Jobbik: Orbán lehet a Quaestor-csőd egyik felelőse

2016. november 26. 16:47
A Quaestornak nagy kárt okozott Orbán Viktor, amikor arról beszélt: a brókercégekben nincs biztonságban az emberek pénze – nyilatkozta Szilágyi György. A Jobbikos képviselő szerint nemcsak Orbán Viktor miniszterelnök, de kormányának több tagja is egyik okozója lehetett a Quaestor-csődnek, sőt azt is elképzelhetőnek látja, hogy „fideszes oligarchák” próbáltak hasznot húzni a csődből.

A Jobbik szerint az utóbbi napokban nyilvánosságra került információk alapján Orbán Viktor miniszterelnök, valamint kormányának több tagja is egyik okozója lehetett a Quaestor-csődnek.

Szilágyi György, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombaton, Budapesten sajtótájékoztatón szólította fel a kormányfőt és a kabinetet, hogy Quaestor-ügyben válaszolja meg azokat a kérdéseket, amelyeket Tarsoly Csaba korábbi cégvezér interjúja felvet.

Jobbik: Orbán kárt okozott a Quaestornak

A Jobbik politikusa rámutatott arra, hogy a Quaestornak nagy kárt okozott Orbán Viktor rádiónyilatkozata, amelyben a kormányfő azt mondta: a brókercégekben nincs biztonságban az emberek pénze.

Szilágyi György felidézte: Tarsoly Csaba arról is beszélt, hogy ígéretet kapott a Quaestor bankkonszolidációhoz hasonló megmentésére, azonban ez nem történt meg. A politikus feltette a kérdést: vajon ez nem csak időhúzás volt annak biztosítására, hogy a „fideszes barátok, rokonok, hűbéresek” az utolsó napokban kivehessék pénzüket?

Milyen kapcsolat van Orbán és Tarsoly között?

Az ellenzéki képviselő megjegyezte, szerinte elképzelhető, hogy „fideszes oligarchák” a BudaCash-hez hasonlóan a Quaestor környékén is megjelennek, és megpróbálnak hasznot húzni a csődből.

Szilágyi György további kérdésként felvetette, milyen kapcsolat van Orbán Viktor és Tarsoly Csaba között, valamint a miniszterelnök és a Quaestor-vezér „jobbkeze” között. Orbán Viktor és Puska Péter egy találkozásáról ugyanis kép is készült egy labdarúgó mérkőzés VIP-páholyában - tette hozzá a jobbikos politikus.

(MTI)

Összesen 99 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát mondjuk a legértékesebb mátrai Questor szállodát már egy jóbarát üzemelteti, szóval a fiúk azért biztos ami biztos résen vannak...

Egyébként jó a cím, csak nem mindegy, hogy értjük?
Ha úgy értem, hogy azért felelős Orbán, mert a politika nem támogatta a bankot elvtelenül és ezért ment a bank csődbe, akkor pozitív értelemben felelős lehet.
Így értette a jobbik? :-)))))))))))))))

Szilágyi György Jobbikus politikus jobban tenné, ha azzal foglalkozna, amire van képzettsége, szakismerete. Ez azonban nem a pénzügyi vonal. Az önéletrajzában írja; „
Tanulmányaimat Budapesten végeztem. Vendéglátóipari bizonyítvánnyal, érettségivel és a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi kar sportszervező-menedzser szakképesítésével rendelkezem.” http://www.szilagyigyorgy.jobb..

Ellenőrzés.
A kormánynak nem feladta a pénzügyi szervezetek ellenőrzése. Sőt még az MNB-nek sem. Az ellenőrzés a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁV) volt hivatott, amíg önálló szervezetként működött. Amikor pedig összevonták az MNB-vel akkor azon belül lett önálló szervezet. 2010 év áprilisában a Bajnai kormány idején is ellenőrizték, de szándékos visszaélést nem találtak. Most utólag azonban fel kellett volna tűnni az ellenőrzésnek, hogy folyamatos kötvény kibocsájtás van, amikor lejáratok vannak mivel a cégnek likviditási gondjai lehetnek. Amikor az MNB-hez került a PSZÁV és felállt az új szervezeti forma és észlelték a Quaestor likviditási gondjai, felfüggesztetek a forgalmazást és átfogó ellenőrzést rendeltek el. Ennek során került felfedésre a fiktív kötvénykibocsájtás, a valótlan adatok közlése, a külön vezetett nyilvántartás, fiktív könyvelés.

Amikor a Buda-Cash Brókerház bedőlt, aki pénzügyekkel foglalkozik mindenkinek az volt a véleménye a következő cég a Quaestor lesz. Így nem véletlen, hogy a befektetők megjelentek és be akarták váltani a kötvényeiket. A Quaestornak azonban likviditási gondjai voltak és ezért próbált forrásokat szerezni. Továbbá azért, hogy továbbra is „eltakarja” a visszaéléseket, a fiktív kötvények létét. Röviden a csalást.

Hasonló játszódott le a bankcsődöknél a kilencvenes években, azzal a különbséggel, hogy akkor a felelőtlen hitelezés indította el. A pénzintézeteknek likviditási gondjai voltak, nem tudtak friss forráshoz jutni, tartalékaik kimerültek és nem tudtak lejáratkor fizetni, vagy késedelmesen fizettek. A betétesek tömege indult meg, hogy kivegye a pénzét. Ez okozta végül a csődöket.

Mindezek figyelembevételével a felelősség azokat terheli akik csaltak, akik visszaéltek a befektetők bizalmával, akik félrevezették a felügyeletet. Aki pedig megkísérli más megvilágításba láttatni az eseményeket, a csalást, a csalókat védi. Amennyiben ezt egy politikus teszi, szerintem nem nevezhető másnak - főleg, ha erre képzettsége sincs - mint politikai szélhámosságnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés