsa, mert N. Szász Adrián területi szervezeti elnök pont ennek az ellenkezőjét állította nekünk, vagyis hogy a szervezet tagjai nem szerepelnek a videón.

Fidelitas honlapján közzétett közlemény tanúsága szerint novemberben újjáalakult a XII. kerületi (hegyvidéki) csoport, ennek lett az elnöke N. Szász Adrián.

Egy kis keresgélés után kiderült: az interneten két Hegyvidéki Fidelitas néven futó Facebook-oldal is van, az azonban elsőre nem csak nekünk, de a videó vidéki készítőinek sem egyértelmű, hogy melyik az igazi.

A Facebookon azonban két Hegyvidéki Fidelitas oldal is létezik. Az egyik logója inkább a Fideszére hajaz, a másiké a XII. kerületi önkormányzatéra. Ez utóbbi pedig ki is posztolt képeket az N. Szász által kifogásolt videóból, vagyis egészen bennfentesnek tűnik az ügyben.

Természetesen N. Szász Adriánt is megkerestük: az országos elnökség által elismert hegyvidéki Fidelitas elnöke azonban nem kívánja a nyilvánosság előtt elmondani a saját álláspontját és megvédeni a saját szervezetének érdekét. 

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kár a szikrát máglyává fújni : az ilyen viták mindennaposak .

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés